Haackey: “Hockey is voor zowel meiden als jongens een geweldige teamsport”

Hoe en wanneer is Haackey ontstaan?

In 1973 kwam vanuit de tennisclub het idee om een hockeyclub op te richten, op 18 juni datzelfde jaar was de officiële oprichting van Haackey een feit. t was duidelijk; een hockeyclub die een langer leven zou zijn beschoren dan de eerste Haaksbergse Hockeyclub, die in 1955 werd opgeheven.

Is Haackey een begrip op sportgebied in Haaksbergen?

Haackey telt zeker mee als respectabele vereniging in de gemeente Haaksbergen maar ook in kleinere gemeenten daarbuiten. Met ca. 500 leden is Haackey nog steeds een groeiende vereniging.

Met hoeveel teams (junioren en senioren) wordt er in competitieverband gespeeld?

We spelen met 7 senioren teams en bij de junioren hebben we 22 meisjesteams en 6 jongensteams.

Dames 1 is afgelopen seizoen gepromoveerd naar de derde klasse. Hoe vergaat het de dames op dit moment?

Dames 1 speelt onderin de klasse mee. Echter met de nieuwe trainer/coach hopen wij volgend jaar aan de top mee te kunnen doen.

En de heren?

De mannen spelen in de middenmoot en ook hier zitten we in een stijgende lijn, met een nieuwe coach, en hopen wij volgend jaar ook in de top mee te draaien.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Hoe zit dat bij Haackey?

Niet alleen wil Haackey de jeugd aantrekkelijk hockey bieden, maar ook betrokken houden bij de vereniging wat, als ze ouder zijn, ook hun vruchten afwerpt voor de vereniging. Alleen dan kan een vereniging blijven bestaan. Haackey organiseert voor de jeugd veel evenementen zoals filmavonden, jeugdkampen, NL shoot-out kampioenschap en Bovenlander hockeykamp. Teamsport bevordert sociale omgang met leeftijdgenoten en levert mooie vriendschappen op. En daar doe je het voor.

Bij de dames heeft al een paar keer een dertienjarige in het doel gestaan. Een uitzondering uit nood?

In het eerste (Dames en Heren) wordt geselecteerd op prestatie en helaas zie je dat het keepen niet zo favoriet is als het veldspelen. Vandaar onze keuze voor een jeugdspeler maar ze staat haar mannetje in de hoofdmacht en is een echt talent.

Hoe zit het in zijn algemeenheid met de doorstroming van de jeugd naar hoger?

Onze technische commissie samen met trainers en coaches hebben geregeld overleg om spelers te evalueren. Als er een talent opstaat zal er ook met hem of haar een passend plan gemaakt worden.

Amateurverenigingen vallen en staan met vrijwilligers. Bij Haackey ook?

Wij kunnen gelukkig terugvallen op een grote groep ouders en leden die hun vrije tijd in Haackey extra hulp bieden. Juist ook in de jeugd waar ouders teams willen begeleiden gaat dit gelukkig goed. In tegenstelling tot vrijwilligers voor ad hoc klussen blijft het vinden van bestuurs- en commissieleden iets lastiger.

Veel teams vergt veel organisatie, maar ook kader. Voldoende bij Haackey?

Het blijft een strijd om vrijwilligers te krijgen. Momenteel hebben wij het goed voor elkaar, echter is extra hulp altijd van harte welkom. Vele handen maken immers licht werk.

Als ik op de site kijk, dan lijkt Haackey meer in trek bij de meisjes dan bij de jongens. Is dit een algemene tendens binnen het hockey?

Je ziet dat het Nederlands elftal dames beter presteert dan de heren op dit moment. Gevolg hiervan is dat meisjes zich eerder aangetrokken voelen tot deze sport. Echter is hockey voor zowel meiden als jongens een geweldige teamsport.

Veel teams. Zijn er wel voldoende velden?

Wij hebben genoeg velden om alle teams te laten spelen. Zeker omdat er ook teams uit moeten spelen bij andere verenigingen. Echter zijn op zaterdag de velden wel van ‘s morgens tot ‘s avonds bezet.

Kent Haackey naast het sportieve gebeuren ook een sociaal gebeuren?

Zoals gezegd bij de jeugd wordt dit vanuit de vereniging veel georganiseerd. Het Knollenkamp voor de senioren is al jarenlang een begrip binnen Haackey en hockeyend Nederland. Het knollenkamp is een internationaal mix toernooi. Zowel Dames en Heren spelen in één team waarbij altijd minimaal 5 dames op het veld moeten staan aangevuld door heren. Prestatie komt hierbij pas op een laatste plaats om de hoek kijken. Elk jaar verwelkomen wij team uit Nederland maar ook uit Engeland, Frankrijk en Duitsland. Onze kantine wordt goed gebruikt om na de wedstrijd nog gezellig samen te zijn. Ook worden hier regelmatig feestjes georganiseerd door de teams zelf, wat goed is voor de sfeer binnen de vereniging.

Wat doet Haackey in de winterstop en is er voldoende zaalruimte in Haaksbergen voor het zaalhockey?

In principe gebruiken wij de winterstop als rustperiode. Degenen die wel door willen gaan kunnen zich inschrijven voor zaalhockey. Hiervoor wordt veelal uitgeweken naar plaatsen in de regio.

Hoe zit het met de persaandacht en hoe denkt men binnen Haackey over www.sportintwente.nl?

Haackey kon wel meer aandacht in de regionale pers gebruiken en sinds 2 jaar is hier actief contact gelegd met pers. Dat heeft al geresulteerd in mooie artikelen in de weekbladen en videos van rtvsternet in Haaksbergen. In combinatie met social media proberen wij de sport en Haackey meer te promoten. Www.sportintwente.nl is redelijk nieuw voor ons en we laten ons graag inspireren door jullie.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer