Dit is Dakar!

En, als Mirjam dan eindelijk het bivak binnenrijdt, is ook dat bivak één groot waterballet. Even is er niets belangrijk: alleen warm worden, een droog plekje zien te vinden en natuurlijk; een bord pasta! “Ja sorry hoor, maar we hebben het allemaal zo ontzettend koud, we zijn net een stelletje vogeltjes die allemaal zo dicht mogelijk bij de warmtebron willen zitten. We vechten er bijna om”, lacht Mirjam de ellende maar een beetje weg.

“Vandaag vroeg iemand mij of dit normaal was, zo waar als de rally was. Dat is toch niet normaal, Mirjam? Jij kent de rally, wat vind jij? Ik heb alleen geantwoord: ‘wilde je naar de zwaarste rally ter wereld? Ja? Nou dan ben je hier op het juiste adres!’ Ook ik vreet mezelf op, maar dit is exact wat wij zelf wilden! En eigenlijk is het dus ook prachtig, over een paar weken in elk geval, of misschien volgend jaar. Dan zeggen we: weet je nog, die vijfenveertigste rally?”

Mirjam rijdt haar tiende Dakar en weigert ook in termen als opgeven te denken. “No way, zeg. Al moet ik kruipen, haha. Wij hebben vorig jaar duidelijk gemaakt aan de organisatie: Wij willen een zware rally. Nou die hebben we. En dat is goed! Het is zwaar. Het is lang. Het is koud. Het is nat. Het is warm. Tja, het is Dakar!”

Een mooie dag

En, hoe was je dag verder, Mirjam? “Ja, goed. Mooi. Ik denk dat ik een hele goede dag heb gehad. Gelukkig kon ik de deelnemers die voor mij reden goed en makkelijk inhalen. Eigenlijk vloog ik ze voorbij. Lange tijd reed ik op met een snelle Chinees, totdat ik een foutje maakte en een even onderuit gleed. Maar zonder schade kon ik verder rijden. Volgens mij heb ik goede zaken kunnen doen in het klassement en daar ben ik ook blij mee.”

Wat zal morgen brengen?

De dag van morgen veranderd van uur tot uur. Het laatst bekend is dat de zevende etappe morgen bij de motoren niet in wedstrijdverband gereden gaat worden. De motoren vertrekken vanaf het bivak, om de 30 seconden, naar het volgende bivak in Al Duwadimi, waar zij in ‘een marathonetappe-bivak’ verblijven om zondags vandaaruit de achtste etappe te gaan rijden.

Mirjam finisht deze zesde etappe als 45ste en staat op dit moment wederom bovenaan in het damesklassement.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer