DOS’37 promoveert dik verdiend naar de 1e klasse

HATTEM – Op een mooie zonnige zaterdagmiddag mocht het vlaggenschip van DOS’37 het in de finale van de nacompetitie voor promotie naar de 1e klasse KNVB, het in Hattem opnemen tegen de vv Hierden. Beide ploegen konden na een jaar afwezigheid in de eerste klasse, hier naar terugkeren. Maar liefst zes bussen vol DOS-supporters, incl. een dubbeldekker en spelersbus gingen richting Hattem, gevolgd door tientallen volle auto’s met DOS-aanhang. Naar schatting waren er een kleine 2.000 toeschouwers aanwezig, waarvan minstens de helft een warm hart toedroeg aan DOS’37. Een geweldige ambiance, waarbij de DOS-aanhang zich niet onbetuigd liet en hun favorieten positief-fanatiek ondersteunden en als een ware twaalfde man fungeerde. In een bijzondere wedstrijd met een uitzonderlijk goed spelend DOS’37, werd het uiteindelijk met onderbrekingen van in totaal een kleine drie kwartier, dik verdiend gewonnen van Hierden met 2-1, door doelpunten van Senna Silva van der Veen en Ronald te Morsche!

 

Complimenten aan vv Hattem

Gastheer vv Hattem had de boel uitstekend voor elkaar, de organisatie had alles prima geregeld voor beide clubs en hun aanhang en zij verdienen dan ook een dikke pluim. Een aanrader voor volgende beslissingswedstrijden op neutraal terrein. Chapeau!

 

Subliem veldspel DOS’37

Vlak voor aanvang zagen de in zeer grote getale opgekomen toeschouwers een waar spektakelstuk aan sfeeracties, georganiseerd door de supporters van DOS’37 en Hierden. Het Achterveen in Hattem kleurde rood maar vooral geel-zwart. DOS’37 begon bijzonder scherp en dus heel goed aan de wedstrijd en Hierden kon alleen maar (te) agressief reageren in deze beginfase met enkele grove charges, maar DOS’37 liet zich gelukkig niet intimideren. De eerste echte kans van DOS’37 kwam in de 10e minuut via Senna Silva van der Veen, maar zijn inzet werd maar net naast getikt door de keeper van Hierden. Na deze kans voetbalden de Vriezenveners vrolijk verder, met veel combinatie in hun spel en Hierden had hier totaal geen antwoord op. DOS’37 liet met subliem veldspel misschien wel het beste van het hele seizoen zien, in de eerste helft van deze finale. Zo kwam er in de 16e minuut weer een kans voor DOS’37 via Sander Thomas, maar hij krulde de bal maar net over het doel.

 

Prima arbiter(s)

Af en toe kwamen de Hierdenaren wel voor het DOS-doel, maar dit mocht geeneens het predicaat speldenprik dragen en leverde dus totaal geen gevaar op voor doelman Patrick Nitert. DOS’37 had niet alleen optisch een veldoverwicht, men was overduidelijk heer en meester en bepaalde de wedstrijd. Aan de andere kant meteen weer een goede mogelijkheid voor de Vriezenveners. Ronald te Morsche kreeg de bal voor zijn voeten, maar door het natgesproeide veld gleed hij uit en maaide hij over de bal en in tweede instantie keerde de keeper zijn mogelijkheid. De prima fluitende scheidsrechter Luuk van Zuijlen uit Apeldoorn floot voor een drinkpauze, want de temperaturen liepen op tot ongeveer 32 graden. Voor de technische staf van DOS’37 een uitgelezen moment om de boel opnieuw op scherp te zetten en weer te knallen!

 

Terechte voorsprong DOS’37 via Senna Silva van der Veen

Na deze drinkpauze ging DOS’37 gewoon weer door met goed voetbal en na enkele minuten werd er weer een overtreding begaan op een DOS-aanvaller, waarna de scheidsrechter de bal zo’n vijf meter buiten de zestien van Hierden neerlegde. Job Derksen plaatste zich achter de bal en zijn vlijmscherpe trap, belandde buiten het bereik van de keeper op de paal. DOS’37 kwam steeds dichter bij de

voorsprong en even later bracht Sander Thomas met een prachtige steekbal, Senna Silva van der Veen alleen voor de keeper en hij schoot beheerst links laag in de hoek van de goal en zo konden de honderden Vriezenveners juichen en feestvieren door dit doelpunt in de 25e minuut. De zo gewenste voorsprong voor de mannen van Jeroen Niks en Geerten Brinkman, werd zoals gepland gerealiseerd, door in de beginfase Hierden meteen bij de strot te grijpen. De Hierdense twitteraar meldde zelf al dat de Vriezenveense formatie, de vv Hierden compleet overklaste in de eerste 40 minuten. Hierden kon totaal geen vat krijgen op het goed spelende DOS’37 en alleen maar afstoppen middels (te) harde overtredingen. Deze werden dan ook ‘beloond’ met in totaal vijf gele prenten voor de Hierdenaren.

 

Hierden probeerde het wel, maar de DOS-defensie stond als een huis

Hierden probeerde het in deze finale uiteraard wel, maar stuitte continue op de hechte defensie van DOS’37, met een sterk spelende Job Derksen, Shakki Mohamed, Martijn Olde Olthof en Melvin Kemp. De verdediging van DOS’37 stond deze warme middag als een huis, als een kasteel! Alle lange ballen werden weggekopt of vakkundig uitverdedigd door deze spelers. Pas in de 36e minuut was er de eerste echte kans voor Hierden, maar het schot van Mark Bottenheft vloog hoog over het doel. Verder waren er opvallend veel buitenspelmomenten voor de Hierdenaren, waarbij de neutrale KNVB-assistent-scheidsrechter de nodige (?) verwensingen naar zijn hoofd kreeg geslingerd….

 

Wedstrijd stilgelegd door overdadig Hierdens vuurwerk

De supporters van Hierden vonden het nodig, om ook vuurwerk af te steken tijdens de wedstrijd, waarbij er mensen werden geraakt door vuurpijlen, waarna DOS-doelman Patrick Nitert ook verhaal ging halen bij deze aanhang, dat ze normaal moesten doen. De scheidsrechter vond het toen ook welletjes geweest en floot af voor een korte onderbreking. Hij gaf via de omroeper aan, dat de wedstrijd bij een tweede keer definitief gestaakt zou worden. Na een korte onderbreking, waarbij bestuurders van Hierden haar aanhang vermanend had toegesproken, gingen beide teams verder met de wedstrijd. In de extra tijd kreeg wederom Mark Bottenheft een goede kans, maar de uitstekend keepende Patrick Nitert hield de bal goed tegen en zo werd er gerust met een 1-0 voorsprong voor DOS’37.

 

Hierden-‘supporters’ maakten geen reclame voor hun club

De ‘supporters’ (als het al supporters waren van Hierden oftewel Vak D-aanhangers, zoals ze zichzelf noemden middels een spandoek) vonden het nodig om bij aanvang van de tweede helft opnieuw vuurwerk af te steken, waarbij men nu niet echt reclame maakte voor hun cluppie. De knallen van de zware nitraatbommen en laag geschoten vuurpijlen, waren niet van de lucht. Hierop besloot de scheidsrechter niet te starten met de tweede helft en de spelers van het veld af te halen. Er volgde een overleg van een kleine drie kwartier, hoe nu verder, want de veiligheid van toeschouwers, spelers en arbitraal trio waren echt in het geding. Uiteindelijk besloot de scheidsrechter i.o.m. de KNVB en burgemeester van Hattem door te spelen en wederom ging er een laatste waarschuwing uit aan de aanhang van Hierden. Het Hierden-bestuur had uiteindelijk zelf maar een 15-tal stewards uit eigen gelederen ingeschakeld, om haar eigen aanhang in toom te houden en een evt. staking te voorkomen.

 

Eindelijk beginnen aan de tweede helft en Hierden werd sterker

Na eindelijk weer te kunnen spelen, is het dan maar afwachten hoe de spelers uit de kleedkamer komen. En ja hoor, wat je al hoorde langs de lijn, dat Hierden wel zal profiteren van deze belachelijke onderbrekingen, waar DOS’37 daarvoor uitstekend voor de dag kwam. Hierden kwam dus inderdaad beter uit de startblokken en probeerde DOS´37 onder druk te zetten. Met een aantal mogelijkheden van Hierden werd DOS´37 haar defensie stevig onder druk gezet, maar de pogingen van Hierden gingen of naast het doel of over het doel. In de 55e minuut was het bijna raak na een voorzet, maar de inzet

van Brian Klaassen werd verwerkt tot een hoekschop. Deze leverde geen gevaar op voor de Vriezenveners.

 

DOS´37 kwam langzaam weer in haar ritme

Na een kwartier een beetje onderdruk gezet te zijn, kwamen de Vriezenveners langzaam weer in hun ritme en bijna op een 2-0 voorsprong door een volley van Hidde Boers, maar zijn poging strandde jammerlijk in de handen van de doelman. Beide teams gingen hierna wisselen en zo kwam één van de goudhaantjes van DOS’37, jongeling Koen Nijkamp in het veld voor Hidde Boers. DOS’37 kreeg hiermee meer snelheid voorin, om een evt. een counter te forceren. Koen Nijkamp kwam meteen op snelheid in de zestien van Hierden, maar zijn schot werd gekeerd door de Hierden-doelman. De stand bleef derhalve nog steeds 1-0 in het voordeel van de geel-zwarten.

 

DOS’37 kwam op 2-0 en kort daarna werd het 2-1 in Hattem

Hierden probeerde het de hele wedstrijd al met lange ballen, maar tot echt succes leidde dit niet. DOS’37 kwam in de 75e minuut dan toch op een 2-0 voorsprong, door een doelpunt van niemand minder dan de topscoorder van DOS’37, Ronald te Morsche. Een fantastische actie van Senna Silva van der Veen, hij legde de bal breed en met een soort van sliding schoot Ronald te Morsche de 2-0 binnen. De supporters van DOS’37 gingen helemaal los na dit doelpunt en waren van mening dat dit niet meer stuk kon. Een mooie riante voorsprong in Hattem. Maar nog geen 5 minuten later kwamen de Hierdenaren onverwachts op 2-1 door een miscommunicatie tussen de scheidsrechter en doelman Patrick Nitert, waarbij laatstgenoemde uitging van een vrije trap voor DOS’37. Toen hij vernam dat de scheidsrechter dit niet nodig achtte, schoot de doelman van DOS’37 de bal verkeerd weg, in plaats van in de handen te pakken. Vervolgens kwam de bal na zijn wanhopige trap voor de voeten van Brian Klaassen en deze schoot met een knappe boogbal de 2-1 binnen, waarna het nog onnodig spannend werd in de laatste 10 minuten.

 

DOS’37 hield stand en is weer terug in de eerste klasse

Hierden ging nog vaker en intensiever de lange bal spelen, op jacht naar de 2-2, maar de afwerking van de roodhemden was niet goed genoeg deze middag of de in uitstekend vorm verkerende Patrick Nitert was een flinke sta-in-de-weg. DOS’37 stond gewoon goed deze middag en zo bleef het uiteindelijk 2-1 in Hattem en keren de mannen van Jeroen Niks en Geerten Brinkman na een jaar afwezigheid weer terug in de eerste klasse. Over het geheel genomen een dikverdiende prestatie van DOS’37 en het feest kon beginnen. De honderden supporters bestormden het veld na het laatste fluitsignaal en deze pitch-invasion zorgde voor een waar feest en geweldige sfeer op het veld van de vv Hattem. Bij terugkomst op Het Midden stonden honderden supporters de spelersbus op te wachten en ondanks een stroomstoring werd het een geweldig groot feest in een ongedwongen sfeer en ging deze promotieparty vrolijk verder tot in de late uurtjes deze avond. Een mooie afsluiting van het seizoen 2022-2023 voor DOS’37. Eerste Klasse, HERE WE COME!

 

Wedstrijdstatistieken

 

Wedstrijd: DOS’37 – Hierden 2-1 (1-0)

 

Doelpunten: (25’) 1-0 Senna Silva van der Veen, (75’) 2-0 Ronald te Morsche, (79’) 2-1 Brian Klaassen

 

Scheidsrechters: Luuk van Zuijlen uit Apeldoorn, Martijn de Leest uit Deventer, Marvin van Tent uit Nijmegen

 

Gele kaarten: Shakki Mohamed (DOS’37), Ewout Mulder, Jan Jurriën Hop, Casper Krop, Dominique Denzel, Stefan Jansen, Gosbert Kok-teammanager, Bert van Hunensteijn-trainer (allen Hierden)

 

Rode kaart: Gosbert Kok-teammanager(Hierden)

 

Aantal toeschouwers: 1.850

 

Bijzonderheden: DOS’37 en de nacompetitie zijn door de regel nu niet bepaald een geweldig huwelijk, maar uiteindelijk zijn ze dan toch (in de) echt verbonden. De laatste tien nacompetities vanaf 1992, hetzij voor promotie of degradatie, strandden allemaal in het zicht van de haven. De elfde editie in Hattem, wist DOS’37 eindelijk het befaamde/beruchte toetje te verorberen en dus te zegevieren. Het smaakte overheerlijk!

 

Opstelling DOS’37: Patrick Nitert (k), Martijn Olde Olthof, Melvin Kemp, Job Derksen, Sander Thomas (80’ Glenn Jansen), Hidde Boers (65’ Koen Nijkamp), Michel Kamphuis ©, Mark van Pijkeren, Shakki Mohamed, Senna Silva van der Veen (93’ Olaf de Lange), Ronald te Morsche

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer