Passend Sporten 2.0 is een schot in de roos

Door: Bianca Lucas

Voor kinderen en jongeren die bekend zijn met ASS- of ADHD gerelateerde gedragskenmerken kan het vinden van sociale aansluiting soms een uitdaging zijn. Onder meer op het gebied van sport en bewegen groeide de vraag naar een passende invulling. Het antwoord hierop geven de Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD), samen met Uniek Fysiotherapie Tubbergen en Dink Kinderfysiotherapie (Dinkelland) sinds september 2023 met ‘Passend Sporten 2.0’. Vanuit een persoonlijk beweegprogramma en onder deskundige begeleiding proberen kinderen en jongeren van 4 tot en met 17 jaar zestien weken lang uiteenlopende sporten uit. Vervolgens stromen de sporters, nog altijd onder supervisie, uit naar reguliere sportverenigingen van hun keuze.

Onlangs werd het eerste sportcluster afgesloten. “Een groot succes”, aldus Rick Ravenshorst, sociaal werker jeugd bij SWTD. “Kunnen blijven meedoen is wat elk kind uiteindelijk het liefste wil. En het mooie is: we zien naast het gezonde, sportieve aspect tevens een groeiend zelfvertrouwen bij de deelnemers. Vanuit die positieve ervaringen beginnen we vanaf 26 en 28 februari vol vertrouwen aan het tweede cluster van Passend Sporten 2.0.”

Vertaalslag naar sport
Het concept Passend Sporten 2.0 kwam tot leven als invulling van een toenemende behoefte. “De doelgroep, kinderen en jongeren met ASS (Autismespectrum) en ADHD gedragskenmerken, vinden vaak geen of moeizaam aansluiting bij leeftijdsgenoten”, vertelt Rick Ravenshorst. “Wij maakten de vertaalslag naar sport. Want elk kind wil graag meedoen. Dit zagen we steeds vaker terug in ons werkveld. Diezelfde conclusie kwam uit het onderzoek dat studenten van de opleiding Sportkunde hielden. Bovendien bleek hieruit dat ook reguliere sportclubs behoefte hebben aan pedagogische ondersteuning. De SWTD ontwikkelde vervolgens Passend Sporten 2.0.”

Kijken naar individuele talenten en behoeften
Passend Sporten 2.0 begint volgens Rick met een intakegesprek en een fysieke test. Met die gegevens stellen de deskundige begeleiders, kinderfysiotherapeuten, beweeg- en gedragscoach een persoonlijk beweegplan op. “Binnen het ASS/ADHD spectrum zijn er legio verschijningsvormen”, legt Rick uit. “Daarom kijken we naar de individuele talenten en behoeften. Die heeft elk kind. Het is opvallend dat er dikwijls gesproken wordt over ASS- en ADHD ‘problematiek’. Best een negatieve term, vinden wij. Deze doelgroep is anders, denkt anders, gedraagt zich anders, maar is zeker geen ‘probleemcategorie’”, benadrukt de bevlogen sociaal werker jeugd. “Sterker nog, de creativiteit, originaliteit, spontaniteit en vrolijkheid van deze kinderen en jongeren zijn slechts een aantal van hun positieve krachten die wij bij Passend Sporten 2.0 terugzien. Het verschil met de G-sport is dat de motorische vaardigheden van onze doelgroep gelijkwaardig zijn aan die binnen de reguliere sport.”

Elke week een andere sport
Passend Sporten 2.0 kan naar eigen zeggen gezien worden als een ‘opstapje’ naar de reguliere sport. De groepen bestaan in beide gemeenten uit maximaal acht deelnemers. Na de eerste drie kennismakingslessen volgen er clinics. Deze worden gegeven door lokale sportverenigingen die zijn aangesloten bij het Lokaal Sport- en Preventieakkoord van de gemeenten Tubbergen en Dinkelland. “Door elke week een andere sport te proberen, komen de deelnemers erachter welke sport zij leuk vinden”, informeert Rick. “Na afsluiting van de module beweegtraject volgt er een evaluatie met de sporters en hun ouders/verzorgers. Vervolgens leg ik contact met sportvereniging van hun keuze en bieden de verenigingen handvaten voor een succesvolle instroom.”

Positieve aandacht door duidelijkheid en begrip
Want uitstroom naar reguliere sportclubs betekent niet dat de deelnemers volledig ‘los’ worden gelaten. Ook wanneer de jonge sporters actief zijn bij reguliere clubs, blijft het contact met de begeleiding van Passend Sporten 2.0 bestaan. En voor meer dan ondersteuning van de jeugd. “Ook binnen sportclubs is er behoefte aan pedagogische begeleiding”, licht Rick toe. “De individuele benadering bespreken wij met de betrokkenen. Dit zorgt in de praktijk voor meer duidelijkheid, begrip en vooral positieve aandacht en plezier. Onlangs werd de debuutmodule van Passend Sporten 2.0 afgesloten. Rick en zijn team kijken trots en met plezier terug op het succesvolle verloop. “Alle deelnemers hebben een sport gekozen”, meldt hij. “De keuzes variëren van klootschieten tot dansen. Ik maak nu de koppeling naar de reguliere clubs. De reacties van de deelnemers maar ook van hun ouders zijn hartverwarmend”, zegt hij. “We zijn zo blij dat deze mogelijkheid nu bestaat’, hoorden we vaker.”

‘Volleybal…of voetbal, nee dansen!
Een van die enthousiaste ouders is Mariëlle Brokelman. Samen met haar echtgenoot Brian is zij de moeder van dochter Jenthe (8). Jenthe heeft vanwege een gen mutatie en ASS kenmerken moeite met het vinden van aansluiting bij leeftijdsgenoten. Ze deed mee aan Passend Sporten 2.0 en vond in dansen haar ultieme sport. “Alle aangeboden sporten probeerde ze met veel plezier uit”, blikt Mariëlle terug. “Na volleybal riep ze blij: ‘dat wil ik doen’. Om vervolgens na voetbal zeker te weten dat ze dát graag wilde. Zo leuk om te zien hoe opgewekt ze telkens thuis kwam.” Vanwege haar andere perceptie kan Jenthe volgens haar moeder zelf lastig inschatten welke sport er minder goed bij haar past. “Sporten in groepsverband kan ze wel”, vervolgt Mariëlle. “ Maar vanwege haar gen mutatie oogt ze fysiek groter en is ze sociaal-emotioneel een paar jaar jonger dan haar kalenderleeftijd. Hierdoor loopt ze het risico dat ze al snel wordt overvraagd en daardoor ondersneeuwt. Dansen gebeurt ook in groepsverband maar tegelijkertijd dans je individueel. Voor haar lijkt ons dat de juiste sport. Passend Sporten 2.0 is echt een schot in de roos, merken we aan Jenthe. We kunnen het aan alle kinderen, jongeren en hun ouders van harte aanbevelen.”

Aanmelden voor Passend Sporten 2.0
De tweede module van Passend Sporten 2.0 vindt vanaf maandag 26 februari elke maandag van 16.00 tot 17.00 uur plaats in de Dorper Esch in Denekamp. Vanaf woensdag 28 februari iedere woensdag van 16.00 tot 17.00 uur in de Vlaskoel in Tubbergen. Aanmelden kan via de volgende personen:

Tubbergen
Rick Ravenshorst, r.ravenshorst@swtd.nl of 06-40027147
Linda Collet, l.collet@uniekfysiotherapie.nl of 0546-622600

Dinkelland
Rick Ravenshorst, r.ravenshorst@swtd.nl of 06-40027147
Gonnie van Langen, gonnie@dinkkinderfysio.nl of 06-53871607

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer