Gerwin Kok over voetbalverleden: “Ik luisterde naar de bijnaam ‘De Verlosser'”

Spelersprofiel: Gerwin Kok

Geboren op 3 januari 1979, mijn debuut bij Vroomshoopse Boys maakte ik in het seizoen 1995-1996.

Ik heb op meerdere posities gespeeld: voorstopper, laatste man, rechtsback & half, verdedigende & aanvallende middenvelder, pas de laatste jaren was ik voorin te vinden waar ik een vrije rol had, ik kwam veelal vanaf de linkerflank. Tot het seizoen 2003/2004 heb ik hier gespeeld.

Daarna heb ik een uitstapje gemaakt naar HHC Hardenberg wat toen net via de nacompetitie promoveerde naar de hoogste klasse, de Hoofdklasse C. Daar kwam ik weinig aan spelen toe en na dat seizoen ben ik terug gegaan naar de Boys. Ik heb hier gespeeld tot het seizoen 2008/2009.

Ik ben aan het einde van het seizoen 2008/2009 gestopt vanwege een verhuizing, we hadden toen kleine kinderen & omdat ik al woonachtig was in Hardenberg was dit helaas niet meer te combineren.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Bij Vroomshoopse Boys keek ik op tegen mannen als Arjan Paters, Harry Lantink & Henk Meinderink. Ik kon op topniveau altijd genieten van de spitsen die een neusje voor de goal hebben. Filippo Inzaghi is daar een prachtig voorbeeld van.

Had jij een specialiteit als speler?

Ik denk dat de intuïtie om op de goede plek te staan en de rust voor de goal, ervoor gezorgd hebben dat scoren mijn specialiteit is geworden.

Waar ben je het meest trots op?

Dat we bij de Boys met eigen spelers mooie resultaten hebben mogen behalen en we een kampioenschap & promotie hebben beleefd. Voor mijzelf was het winnen van de “kick van het scoren” erg mooi.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Jazeker, ik heb geproefd aan het hoogste amateurniveau van Nederland en heb op mooie velden mogen spelen tegen aansprekende tegenstanders en kunnen trainen met hele goede spelers. Bij de Boys had je Arjan Paters en Harold Kivits. Bij HHC-Hardenberg had je Gerard Kocks, Kenny Kroeze & Lars Offringa om maar eens wat namen te noemen.

Daarnaast heb ik met het regio team mogen spelen en met FC Twenterand, in totaal heb ik 2 maal tegen FC Twente en 2 maal tegen Heracles gespeeld. Die ene keer met FC Twenterand

tegen FC Twente blijft bijzonder, ook omdat mijn neefje Ramon Zomer daar destijds speelde. Dat is de enige wedstrijd waar we tegenover elkaar stonden.

Ben je ooit benaderd door een BVO?

Nee.

Wat is je mooiste herinnering?

Ik heb er 2: Dat is het kampioenschap van de Boys in het seizoen 96/97, Het eerste volledige jaar in het eerste op 17/18-jarige leeftijd. In Vroomshoop speelden we tegen Daarlerveen en we wonnen met 6-0 en ik scoorde de 2-0 waarna de wedstrijd gespeeld was. De 2e is de promotie in het seizoen 2003 /2004 na een beslissingsduel tegen Den Ham in Wierden. We wonnen met 4-0. Ik scoorde de 1 & 2-0. Dit was toen tijdelijk mijn laatste wedstrijd voor de Boys omdat ik na dat seizoen de overstap maakte naar HHC Hardenberg. Die laatste promotie was in de jubileumweek van de Vroomshoopse Boys. Interim-trainer bij Den Ham was toen Geerhard Kolkman, die ons in de A-jeugd bij de Boys getraind en gevormd had.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik werk al 23 jaar bij ViVoChem in Almelo, en ben daar Sales Manager voor de afdeling BÜFA-Care. Wij verkopen professionele wasmiddelen in NL & BE op elke locatie waar professioneel gewassen kan worden. Denk aan wasserij & stomerij, maar ook hotels, campings, brandweerkazernes, sauna’s.

Mijn zoon speelt in de jeugd bij HHC Hardenberg, zelf ben ik aanspreekpunt voor de 35/45+ groep en daarnaast speel ik 5e klasse in het 8ste. Ik heb geen ambities meer om hogerop te spelen, alhoewel teamgenoten zeggen dat ik het toch eens iets hogerop moet proberen. Het scoren ben ik niet verleerd.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Arjan Paters & Lars Offringa.

Beiden zijn boegbeelden van hun vereniging en destijds altijd bepalend voor het spel van hun team. Daarnaast jongens met een uitstekende mentaliteit.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Dat zijn voor mij Willem Bastiaannet & Jan Breukelman. Jan Breukelman woont ook in Hardenberg en wij reden samen naar de Boys toe in die periode. Hij zette mij ook in de aanval.

Willem Bastiaannet heeft meerdere periodes bij de Boys gewerkt en met hem zijn we 2 maal gepromoveerd.

Bij HHC Hardenberg was Michel Jansen de trainer, ondanks dat ik weinig aan spelen toe kwam, was dit de beste trainer die ik heb gehad.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Ik had een vaste plek in de kleedkamer en ik bekeek altijd even mijn rugnummer op het shirt. Ik luister ook naar de naam “De verlosser”.

Wat was je mooiste sportpark?

Het sportpark van de Boys, tegen de bossen aan blijft prachtig.

Ook het sportpark van Genemuiden maakte toen veel indruk, met die oude kleedkamer op de hoek van het veld.

Wat was je mooiste goal?

Thuis tegen DZC, ik kreeg de bal vanaf de rechterkant aangespeeld, nam hem aan met buitenkant rechts, legde hem goed en draaide hem met rechts over de keeper heen.

Waar moet een goede aanvaller in jouw ogen aan voldoen?

Balvast zijn, intuïtie voor de juiste plek, rust voor de goal en een bal (beheerst) in de hoek kunnen plaatsen.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Toen was het betalen van spelers een uitzondering en nu wordt er volgens mij op heel veel plekken betaald. Wat dat betreft is het mooi, dat de Boys zich blijft ontwikkelen met eigen spelers.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Als je in het 1ste van je eigen club of elders wil spelen zal je er dingen voor moeten laten. Dat is een keuze, die je dan moet maken. Het is niet het grootste talent dat de top bereikt, maar diegene die er het meeste voor doet of laat die het verste komt.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Dat zal niet gaan, alhoewel ik voorstander van de VAR ben. Uiteindelijk wordt het daar eerlijker van. Wat zou het toch mooi zijn als een gegeven hoekschop teruggegeven wordt omdat het geen hoekshop was. Zelf zit ik momenteel wel zo in elkaar, wat nog wel eens verbaasde gezichten oplevert in de 5e klasse.

Heb je ergens spijt van?

Nee.

Wil je nog iets kwijt?

Leuk dat ik gevraagd ben iets te vertellen over mijn voetbalverleden.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer