Drukbezochte derby tussen SVZW en Dos ’37 eindigt onbeslist

VRIEZENVEEN – Afgelopen zaterdag speelden DOS’37 en SVZW de inhaalwedstrijd in 1H op een vol sportpark Het Midden, waar een typische derbysfeer heerste. Met weinig doelpunten, veel overtredingen, een rode en enkele gele kaarten, maar geen sprankelend voetbal. Bij DOS’37 overheerste na afloop enigszins een gevoel van ontevredenheid, met name doordat de geel-zwarten het overtal niet konden uitdrukken in een winnend doelpunt, tegen het tienkoppige Zwaluwen en het uiteindelijk met 1-1 genoegen moest nemen.

Drukbezochte derby

Voor de wedstrijd werd er afscheid genomen van Martin Kottier, die na vele jaren is gestopt in de staf van DOS 1. Om half drie werd er gefloten voor de aftrap in deze mooie streekderby, waar een kleine duizend toeschouwers het veld omzoomden. Beide partijen wilden snel druk zetten en de zijkanten opzoeken. Dit leverde veel voetbal op het middenveld op, maar dit bracht beide teams geen echte kansen in de eerste tien minuten. DOS’37 en SVZW waren in deze fase aan elkaar gewaagd. De thuisploeg kwam in minuut 12 op voorsprong door een ferme kopbal van verdediger Melvin Kemp. Een hoekschop van Sander Thomas werd boven in het dakje van het doel gekopt door Kemp, die hiermee in zijn honderdste officiële wedstrijd in DOS 1, de 1-0 voor DOS’37 aantekende. Na de 1-0 werd SVZW wat beter en dit leverde een aantal keren flink gevaar op voor het doel van Patrick Nitert, die wederom goed stond te keepen. SVZW kwam dan toch op gelijke hoogte in minuut 27, waarbij in een scrimmage de oplettende Frank Smit de 1-1 binnenschoot. DOS’37 is voor Smit de tegenstander, waartegen hij de meeste doelpunten heeft gescoord in zijn carrière, acht stuks.

Direct rood

Na dit doelpunt werd Senna Silva van der Veen diep gestuurd, waarbij zijn tegenstander hem amper kon bijhouden. Senna werd hard in zijn bovenlichaam getrapt door Lars van Putten en scheidsrechter Henon uit Wageningen, die het vrij lastig had met de agerende acteurs in het veld, bedacht zich geen moment en gaf Van Putten de rode kaart, waar geel beter op zijn plaats was geweest. De Wierdenaren moesten hierdoor 60 minuten lang verder met tien man. DOS’37 was na de rode kaart zoekende en kon nog niet echt gebruik maken van deze man-meersituatie. De beste kansen voor rust bleven zelfs voor SVZW, die individueel gewoonweg meer klasse herbergt. Maar gelukkig had de plaaggeest van DOS’37 Frank Smit, na zijn klassieke doelpunt het vizier verder niet op scherp staan deze wedstrijd, met name niet bij twee grote kansen. Na een hectisch eerste bedrijf ging men aan de thee met een 1-1 tussenstand op het scorebord.

Optisch veldoverwicht DOS’37

Na een stief kwartiertje in de tweede helft, ging SVZW op een gelijkspel spelen en mocht DOS’37 het spel maken. Tot diep op het middenveld en daar werd dan druk gezet door SVZW, om zo DOS’37 tegen te houden. Toch kreeg DOS’37 enkele kansjes en zo schoot Senna Silva van der Veen in de 52e minuut in de verre hoek, maar de keeper van SVZW redde goed. DOS’37 had een optisch veldoverwicht, maar had moeite om met een man meer te spelen. Men kreeg nog wel enkele kleine kansjes, maar echt gevaarlijk waren deze niet, om het de keeper van de Zwaluwen echt moeilijk te maken. Er werd veel gewisseld, aan Zwaluwenzijde werd zelfs Yessin Maskoul gewisseld, waardoor de achterhoede van DOS’37 het wat gemakkelijker kreeg en verder gebeurde er eigenlijk weinig in de tweede helft.

Nitert redt een punt

In minuut 81 viel keeper Bakker van SVZW nog uit met een vervelende knieblessure, die hij opliep in het duel met Koen Nijkamp. Hij kon niet verder spelen en DOS’37 rook bloed, bracht de spits van DOS

2 binnen de lijnen voor meer stootkracht en deze Rick Dasselaar (zoon van Henri Dasselaar, de topscoorder van DOS’37 aller tijden met 177 doelpunten) maakte een verdienstelijk debuut. De aanvalslinie van DOS’37 wist nog enkele keren de onzekere vervanger onder de lat van SVZW het lastig te maken. Toch ging SVZW nog bijna met de volle buit naar huis. Jesper Middelkamp werd weggestuurd vanaf de middellijn en kon alleen op keeper Nitert en Shakki Mohamed af. Samen met hem sprintte Stefan Maat mee en Middelkamp besloot hem te bedienen, maar het schot van Maat werd geweldig gered door Patrick Nitert, die daardoor het put voor DOS’37 redde.

Terechte uitslag

Onmiddellijk hierna floot de leidsman voor het einde van de wedstrijd. Zo bleef het uiteindelijk 1-1 in deze beladen streekderby, welke een ontmoeting was met weinig goed voetbal, maar da’s vaak inherent aan een derby. Er werd wel hard gewerkt door beide partijen, waarbij SVZW individueel beter oogde en DOS’37 meer als collectief trachtte te handelen en de 1-1 is dan ook de terechte uitslag in deze streekderby. Volgende week nemen de mannen van Jeroen Niks en Geerten Brinkman het op tegen de runner-up van 1H, NEO uit Borne. Deze wedstrijd zal plaatsvinden op het bijzondere tijdstip van 19:00 uur op het sportpark ‘t Wooldrik in Borne.

Wedstrijdstatistieken

Wedstrijd: DOS’37 – SVZW 1-1 (1-1)

Doelpunt: (12’) 1-0 Melvin Kemp, (27’) 1-1 Frank Smit

Scheidsrechters: Nicholas Henon uit Wageningen, Roy Biharie uit Enschede, Jan Koenderink uit Heelsum

Gele kaarten: Martijn Olde Olthof, Twan Schoonewille (DOS’37), Robin de Jong (SVZW)

Rode kaart: Lars van Putten (SVZW)

Aantal toeschouwers: 1000

Opstelling DOS’37: Patrick Nitert (k), Melvin Kemp, Job Derksen (58’ Twan Schoonewille), Glenn Jansen (85’ Wout Kikkert), Senna Silva van der Veen, Ronald te Morsche ©, Mark van Pijkeren, Martijn Olde Olthof (84’ Senna Niezink), Koen Nijkamp (85’ Rick Dasselaar), Sander Thomas, Shakki Mohamed

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer