Voorbeschouwing op de derby Mainbarg – Banthum

Tekst: Alfred Dorgelo, Mariënberg.

 

Komende zaterdag zijn wij op het vertrouwde Westerpark gastheer voor Banthum, die normaal gesproken bivakkeren op sportpark Moscou aan de Sportlaan op nummer, in het pittoreske Bergentheim – ook wel de club VKV genoemd. Zaterdag 25 november 2023! Een datum die werkelijk al maanden roodzwart omcirkeld staat op de deur van de Amerikaanse Samsung Koelkast, hier in de keuken, enkel vastgehouden door een fraaie rode KFC-magneet! De dag die je wist dat zou komen, wis en waarachtig! Of niet dan? Want we weten natuurlijk allemaal dat zaterdag 25 november de cover-band van de Golden Earring zal optreden in ’t Punt te Vroomshoop aan het spoor. Hoe kom je er toch? Niet met de NS! Al maanden terug had Therese, ie weet wel – die van Harold, de kaarten besteld. Wij bint d’r bij. Nu George niet meer de gitaar kan hanteren probeert de band ‘The Naked Truth’ iets van dat onbeschrijfelijke Earring-gevoel terug te halen naar het heden van nu. Geen zwart gat derhalve! Vroeger, eerder, bezochten wij de heren minimaal 1x per jaar in den landde, vaak de Bonte Wever in Slagharen, maar tevens op allerlei festivals en dat al bijna 40 jaar lang. Back Home! Niet voor niets staat Radar Love op nr. 1 in de Top 1000 allertijden bij Radio Veronica. 25 november is tevens de dag dat er een belangrijke wedstrijd op de rol staat. Oh ja joh? Yep! Namelijk die van Basketbalvereniging Vikings X12 tegen de Jolly Jumpers X12 uut Tubbergen om 10.00 uur in sporthal de Slag te Hardenberg, tevens aan het spoor! Allen van harte welkom! Zaterdag is het ook Buy Nothing Day, Niet-Winkel Dag. Tis maar dat je het weet. Gekheid natuurlijk! Want ons Mainbargers wordt wel eens verweten dat wij altijd zo uitkieken naar de confrontaties tussen Mainbarg en Banthum. Die onvervalste Kanaalderby. Dat wij er veel meer op (Bertus) gebrand zijn om te winnen dan dat het andersom het geval schijnt te zijn. Britishfield schijnt dat dezelfde virus ook te hebben en er de hele week enorm wakker van te liggen. Ik lag juist dit weekend behoorlijk goed te slapen….Er lag niemand op de slip van mien hemd! Droomde van een mooie vrouw. Om het beter te duiden, droomde van een Metafoor. Néé, ze heet niet Meta Foor haha, dat is een soort van beeldspraak. Ik zag ineens Banthum als een mooie vrouw. Droom lekker verder hoor ik jullie denken. Duzz niet, was ineens klaarwakker! Nachtmerrie? Dat was de metafoor. Niet over de liefde van mijn leven. Neuh, Banthum is niet woest aantrekkelijk maar zeker ook niet lelijk! Ik zie haar graag zoals ze dat in België zeggen. Ze heeft iets….Iets spannends, iets ondeugends, iets guitigs, iets groen, iets wit. Wat allemaal nie… Ze wordt mooier met de jaren. Wat heb je aan een schoonheid, een fotomodel? Dan heb je haar nooit alleen. Want Banthum kan je laten zweven als jenever en je laten vallen als een steen. Ik heb een haat-liefde verhouding met haar. Van de zomer maakten wij plots de verkering uit! We kegelden haar naar de 4e klasse, maar meteen hadden wij al spijt van onze beslissing….Dat had ze niet verdiend en zo mooi was die ander nou ook weer nie, het gras bij de buren is niet altijd groener. Waarvan Akte! Doordat de liefde over was, was het nu voorlopig ook niet meer ballen tegen de club vijf kilometer verderop (VKV), voorlopig niet meer een biertje drinken met bijv. Henk, Bertus, Mannes, Gert, Hans, Zeurvitter Bert, mien groene moat en al die andere jongens van de groenwit gestampte pot? Voorlopig niet meer langs het kanaal kachelen op de fiets met een goed stuk in de kraag? Ik had abrupt spijt toen wij het sportpark verlieten na de 0-3 zege tijdens de na-competitie. Wij wonnen wel met het voelde als een groot verlies. Wat ik oe brom. Het voelde leeg van binnen. Mijn roodzwarte hart was gebroken. Ik had het zelf uitgemaakt maar was dat nou wel zo verstandig? Gelukkig kwam ik (Mainbarg duzz) al snel tot bezinning, een week later was de liefde in al haar hevigheid alweer terug! Ging nog net niet op de knieën. Wil je? Stiekum deden wij niet ons best in Harskamp, de roodzwarte liefde voor Banthum gaf de doorslag. We waren die dag niet op ons best. Soort van liefdesverdriet. We wisten, we zien elkaar terug en gelukkig dit seizoen al. We hebben elkaar gemist. De jacht is mooier dan de vangst! Wij mogen weer jagen op Banthum. Ze staan twee hele punten voor. 19 om 17. De stip aan de roodzwarte horizon is gezet. Wij willen haar kussen, haar veroveren,

haar overladen met complimenten maar ondertussen lonkt de eerste plek, een puntje boven Banthum! Dat zou het einde zijn! Roken wij een sigaretje na afloop? Ze vielen even van de burenradar maar nu is het weer dikke mik tussen ons twee. Radar Love! Is Banthum soms mien Long Blond Animal? Ooit leek het er op dat ik zelf verkering leek te krijgen in Banthum. Ik somde haar alle voordelen op maar er bleek één groot nadeel aan mij te kleven. Ik was van die club VKV, van Mainbarg. We dronken een kanaalbitter, ik deed een plas en fietste teleurgesteld naar huis. Een week later wonnen we gewoon van Banthum. Lekker puh! Het voordeel toen: ik fietste langs haar huis en kon het niet laten om heel hard te zingen. Ach, we spelen graag tegen Banthum. Beter als tegen FC Bal op ’t Dak! Dat is helemaal waar. De 4e klasse is een rare competitie, onze eigen buurtbuscompetitie (credits voor BS). Echter de kanaalderby ook één, twee van de 26 duels die wij dit seizoen dienen te spelen. Maar het is wel bijzonder lekker als je wint hoor. Ik zie Banthum heel graag, maar lachende en goedgemutste Mainbargers nog stukken liever na de winst op de club VKV. Moet oppassen wat ik zeg hè. Dagelijks loop ik minimaal 1 Banthumer tegen het lijf. Eentje kan notabene zo mijn congé geven. Op sommige dagen zelfs twee en als ik echt pech heb wel 3 of vier. Eentje van de vijf luistert naar de naam Nick Buitenhuis. De verloren zoon. Na 3 jaar Den Ham is hij terug op het oude nest. Hij vliegt bijna elke week doeltreffend uit. Hij loopt momenteel 1 op 1. Is Topscorer van de 4e klasse met 8 acht doelpunten uut even zoveel duels. Dan loop je 1 op 1 hè. Bart tekende een mooi verhaal met OutSide The House op deze week in de Stentor. Rolf, onze klasbak, heeft er zeven. Maar hij scoort graag en veel tegen Banthum. The Green Pride is gewaarschuwd. Want we liepen de 1e periode mis, niet dat wij daar lang over treurden maar er moet wel iets rechtgezet worden. Na 9 wedstrijden net een puntje boven Banthum staan is onze roodzwarte stip aan de horizon! Het kan verkeren zei Bredero ooit. Denk dat Thijs ook gebrand is, heet trouwens Altena van achteren. Maakt zich, net als Bennie, niet gauw Al-Te-Na….Maar ik hoop dat Thijs vrijdagavond goed slaapt. Dat hij al die ballen van Nick en de zijnen uit zijn hok weet te ranselen. Vorige week keepte hij ook een puike partij. Wij rekenen op jou. Lars zal tevens neef Nick in de gaten houden net als zijn tien andere ploeggenoten. Zo achter de tikgeit zittend heb ik er behoorlijke goede hoop op dat wij gaan zegevieren….Heb er zin an. De jacht is sowieso mooier dan de vangst! We kunnen niet met Banthum maar ook zekers niet zonder…Het is gewoon leuker met jullie er bij op de groene velden en daarbuiten. Zelfs met een kanaalbitter. Tuurlijk stond zaterdag 25 november al enige tijd roodzwart omcirkeld in mien digitale agenda, maar dat hoeft niet iedereen te weten. Dat het seizoen al voor de helft is geslaagd als wij zaterdag winnen van die Banthumers. Haha…. Mede daarom voorspel ik een klinkende 3-1 overwinning, dat is de prognose voor zaterdag en daar moeten jullie het maar mee doen. Scheidsrechter is de heer Mick Landman uut Hengelo. Hij zal vanaf half drie op zijn mooie fluit gaan blazen. Hij kent ons allebei, dus weet wat er op het spel staat! Succes alvast.

Veule wille maar vooral veule Skik. Welke club droomt zaterdagnacht het fijnst en wie wordt er ’s nachts nog een keer gillend wakker! When the Lady Smiles….

Joah, mag wel zo. (AD)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer