Dewi Perik: ‘Spitsen die zeggen dat ze ook kunnen genieten van een assist, zijn geen echte spitsen wat mij betreft’

Spelersprofiel: Dewi Perik

Geboortedatum: 18-08-1986,

Voetbalperiode:

PH Almelo 2003 – 2009

SVZW 2009 – 2013

PH Almelo 2013-2015

SVZW 2016-2017

SPARTA Enschede 2017 – 2018

PH Almelo 2018 – nu 3e elftal Positie: spits, links en rechtsbuiten.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben niet helemaal gestopt met voetballen. Momenteel voetbal ik nog in het 3e van PH samen met vrienden en oud 1e elftalspelers.

Na het laatste jaar bij Sparta ben ik gestopt. De echte wil om nog 3 keer te trainen en zaterdag te spelen naast een fulltimebaan gingen mij tegenstaan.

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Ik heb nooit echt een voorbeeld speler gehad. Wel kan ik ongelooflijk genieten van spelers als Messi, Ronaldo, Ronaldinho en Cristiano Ronaldo. Ik vind het ontzettend knap dat ze zo lang op zo’n hoog niveau kunnen blijven spelen.

Had jij een specialiteit als speler?

Dat was mijn snelheid (beste is er wel af) en mijn doelgerichtheid.

Waar ben je het meest trots op?

Twee keer het kampioenschap met PH Almelo en 1x het kampioenschap met SVZW. Dat in 3 jaar op een rij.

Verder ben ik 2x benoemd tot algeheel topscoorder van de regio en topscoorder van de Twentse ploegen in de topklasse.

Ben je ooit benaderd door een BVO?

Nee. Wel met veel (top)amateurclubs gesproken in al die jaren.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Ja dat denk ik wel. Ik was geen hele bijzondere voetballer. Maar ik was snel en kan goed een doelpunt maken.

Wie was jouw lastigste tegenstander?

In de topklasse waren dat er zoveel maar op de training bij SVZW was het nooit prettig om tegen Michael Wensing te staan. Samen met Jordi Holtkamp toch wel een mooi duo achterin.

Een assist geven is net zo belangrijk als een doelpunt maken. Klopt die stelling, wat jou betreft ook?

Haha niet echt. Hans Kraay jr. zei altijd tegen mij: “Assists staan niet in de krant, doelpunten wel”. Daar hield ik mij dan ook altijd keurig aan als ik op het doel afliep. Spitsen die zeggen dat ze ook kunnen genieten van een assist, zijn geen echte spitsen wat mij betreft.

Wat is je mooiste herinnering?

Lastig; maar ik denk het eerste kampioenschap met PH Almelo. We zijn uiteindelijk kampioen van de 3e en 2e klasse geworden en hadden een team met alleen jongens van PH, die ook nog eens vrienden van elkaar zijn.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik voetbal nu nog bij PH3. We trainen altijd op de donderdagavond maar ik moet eerlijk bekennen, dat ik de laatste keer trainen niet kan herinneren. Verder vind ik golf heel erg leuk maar ontbreekt het mij in tijd. Een snel rondje lopen werkt niet. Ook vind ik padel leuk om te doen. Genoeg ambities dus.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Een aantal heb je er al gehad. Maar mijn maatje Nick Wennink. Hele goede voetballer met een geweldig linkerbeen. Met hem heb ik een fantastische klik in en buiten het veld.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Bert-Jan Heins vond ik een hele fijne trainer en persoonlijkheid. In het begin botsten we nog wel eens maar dat heeft ons alleen maar verder gebracht. Namelijk; 2x het kampioenschap met PH. Verder Peter Wesselink: Ook een hele goede trainer. Daarnaast mag Hans Kraay jr. niet ontbreken als echte motivator.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Een ritueel niet echt. Bijnaam: Chef of Periek of Periekiki. Maar eigenlijk geen idee meer hoe ik aan die namen ben gekomen.

Wat was je mooiste sportpark?

Vooral daar waar veel supporters zijn en het na afloopt gezellig druk is in de kantine. Daar kom ik het liefste. Want dan betekent namelijk, dat de club leeft.

Wat was je mooiste goal?

Dat is echt heel erg graven in het geheugen. Het gekke is dat ik de lelijkste goals die ik maak wel beter onthoudt. Bijvoorbeeld in de kluts (geen idee meer tegen wie we speelden) waar de bal 6 verdedigers raakt en vervolgens via mijn knie over de lijn gaat. Dan loop ik net zo enthousiast weg als een goal die ik maakte van 40 meter uit bij ACV in Assen.

Waar moet een goede aanvaller in jouw ogen aan voldoen?

Ligt eraan op welke positie. Maar ik heb wel geleerd en gezien dat je in het amateurvoetbal best ver kunt komen als je in één of twee facetten uitblinkt; zoals bijvoorbeeld snelheid of doelgerichtheid.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Zo oud ben ik nog niet haha. Maar toen ik bij PH speelde ben ik nooit in mijn hoofd bezig geweest om naar een andere club te gaan. Pas nadat ik 36 goals maakte, moest ik ineens gaan nadenken of ik weg wilde bij PH. Tegenwoordig zie je, als het even tegenzit dat ‘ze’ direct naar een andere club willen of zelfs gaan stoppen met voetballen. De mentale weerbaarheid is lager voor mijn gevoel.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Zorg dat je mooie herinneringen maakt en plezier hebt. Als je goed genoeg bent en er keihard voor werkt dan komt het wel.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee dat hoort daar niet thuis. En als het wel komt dan ben ik blij, dat ik gestopt ben, haha!

Heb je ergens spijt van?

Spijt is verstand dat te laat komt.

Wil je nog iets kwijt?

Dank voor het interview en je geduld.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer