Voorbeschouwing Helios – DOS’37

Tekst: Martin Vos

VRIEZENVEEN – Zaterdag speelt DOS’37 opnieuw een uitwedstrijd en gaan de mannen van Gerard Kocks en Wilmar Nieuwenhuis op bezoek bij Helios uit Deventer, een volslagen onbekende tegenstander voor de Vriezenveense geel-zwarten.

Na wederom een gelijkspel in Den Ham te hebben behaald, middels een 1-1 (een puntendeling die overigens volkomen terecht was), bleef DOS’37 nog immer ongeslagen in 2H. Bij winst had DOS’37 de koppositie gegrepen, maar dit zat er geen moment in tegen het goed georganiseerde Den Ham. De grote winnaar van de dag was echter koploper Hulzense Boys, die zonder te spelen ineens een voorsprong heeft van vier verliespunten op DOS’37 en drie op Vroomshoopse Boys en FC Zutphen. Virtueel is DOS’37 met de twee gelijke spelen op rij dus vierde op de ranglijst qua verliespunten geworden. Tegenstander van zaterdag, Helios uit Deventer, behaalde haar eerste punten als nieuwbakken tweedeklasser, door een duidelijke 0-3 overwinning op Rigtersbleek. De tegenstander waar DOS’37 het thuis nog zo lastig tegen had in het laatste deel van die wedstrijd. De andere debutant in 2H, Hellendoorn blijft het nog lastig vinden in deze klasse en moest in Vroomshoopse Boys met 2-4 de meerdere erkennen, waardoor het als enige nog puntloos is.

SV Helios Deventer
De Deventer vereniging werd op 17 maart 1917 opgericht en telt momenteel 25 voetbalteams en om een beeld te krijgen wat de grootte van de club dan is, DOS’37 kent 40 teams.

Voordat de naam SV Helios ontstond, gingen er heel wat fusies aan vooraf. Zo ontstond er in 1940 eerst de naam RKSV Helios na de fusie tussen de katholieke Deventer voetbalverenigingen Altior en Volharding-Entos. Deze waren op hun beurt ontstaan na fusies van drie oorspronkelijke Deventer voetbalverenigingen: ODO (1914), UDI (1917) en Volharding (1917). Als oprichtingsdatum van Helios wordt de oprichtingsdatum van Volharding aangehouden: 17 maart 1917. In 1969 werd de naam van de vereniging veranderd van RKSV Helios in SV Helios, de naam welke men nu dus nog steeds hanteert.

In 1972 werd Helios kampioen in de derde klasse KNVB en promoveerde naar de tweede klasse, op dat moment het op één na hoogste amateurniveau. In 1975 werd Helios de eerste Deventer club in de eerste klasse KNVB sinds Go Ahead Eagles eind 1954 was overgegaan naar het betaald voetbal.

Historie
Helios en DOS’37 kennen geen onderlinge historie, daar de Deventenaren altijd op zondag speelden. Ook kwam men elkaar niet eerder tegen in beker- of oefenwedstrijden. Helios besloot vanaf het seizoen 2020-2021 verder te gaan als zaterdagvereniging en startte toen in de vierde klasse KNVB. Dat eerste seizoen op zaterdag werd verknald door corona, maar het jaar erop werd Helios derde en veroverde het een periodetitel. Promotie zat er nog niet in, maar deze kwam een jaar later wel, nadat het kampioen werd in de 4e klasse. In de 3e klasse werd Helios vorig seizoen opnieuw kampioen en vertoeft het dus nu in de huidige 2e klasse H. Helios heeft in de laatste drie seizoenen in totaal 70 competitiewedstrijden gespeeld, waarvan er maar liefst 60 niet verloren gingen. Er werden 300 doelpunten gescoord, een gemiddelde van 4,3 doelpunten per wedstrijd en Helios incasseerde slechts 78 doelpunten in 300 partijen. Helios staat dit seizoen voor het zesde jaar op rij (en voor de negende keer in totaal) onder leiding van trainer Harry Decheiver, oud-prof van o.a. Go Ahead Eagles, Heerenveen, RKC en FC Utrecht. Maar ook in Duitsland maakte “das Phänomen” faam als speler van SC Freiburg en Borussia Dortmund.

Helios heeft vorig seizoen al een behoorlijke kwaliteitsinjectie gekregen. Ervaren spelers als Glenn Kobussen (jaren op rij de captain van Tweede divisionist HHC Hardenberg, ex-Go Ahead Eagles en Feyenoord), Dennis Hettinga (ex-DOVO, De Treffers en Go Ahead Eagles) en Sander Krijns (ex-WHC, Scherpenzeel en CSV Apeldoorn) keerden terug op het oude nest. Daarnaast beschikt Helios over een bijzonder talentvolle jeugdlichting. Momenteel is Helios weer de hoogst spelende amateurclub in Deventer.

Zaterdag 19 oktober 2024, Helios – DOS’37
Zaterdag 19 oktober a.s. staat in speelronde vijf in 2H de wedstrijd Helios vs. DOS’37 op de rol, welke om 15:00 uur zal worden gestart op sportpark Colmschate-Zuid aan de Corrie Tendeloostraat nummer 4 in Deventer. De wedstrijd zal in goede banen dienen te worden geleid door arbiter René van der Elst uit Dronten

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer Teammaterialen