Amanuel Isa kijkt terug op zijn voetbalcarrière: ‘Ik heb teveel mooie herinneringen om op te noemen’

Spelersprofiel: Amanuel Isa ( 01-09-1984)

2003 t/m 2019 bij Excelsior’31

2019 t/m 2021 bij FC Suryoye

 

Wanneer en waarom ben je gestopt?

 

1,5 jaar geleden ben ik eigenlijk gestopt, na de coronatijd heb ik wat blessures gehad en ben ik uiteindelijk gestopt met wedstrijden voetballen. Ik denk, dat als het niet stil had gelegen, dat ik dan nog steeds zou voetballen.

 

Wie was als speler jouw voorbeeld?

 

Voorbeeld is een groot woord. Ik keek veel naar middenvelders. Ik kon genieten van het spel van Xavi, Busquets en Iniesta bij Barcelona in de periode van tiki-taka voetbal. Zij lieten voetbal zo eenvoudig lijken. Zo kan ik nog wel 20 topmiddenvelders opnoemen, waar ik graag naar keek.

 

Heb je ooit de kans gekregen om bij een BVO te spelen?

 

Ik ben wel door een aantal BVO’S gescout en heb ook uitnodigingen ontvangen, maar ben er nooit op ingegaan.

 

Hoe voelt het om een clubicoon (van Excelsior’31) te zijn?

 

Het is natuurlijk mooi dat ik 16 seizoenen in het eerste heb gespeeld en meer dan 400 officiële wedstrijden heb gespeeld. Weet je; Excelsior’31 voelt altijd als thuiskomen!

 

Hoe bevalt het assistent trainerschap?

 

Het was wel even wennen in het begin, omdat je vaak nog als speler denkt en praat. Maar met hoofdtrainer Paul Krabbe had ik een goede mentor, waar ik veel van heb geleerd. Er komt meer bij kijken dan ik vooraf had gedacht.

 

Keer je ooit nog als trainer terug bij Excelsior’31?

 

Dat weet ik niet, dat zal de toekomst wel uitwijzen. Maar het zou natuurlijk fantastisch zijn, omdat de club voor altijd in mijn hart blijft.

 

Had jij een specialiteit als speler?

 

Deze vraag kunnen je beter stellen aan trainers en spelers waar ik mee/tegen heb gespeeld. Ik wilde wel altijd ten koste van alles winnen.

 

Waar ben je het meest trots op?

 

De tribune die naar mij is vernoemd bij Excelsior’31.

 

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

 

Denk het niet. Als je alles eruit wil halen, dan moet je er ook naar leven. Laat ik het maar zacht uitdrukken, mijn levensstijl was niet echt van een voetballer.

 

Wat is je mooiste herinnering?

 

Specifiek 1 ding benoemen is lastig. Dat zijn natuurlijk de kampioenschappen, dat is altijd mooi. Alle eindreisjes + uitjes met het elftal waren ook geweldig. Ook de wedstrijden in de KNVB beker, waar wij een paar keer voor een stunt hebben gezorgd, vergeet ik ook nooit meer. Teveel om op te noemen!

 

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

 

Ik ga komend seizoen aan de slag als assistent van het eerste van Hulzense Boys. Daar wordt Martijn Berger hoofdtrainer, daar heb ik vroeger vaak tegen gevoetbald toen hij bij HHC zat. Mijn ambitie is uiteindelijk zelf hoofdcoach worden bij een eerste elftal.

 

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

 

Ik ben sowieso benieuw naar alle spelers waar ik mee gevoetbald heb. Ik zou de meeste spelers, waar ik mee heb gevoetbald, tekort doen als ik er maar 1 mag kiezen. Ik heb met teveel spelers gevoetbald waar ik het super goed mee kon vinden en met sommige, heb ik nog steeds contact.

 

Mooiste herinnering aan een trainer?

 

Dennis Demmers. Tijdens een trainingskamp in Dwingeloo meen ik , had hij allemaal stinkbommen in de toiletten van onze kamers laten afgaan. Dus wij kwamen allemaal in de kamer en konden de stank niet verdragen. Wij dachten dat het aan de riolering lag. Later kwamen wij er achter, dat hij dat allemaal had gedaan. Uiteindelijk wilden wij hem terug pakken, maar dat ging niet echt goed. Wij vlogen met een paar personen dwars door de deur van zijn kamer. Wij hadden een beste schadepost tijdens ons verblijf daar.

 

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

 

Zonder dat ik het echt door had trok ik per item (sok, schoen, scheenbeschermer) altijd eerst links aan en daarna rechts. Ik sloeg ook een kruis voordat ik het veld opkwam. Had wel een paar bijnamen; de meest gebruikte was Manu.

 

Wat was je mooiste sportpark?

 

Sportpark Berg en Bos van AGOVV was wel mooi, vooral de ligging is prachtig.

 

Wat was je mooiste goal?

 

Het is niet mijn mooiste goal maar de belangrijkste goal. Wij speelden uit tegen Spakenburg in destijds de topklasse. Beide clubs moesten winnen om nacompetitie te ontlopen. Wij stonden 2-1 achter met nog een paar minuten te spelen. Cenk Uguz scoorde in de 89ste minuut de 2-2. In de 93 ste minuut kregen wij een vrije trap op 25 meter van de goal van Spakenburg. Ik had al overlegd met Andreas David dat hij de bal op de tweede paal moest geven en dat ik zou inlopen. Met mijn kopbal werd het uiteindelijk 2-3 en waren we zo goed als veilig. De vreugde en ontlading van het team/supporters was prachtig om te zien.

 

Waar moet een goede middenvelder in jouw ogen aan voldoen?

 

Voetbalintelligentie, functioneel techniek, goede passing, comfortabel aan de bal, loopvermogen en zo kan ik er nog wel wat opnoemen. Het ligt er soms ook aan, op welke positie je op het middenveld speelt.

 

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

 

Dat ze geduld moeten hebben. Soms zie je talenten bij het eerste komen, die gelijk veel willen spelen. Investeer in jezelf en zorg dat je blijft ontwikkelen op meerdere fronten. Met alleen talent red je het niet altijd. Uiteindelijk komt de beloning er wel als ze er hard voor werken. Sommige wat sneller dan andere talenten. Geef dus niet te snel op!

 

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

 

Het zou wel wat eerlijker worden, maar dat zal nooit kunnen i.v.m. de kosten. Ook met de VAR maken ze nog fouten, dus zeg het maar. Op hogere amateurniveaus hebben ze tenminste nog neutrale grensrechters, dat is al een groot verschil ten opzichte met lagere niveaus.

 

Heb je ergens spijt van?

 

Niet echt spijt, maar als ik de tijd kon terugdraaien dan zou ik wel ingegaan zijn op de uitnodigingen van de BVO’S. Puur om het feit om dan te kijken waar mijn plafond zou liggen.

 

Wil je nog iets kwijt?

 

Vind het mooi dat je dit doet, ga zo door!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer