Gregor van der Zande kijkt terug op zijn carrière: ‘De reis die ik als voetballer gemaakt heb is zo mooi’

Spelersprofiel: Gregor van der Zande

Geboortedatum: 18-11-1986

Voetbalperiode 2005 – 2017. Achilles 12, DETO, Hulzense Boys. Positie: Aanvallende middenvelder.

 

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben in 2017 gestopt met voetballen omdat ik slijtage in mijn knie had en daardoor steeds vaker last kreeg met voetballen.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Ik heb nooit echt een voorbeeld gehad. Wel keek ik graag naar spelers met veel creativiteit.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Ik was een technische voetballer, met een goed inzicht en ik had een neusje voor de goal.

Had jij een specialiteit als speler?

Nee, ik had niet echt een specialiteit als speler.

Waar ben je het meest trots op?

Dat wij met Hulzense Boys, met een vriendengroep, 1e klasse hebben gevoetbald.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Ik heb mijn hele jeugd bij FC Twente en PEC Zwolle gevoetbald. Toen ik daar in de A1 voetbalde, had ik nooit echt de wil om persé het eerste elftal te halen. Achteraf concluderend, als ik dat wel had gehad, denk ik dat er meer in had gezeten voor mij.

Wat is het verschil tussen het voetbal op zaterdag en het voetbal op zondag?

In de tijd dat ik op zondag voetbalde bij Achilles’12, vond ik het voetbal iets technischer dan op zaterdag. Alleen is dat de afgelopen jaren natuurlijk wel veranderd. Dat is op dit moment niet meer zo.

Wat is je mooiste herinnering?

Mijn mooiste herinnering is eigenlijk geen moment, maar is de reis die ik als voetballer heb meegemaakt. De verschillende clubs vanuit de jeugd al en later bij de eerste elftallen. De verschillende teamgenoten, trainers en sportparken waar ik heb gespeeld.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik geef nu training aan het jeugdteam van mijn zoon. Dat vind ik heel leuk. Ik zit erover na te denken om mij in te schrijven voor een trainerscursus.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Mijn broer Tim van der Zande. Hij heeft zojuist besloten om na 18 jaar in het eerste elftal te stoppen voetballen bij Hulzense Boys. Hij is begonnen met Hulzense Boys in de kelderklasse en stopt nu ze in de 1e klasse voetballen. Hij kan daar prachtig over vertellen.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Wim Woudsma was mijn eerste trainer bij Hulzense Boys en Wim wist heel goed de sterke punten van het team te benutten en de zwakke punten te maskeren. Daarnaast heb ik vele donderdagavonden met hem en teamgenoten meegemaakt, tot laat in de nacht in de kantine. Dat was echt een vriendenteam, maar met heel veel voetballende kwaliteiten.

Ook is Jurgen Kok mij bijgebleven. Die kan het maximale uit het team halen, hij eiste als trainer heel veel van spelers, maar altijd met maximale resultaat als gevolg. Met hem als trainer zijn we met Hulzense Boys naar de 1e klasse gepromoveerd.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Nee, ik had geen ritueel voor de wedstrijd. Ik was ook niet veel bezig met de tegenstander. Ik geloofde altijd in eigen kracht. Op een gegeven moment kreeg ik de bijna Couto. Dit kwam door mijn haardracht destijds en het iets te veel krijgen van gele kaarten op dat moment.

Wat was je mooiste sportpark?

De ligging van het hoofdveld van DETO is erg mooi en ze spelen daar nog steeds op goed natuurgras.

Wat was je mooiste goal?

In een bekerwedstrijd tegen Den Ham, die wij overigens heel dik wonnen, zag ik de keeper van Den Ham te ver voor zijn doel staan en schoot ik de bal vanaf circa 40 meter over de keeper en de bal belande daarbij ook nog in de bovenhoek.

Waar moet een goede middenvelder in jouw ogen aan voldoen?

Het spel is de afgelopen jaren erg veranderd. Het is tegenwoordig ook erg belangrijk om fysiek sterk te zijn. Dit was vroeger minder van belang. Maar een goede middenvelder moet techniek en inzicht hebben. Daarmee creëer je rust en ben je ten alle tijden baas over de bal.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Het spel is tegenwoordig veel fysieker en sneller geworden en daarmee ook wat minder frivool of creatief als vroeger. Hoe vaak zie je nu nog iemand een stiftje maken of met een steekpass iemand verrassend voor de keeper zetten?

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Zorg ervoor dat wat je heel goed kunt, blijft ontwikkelen en blijft trainen. Dat maakt je speciaal en beter dan andere voetballers. Focus niet alleen op wat je minder goed kan, maar juist ook op waar je heel goed in bent.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee, dit past niet in het amateurvoetbal.

Heb je ergens spijt van?

In mijn laatste jaar bij PEC Zwolle, had ik mij meer moeten beseffen wat ervoor nodig was om het eerste elftal te halen en hoe bijzonder dat zou zijn.

Wil je nog iets kwijt?

Voetbal is het mooiste spelletje wat er is en bij iedere vereniging heb je leuke mensen. Dus als clubs samen moeten gaan omdat dit beter is voor beide clubs, neem dan die beslissing en doe er niet te moeilijk over.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer