Singelloop Enschede plant voedselbos in Boekelo

Op zaterdag 10 december steken tientallen vrijwilligers de schop in de grond en wordt het Singelloop-voedselbos aangeplant in Boekelo. Het goede doel van de Menzis Singelloop Enschede kon dit jaar op zoveel donaties rekenen dat er ruim 2000 boompjes geplant kunnen worden.

Dat hardlopen niet alleen bijdraagt aan een gezonde leefstijl, maar óók kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving en groene toekomst, bewijst de Singelloop Enschede. Het jaar waarin de 25ste editie gevierd werd, krijgt met het Singelloop-voedselbos een feestelijke afsluiting. Deelnemers, sponsoren en vrijwilligers helpen op zaterdag 10 december bij het planten van de boompjes.

Verbeteren van luchtkwaliteit

“Het is echt een win-win”, vertelt Marc Woesthuis, voorzitter Menzis Singelloop Enschede. “Door het Singelloop-bos aan te planten, leveren we een bijdrage aan het verminderen van CO2 op aarde en aan het verbeteren van de luchtkwaliteit voor een ieders hardlooprondje. We maken onze omgeving een klein beetje groener en op termijn plukken we letterlijk samen de vruchten van het Singelloop-voedselbos. Wij zijn er trots op dat zoveel kinderen én volwassenen die meegedaan hebben aan de Singelloop, net zo enthousiast over het Singelloop-bos waren als wij en een bijdrage wilden leveren aan dit goede doel.”

Wat is een voedselbos?

Zoals de naam al zegt draait het in een voedselbos om eten. Met andere woorden: een voedselbos is een ecosysteem met veel eetbare soorten. Bomen, struiken en planten zijn zo op elkaar afgestemd dat ze elkaar als het ware in stand houden zonder aanvullende bemesting en bestrijdingsmiddelen. De biodiversiteit is hoog en de productiviteit is groot. Het is dus veel meer dan een moestuin, waarin soorten netjes in rijtjes geplaatst worden en één of twee keer per jaar geoogst worden. In een voedselbos gaat het veel meer om de balans tussen soorten en weinig inmenging van buitenaf. De natuur doet als het ware zijn werk. Dat kan alleen als het bos goed opgebouwd is in lagen, net zoals in het regenwoud bijvoorbeeld. Met wortels en knollen onderaan en een goede kruinlaag bovenaan.

De Voedselboss

Voor dit Singelloop-project wordt samengewerkt met De Voedselboss, expert in hoe je goed een voedselbos aanplant en hoe planten elkaar letterlijk aanvullen. Planten in een voedselbos maken gebruik van elkaars voedingsstoffen en creëren zo een bepaalde kringloop. Afhankelijk van de soorten die geplant worden, kan er straks genoten worden van noten, zaden, vruchten en nog veel meer in het Singelloop-voedselbos.

Geïnteresseerden die ook op zaterdag 10 december de handen uit de mouwen willen steken zijn welkom om te helpen met aanplanten. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@singelloop-enschede.nl, waarna aanvullende informatie volgt.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer