Voorbeschouwing: Mariënberg gaat op bezoek bij SV Rijssen

Komende zaterdag reizen wij af naar het pittoreske Rijssen waar op sportpark ’t Opbroek aan de Opbroekweg, nummer 46, sportvereniging Rijssen onze gastheer zal zijn.

We vertrekken vanaf het Westerpark richting Rijssen in de wetenschap dat wij na 7 wedstrijden ineens de ranglijst aanvoeren. Gek idee? Bredero zei het ooit: het kan verkeren! Zijn wij ineens heldere lichten geworden? Heeft het feit dat ons sportpark vanaf dit seizoen vol hangt met een ‘bak vol licht’ ons vleugels gegeven. Gaan als de brandweer? Zeven sloten tegelijk. Voorlopig gaat het LED-licht niet uit bij ons! Wat ik oe brom. Al hoorde ik uit vrij betrouwbare bron dat afgelopen zaterdag het flink donker was bij de fietsenstalling en op het parkeerterrein. De kerels van o.a. die hoge proattafel bij de ingang van onze kantine konden hun fietsen niet meer terug vinden. Met het zaklampje van de telefoon moesten ze op zoek naar hun vervoermiddel, éénmaal gevonden, ging men op de knieën om vervolgens wederom met behulp van ‘t lampje het gaatje te vinden waar het fietssleuteltje in zou moeten passen.

Alles werkt tegenwoordig op Wi-Fi, misschien was het bereik even zoek? Verbinding weg! Of vergeten het knopje om te zetten? Het licht ging sowieso vroeg uit vorige week, een andere vorm van duurzaamheid? In het kader van durf te vragen (#dtv). Had het beeld trouwens graag willen zien. Mannen van respectabele leeftijd op de knieën voor hun fiets en maar brommen (zachtjes vloeken) dat ze het gaatje niet kunnen vinden…haha. Heerlijk toch! Geweldig. Of misschien eerder naar huus of misschien toch wat minder drinken de volgende keer? Dat kan ook! Misschien heeft het thuuszittende ‘Wieffie’ er wel de hand in gehad. Je weet het niet! Succes kent meerdere vaders! Humor mensen, humor.

Ach, de stemming zit de laatste weken er sowieso opperbest in. Zowel in de kantine, bij het eerste elftal alsmede bij ons bestuur. We hebben de boel ondertussen mooi voor elkaar. Wij vangen elkaar steeds minder vaak de vliegen af. Zeuren mag, beetje ouwehoeren ook. De wereld in de Zunne. Mainbarg op z’n best! Vaak het glas halfvol gehad maar de laatste tied raakt het glas aardig vol. Dat helpt vervolgens weer niet om op tied naar huus te gaan, met alle gevolgen van dien! Maar wees niet bevreesd, er komen vast andere tijden aan maar dat mag nog wel even duren! Trots op het roodzwarte hart. Dat drukt de pret niet! Nou weer zo’n mooie presentatiegids op de deurmat. De aanwas van jeugd blijft maar stromen. Buiten wordt het steeds sneller donker maar binnen de hekken van het Westerpark schijnt de LED-verlichting volop, alleen maar bliede roodzwarte gezichten! Wij mogen weer gezien worden. Samen zijn we niet alleen! Ok, de tegenstander van komende zaterdag is een vrij grote onbekende en toch ook weer niet! Want SV Rijssen is een 4-jarige club gemaakt door ‘Papa’ Rijssen Vooruit en ‘Moeder’ R.K.S.V. Rijssen.

Jarenlang keken ze niet naar elkaar om. Rijssen Vooruit werd geboren in juli 1909, was al ruim 110 jaar oud toen het in 2019 voorzichtig verkering kreeg met het mooie 75-jarige R.K.S.V., leuke vrouw! Met een jong wief heb ie altijd wat te knooien moet RV gedacht hebben maar beide dachten ze geen kinderen meer te kunnen krijgen maar het wonder geschiedde. De KNVB kneep een oogje toe en op 1 juli 2019 werd het prachtige blauwe kindje geboren, ze noemde hem/haar: SV Rijssen, beschuit met muisjes! Samen gingen ze verder. Rijssen Vooruit en de Rooms Katholieke Storm Vogels (RKSV) hielden op te bestaan. Ze zagen dat hun kindje, SV Rijssen, een gouden toekomst en een duidelijk sportief doel voor ogen had. Samen is niet alleen. Ze wilden het kereltje/meisje niet in de weg lopen. Aju Paraplu. Het giet oe goed! We kenden RKSV wel een beetje van vroeger, fijne mevrouw. Wij voetbalden voor het laatst aan de Elsmaten 1 op sportpark de Koele tegen R.K.S.V. in het seizoen 2017/2018. Zegge en schrijven, zaterdag 21 oktober 2017. Wij wonnen destijds met 1-2. Een paar maanden later, 24 maart 2018, ontvingen wij RKSV thuus en versloegen wij ze met 3-0. RKSV is niet meer, net zoals Rijssen Vooruit niet meer is. Gefuseerd. Samen gesmolten.

Wijzen dan alle neuzen meteen de goede kant op of zijn er ook oud-leden waarbij letterlijk het licht is uitgegaan en nog geen voet hebben gezet op het fonkelnieuwe sportpark. RKSV hoefde niet zo ver te verhuizen. Ze moesten alleen de Schippersdijk oversteken om te arriveren

bij de Opbroekweg nr. 46, het sportpark waar SV Rijssen tegenwoordig bivakkeert. Shantykoor Riessen heeft intrek genomen in het oude clubhuis van RKSV. Zo giet dat Smartlap.

Bjorn Hodes is daar voor het tweede seizoen trainer. Hij masseerde zij manschappen naar twee overwinningen en twee gelijke spelen. Er werd tevens 3x verloren. Voorlopig zijn ze te vinden op plek nr. 12 met 8 punten uut 7 wedstrijden. Wij hebben inmiddels 16 punten vergaard uut 7 wedstrijden en, durf het bijna niet te zeggen, we staan met de klompen bovenaan. Schept dat verplichtingen richting andere clubs? Worden wij ineens uitgedaagd om het anders te gaan doen? Dacht het niet! We blijven ons favoriete spelletje spelen. Het is trouwens een eeuwigheid geleden dat wij bovenaan hebben gestaan maar we moeten gewoon normaal blijven doen. De stand zegt mij niet zoveel na amper zeven duels! Het gaat er om waar je eind april, begin mei staat. Wat ik oe brom! Tuurlijk is het lekker. Je mag er van genieten maar zaterdag kunnen wij ons borst vast en zeker natmaken. Want ik hoorde, tevens uit betrouwbare bron, dat SV Rijssen qua spelersmateriaal gewoon veel te laag staat en minimaal 4 vier plekken hoger had moeten staan! Waarvan Akte. Tja, ik hoor zo links en rechts nog wel eens wat. Een ranglijst zegt niet alles. Scorebordjournalistiek zei Co Adriaanse ooit.

Echter, wat wij momenteel aanraken verandert negen van de 10 keer in goud maar het kan verkeren hè. Staar oe er niet blind op. Het licht mut sowieso niet uitgaan. Zet die schakelaar om. Voor de ‘Sinterklaasouders’ onder ons (zaterdag komt de Goedheiligman hè) en/of voor degene die misschien haar of zijn kroost naar andere sporten dienen te brengen (basketbal bijv.) het duel is tevens live te volgen via een stream op YouTube (account SV Rijssen) vanaf 14.25 uur. Het geluid moet je er zelf bij maken, maar juich hartstochelijk als wij het net daar weten te vinden.

Ouderwets gok ik op een 1-3 zege. Die prognose is ook al zo oud als de weg naar Rome.

De wedstrijd begint om half drie (14.30) op sportpark ’t Opbroek en staat onder deskundige leiding van scheidsrechter Johnny Baars. Succes! Hoe dan ook, om een lang verhaal kort te maken: Veule Wille maar vooral Veule Skik! Dat de beste maar mogen winnen.

Joah, mag wel zo.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer