Bert-Jan Heupers over zijn loopbaan: ‘Ik had er graag nog wat meer uitgehaald maar je bent mede afhankelijk of een trainer het in je ziet zitten’

Spelersprofiel: Bert-Jan Heupers

Geboortedatum: 07-01-1966

Clubs: Op mijn 15e ben ik van Victoria’28 naar FC Twente 2 gegaan.

Hier heb ik 3 seizoenen gespeeld van 1981 -1984.

Daarna ben ik naar Heracles’74 gegaan.

Hier heb ik 4 seizoenen gespeeld van 1984 t/m 1988.

De eerste 2 jaar o.l.v. Jan van Staa in het 2e, waarna ik de sprong naar het 1e heb gemaakt.

In totaal heb ik 56 wedstrijden in het 1e van Heracles gespeeld in de Eerste Divisie.

Na die periode heb ik 3 seizoenen van 1988 – 1991 gespeeld in het 1e van SC Enschede, dat toen nog in de Hoofdklasse uitkwam.

Na SC Enschede ben ik voor de centjes gewisseld naar Duitsland.

1991-1995 Südlohn, Verbandsliga, vergelijkbaar niveau met de Hoofdklasse.

1995 – half jaartje: Eintracht Ahaus

1995-1998 FC Epe als speler-trainer.

Positie: Ik heb bij alle clubs meestal als verdediger gespeeld.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben gestopt op mijn 32e omdat ik een aanbieding kreeg om als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij de Tukkers 1 in Albergen. Inmiddels ben ik na een 25-jarig hoofdtrainerschap tijdelijk aan het genieten van een sabbatical.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Ik had niet echt een voorbeeld, maar kon vooral genieten van types zoals Willem van Hanegem en Johan Neeskens.

Had jij een specialiteit als speler?

Ik werd vooral in de jeugd vaak als laatste man neergezet omdat ik wel een aardige trap had, goed was in de coaching en daarnaast bekend stond om mijn harde schot.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik heb gespeeld in de Twentse selectie, het Nederlands elftal onder 15 en in totaal 7 jaar bij een BVO en dat ik als amateurspeler in Heracles 1 de meeste wedstrijden heb gespeeld in het seizoen 1987-1988 namelijk 33 van de 34 wedstrijden. Dat is nu ondenkbaar, dat je zonder contract voetbalt in het betaalde voetbal.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Ik had er graag nog wat meer uitgehaald.

Maar je bent mede afhankelijk of een trainer het in je ziet zitten. Daar had ik niet alle geluk bij, al zeg ik altijd, dat je jezelf vaak opstelt.

Maar ik ben niet ontevreden met wat ik heb bereikt.

Je moet ook niet vergeten dat ik als 15-jarige al gelijk samenspeelde met de spelers, die afvielen bij FC Twente 1. De kans dat je dan speelde was veel minder. Nu is de weg geleidelijk en word je langzaam gebracht van de jeugd naar de senioren. Destijds was er alleen een 1e en een 2e bij FC Twente.

Wat is het grote verschil tussen voetbal in Nederland en Duitsland?

Het grote verschil is, dat er in Nederland veel meer op techniek getraind werd en in Duitsland meer aan Laufpensum (loopvermogen) werd gedaan. Dat is inmiddels wel wat achterhaald.

Een mooi voorbeeld was mijn trainers tijd in Duitsland waar ik door de spelersgroep werd gesommeerd om de eerste 2 weken toch vooral boslopen te gaan doen en zo min mogelijk met de bal. Dat deden ze namelijk altijd. Je begrijpt, dat ik natuurlijk een gouden middenweg heb genomen.

Hoe was het om je debuut te maken in Oranje onder 16 destijds?

Een debuut in een nationaal team is natuurlijk altijd spannend. Vooral de wedstrijd uit tegen Engeland was spannend. We zouden eigenlijk op Wembley spelen maar doordat de Cup Final gelijk eindigde moest precies op die datum dat wij daar zouden spelen de Replay van die Cup Final daar gespeeld worden. We kwamen uit bij Walsall, een clubje met een echt nostalgisch Engels stadion.

Helaas verloren we met 2-0 van Engeland.

In totaal heb ik 5 interlands voor Oranje onder 16 gespeeld, naast Engeland o.a. tegen Frankrijk, Italië , Canada en West-Duitsland.

FC Twente of SC Heracles’74?

Ik heb met allebei uiteraard wat, maar als ik mag kiezen dan FC Twente omdat ik natuurlijk uit het mooie Enschede kom.

Wat is je mooiste herinnering?

Ik heb vele mooie herinneringen, Kampioenschap met FC Twente 2 onder trainer Epi Drost, promotie met Heracles naar de Eredivisie, waar ik als jonge speler op het laatste werd toegevoegd bij de selectie, de bekerwedstijden met SC Enschede tegen betaalde clubs, alle derby’s voor Sportclub voor minimaal 2000 toeschouwers.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben inmiddels al ruim 37 jaar werkzaam op de groothandel van PLUS Haaksbergen waar ik de functie van Hoofd Magazijn vervul. Mijn ambitie is om nog heel lang gezond te blijven, tot aan mijn pensioen een mooie werkgever weer te vinden want helaas stopt het voor de PLUS in Haaksbergen door een verhuizing naar Oss. Ook zal ik komend jaar na mijn sabbatical waarschijnlijk het trainerschap weer gaan oppakken. Tot die tijd ben ik actief als trainer van een talenten team van de Twentse voetbalschool.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Ik heb natuurlijk niet lang bij de amateurs in Nederland gespeeld, vele namen heb ik bij Rob Hoekschop al langs zien komen maar een echte topper in mijn tijd bij SC Enschede vond ik George Middelhof . Die mag niet ontbreken.

Trouwens de beste speler waar ik lang mee heb samengespeeld, eerst 3 jaar bij de Twentse selectie en later bij Heracles is Hendrie Krüzen. Wat een klasbak was dat zeg.

Het mooie aan Hendrie is, dat hij nog altijd zichzelf is en je dan ook nooit voorbij zal lopen zonder wat te zeggen. Daar houd ik wel van.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Ik heb ook hier meerdere mooie herinneringen aan een trainer. Zo fietste Epi Drost bij een bosloop altijd op een te grote fiets achter ons aan om te checken of we wel genoeg kilometers liepen.

Paul Krabbe kon je altijd tot het bot motiveren met zijn opmerkingen en “Good Old” Toon Valks was een sfeermaker met een echt Amsterdams accent, die vooral tijdens de afsluitende feestjes zijn zangkwaliteiten liet horen. Hiervoor klom hij dan op tafel en zette dan een lampenkap op. Geniaal!

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Mijn ritueel was altijd eerst met mijn rechtervoet de lijn aanraken, voordat ik het veld op liep.

Als bijnaam kreeg ik van Rob Poell ooit: “Heup Jan Bertus”.

Wat was je mooiste sportpark?

Sportpark Berg en Bos van AGOVV te Apeldoorn.

Wat was je mooiste goal?

Ik heb er natuurlijk meerdere gemaakt, haha maar er staan mij er 2 nog bij.

Een late gelijkmaker met Heracles tegen Vitesse, waar ik van zeker 30 meter de 1-1 binnenschoot.

Maar de mooiste was tijdens een jubileum wedstijd bij Rietvogels Almelo t.g.v. het afscheid van Ron Dellow. Het was een schot vanaf eigen helft, waar ik de toemalige keeper van Rietvogels 1 Edwin Metz mee verraste.

Waar moet een goede verdediger in jouw ogen aan voldoen?

Een goede verdediger moet voldoen aan een aantal zaken; goed zijn in de coaching, een juiste timing hebben, positioneel goed zijn, goed kunnen koppen, een goede sliding kunnen uitvoeren. Ook moet hij de wedstrijd kunnen lezen en spijkerhard kunnen optreden indien nodig.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

In mijn tijd stond voetbal met stip op 1, nu komt het op plek 3, als je geluk hebt. De generatie van nu stapt veel makkelijker over een nederlaag heen, na 10 minuten gaat het gesprek alweer over de stapavond. Er zijn natuurlijk nog uitzonderingen, maar die moet je met een lampje zoeken.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Probeer je te focussen op wat je moet doen, wed niet op 1 paard maar heb voor ogen dat er maar weinigen zijn, die de top halen. Zorg dan ook, dat je naast voetbal ook je studie of maatschappelijke carrière aandacht blijft geven. Aan de toptalenten zou ik willen zeggen: Ga ervoor en probeer er alles uit te halen. Het is het mooiste wat er is.

Wat is jouw motto als trainer en droeg je dat als speler ook uit?

Proberen van de kwaliteiten die je tot je beschikking hebt, een echt team te maken en ten allertijden voor de winst te gaan. Liever oneerlijk winnen dan eerlijk verliezen. Volgens mij droeg ik dat als speler ook uit en kon ik er slecht tegen als medespelers er niet ook alles aan deden om te winnen.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee, lekker zo laten zoals het nu is.

Heb je ergens spijt van?

Ja, ik heb mijn vader ooit Epi Drost laten bellen dat ik ziek was en niet kon spelen. Ik had de avond ervoor echter een iets te lange stapavond gehad wat de oorzaak was.

Wil je nog iets kwijt?

Ik vind het leuk dat ik eindelijk voor Rob Hoekschop ben gevraagd.

Ik lees de verhalen van oud-medespelers en anderen bekende amateurspelers met veel plezier en hoop dat er na mij nog vele zullen volgen.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer