Menzins Singelloop Enschede ongekend populair; meer dan 5000 inschrijvingen

Nog nooit was het aantal inschrijvingen voor de Menzis Singelloop Enschede zó hoog. Naast het alom bekende rondje van 5 Engelse Mijl (5 EM) over de autovrije Enschedese singels staat er dit jaar voor het eerst sinds 15 jaar ook weer een 10 Engelse Mijl (10 EM) op het programma. Nieuw is bovendien de deelname van frame runners én een aantal blinde/slechtziende deelnemers op de hoofdafstand (5 EM). Tel daar een recordaantal inschrijven én een sterk deelnemersveld bij op en het belooft een mooie 26e editie te worden. Op zondag 10 september zal de loop van start gaan.

Singelloop blijft groeien

Met meer dan 5000 inschrijvingen stevent de Singelloop af op een recordaantal deelnemers. Enerzijds ligt dit aan de vernieuwing die is doorgevoerd: met de toevoeging van de Koopmans Bouwgroep Dubbele Singelloop (10 EM) lijkt een nieuwe doelgroep aangeboord. Anderzijds zit de groei in de populariteit van de hoofdafstand en de bedrijvenloop: meer dan 200 bedrijventeams schreven zich in voor de 5 Engelse Mijl, een ongekend record. Bewegen, vitaliteit en gezelligheid op de singels gaan goed samen.

Titelverdediger aan de start

Abdellah Taghrafet (Marokko), die de Singelloop in 2022 in 23:18 minuten op zijn naam zette, staat dit jaar opnieuw aan de start. Hij kan op sterke concurrentie rekenen van zijn landgenoten Khalid Madja, Akajjif Mouha en Hicham Belhassin. Ook Gert-Jan Wassink (winnaar 2020 en 2019) en de Belg Kim Ruell (winnaar 2018 en 2017) zijn van de partij en gaan de strijd op het asfalt aan. Met Nederlands kampioen steeplechase (3 km) Nick Marsman, de Belgische topper Yannick Michels en (regionale) atleten Niels te Pas, Fabian ten Kate en Gijs Boerrigter is een onderlinge strijd om de podiumplekken gegarandeerd.

Snelle dames op 5 Engelse Mijl

Bij de dames gaan Jolien de Waard en Naomi Geleynse (respectievelijk de nummers 5 en 10 van Nederland op de 5 kilometer) voor het podium. Ook regionaal talent Aline Kootstra en de lokale toppers Lisanne Meuleman, Elisabetta Ribeira d’ Alcala en Ellen van der Kolk strijden mee. Zij worden vergezeld door paralympisch atlete Fatima El Idrissi (plek 3 in 2022). De Marokkaanse atlete heeft een visuele beperking (T13/F13) en ziet net voldoende om deel te kunnen nemen aan de wegwedstrijd in Enschede. Het is dan ook nog geen gelopen race wie op welke trede plaats mag nemen.

Running Blind

In samenwerking met Stichting Running Blind neemt een aantal lopers met een buddy deel aan de Menzis Singelloop. Zij houden elkaar met een band vast; de loper vertrouwt volledig op de aanwijzingen en sturing van zijn of haar buddy. Daarnaast start een groepje frame runners op de 5 Engelse Mijl. Zij maken gebruik van een ‘running frame’: een op maat gemaakte loopfiets met een borststeun en drie wielen. Ze besturen de loopfiets met een stuur boven het voorste wiel.

Marc Woesthuis, voorzitter Singelloop Enschede: “De Singelloop is echt laagdrempelig en voor vrijwel iedereen toegankelijk. We brengen zoveel mogelijk mensen in beweging en willen hen het plezier hiervan laten ervaren. Met zóveel deelnemers en alle supporters onderweg maken we er weer een mooi hardloopfeestje van. Op de singels is er iedere 500m muziek. In het park hebben we weer de Sportzone, waar kinderen allerlei sporten kunnen uitproberen bij de verschillende Enschedese sportverenigingen die aanwezig zijn. Maar ook in de Kidszone valt er van alles te beleven met de FC Twente KidsClub, YoungReds en het Fit & Fun Team. Nagenieten van de behaalde prestaties kan onder het genot van livemuziek en een hapje en drankje in de Horecazone. Er is genoeg te doen voor iedereen!“

Programma zondag 10 september

Het startschot van de Koopmans Bouwgroep Dubbele Singelloop valt om 10:20 uur. Om 10:58 uur gaan de frame runners van start. De Menzis Singelloop en Eshuis Accountants Bedrijvenloop start om 11:00 uur. Vanaf 12:50 uur gaan de Rabobank Kidsruns van start.

Singelloop Enschede-App

Ook dit jaar biedt de Menzis Singelloop Enschede een eigen app aan. Met de app kunnen supporters deelnemers op basis van startnummer of naam tijdens de wedstrijd volgen. Ook zijn de uitslagen in de app terug te vinden.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer