Sporter van de Week: Jade Brughuis (20) van Jolly Jumpers Dames 1

Deze week is het weer tijd voor de ‘Sporter van de Week’. Deze week is dat Jade Brughuis. Jade is 20 jaar, komt uit Tubbergen en speelt bij Jolly Jumpers Dames 1. Afgelopen zomer won ze met het Nederlands VU20 basketbalteam een bronzen medaille op het EK in Roemenië! Maak kennis met Jade!

Wie ben je, waar kom je vandaan en welke sport doe je?
Ik ben Jade Brughuis, 20 jaar en kom uit Tubbergen. Ik speel basketbal!

Waarom doe je deze sport?
Eigenlijk ben ik er vanaf jongs af aan een beetje ingerold. Mijn moeder, tantes, nicht en zus speelden allemaal al basketbal en vaak ging ik mee kijken. Fantastisch vond ik het om te kijken, maar nog liever wilde ik het zelf gaan beoefenen. En zo ben ik op 5 jarige leeftijd gestart met basketballen.

Wat is je positie? Waarom sta je op deze positie?
Ik speel voornamelijk op de shooting quard positie. Een positie waar je niet super lang voor hoeft te zijn, want nee, als basketbalsters hoef je niet altijd super lang te zijn zoals vele mensen denken. Ik denk dat ik het beste op die positie uit de voeten kan omdat het een positie is waarbij je veel voor anderen en jezelf kan creëren. Kijken voor je schot of toch naar de basket aanvallen, een beetje inzicht hebben in het spel.

Bij welke club speel je? Hoelang speel je daar al?
Ik speel bij Jolly Jumpers uit Tubbergen. Zoals ik al eerder benoemde ben ik gestart met basketballen op mijn 5de, altijd nog bij Jolly gespeeld dus de teller staat nu al op zo’n 15 jaar!

Wat was recent je belangrijkste sportprestatie? Wat heb je gedaan en hoe voelde je je na die prestatie?
Afgelopen zomer ben ik met de u20 Nederlands Team afgereisd naar Roemenië om deel te nemen aan het EK. Een Ek waarbij wij als team eigenlijk niet eens zouden mogen deelnemen. Dit omdat de bond vond dat er te weinig talent in de groep meiden zat en daar dus het geld niet aan uit gingen geven. Na vele mailtjes en uiteindelijk een crowdfunding is het ons toch gelukt om het geld binnen te halen waardoor wij uiteindelijk toch konden deelnemen. We hadden een fantastische groep meiden die echt als vriendinnen voor me voelen. We vochten met z’n allen voor iedere bal en wilden het tegendeel bewijzen aan de bond. En dat hebben we gedaan, we gingen met een bronzen plak weer richting Nederland en uiteindelijk waren we het best presterende team dit jaar. Het was weer een geweldige ervaring !

Hoe zou je jezelf als sporter omschrijven?
Ik ben allereerst echt super fanatiek, maar ook heel nuchter. Soms besef ik mij niet helemaal dat wij dames eredivisie spelen en wij het echt goed doen met elkaar. Wij zijn allemaal super nuchter en vinden het belangrijk om plezier te hebben op het veld. Tuurlijk willen wij presteren, werken wij super hard met elkaar en hebben er veel voor over. Belangrijk voor ons is wel om ook super veel plezier met elkaar te hebben waardoor wij automatisch beter gaan spelen. Maar ik merk ook dat ik naast basketbal ook heel veel andere dingen belangrijk vind. Ik vind school belangrijk en vind het heerlijk om een avondje met familie/vrienden te zijn.

Wat maakt jou anders dan anderen?
Dat is een goeie vraag… Zelf vind ik dat lastig te beantwoorden, dan komt die nuchtere ik weer naar boven. Ikzelf denk niet dat ik per se super anders ben dan anderen, maar ik vind het allereerst super belangrijk om hard te werken. Wanneer ik op het veld sta ga ik hard, wil ik alles geven en een aandeel hebben in het team. Ik merk dat ik steeds een belangrijkere rol krijg in het team, wat me weer een nieuwe uitdaging geeft.

Wat is je mooiste herinnering?
Ik heb al zoveel mooie herinneringen mogen meemaken met de basketbal. Vanaf jongs af aan streden we mee op de verschillende jeugd Nederlandse kampioenschappen. Daarnaast heb ik in verschillende Nederlands Teams mogen deelnemen en zit ik nu in een fantastisch team bij Jolly Jumpers. Ik heb zelfs afgelopen jaar met een aantal teamgenoten deelgenomen aan de 3×3 pro Leaque, ook een hele leuke ervaring om mee te maken, totaal iets anders dan het 5-5 spelletje.

Wat is jou basketbal anekdote?
Ik heb geen anekdote, maar wel een quote: “Just play. Have fun. Enjoy the game!’’

Wat zijn je doelen voor de toekomst?
Voor nu is een doel wel echt om mee te doen met de top van Nederland in de dames competitie. De afgelopen jaren deden we het goed, maar het lukte ons niet om daar bijvoorbeeld een prijs aan te hangen. Dat is zeker wel een doel, meestrijden om de prijzen!
Daarnaast speel ik ook nog in de U21 competitie, daar is echt het doel om andere meiden op sleeptouw te nemen en ze waar nodig wat kan leren, maar ze ontwikkelen zich al heel erg goed!
Op persoonlijk gebied wil ik me nu ook eerst focussen op mijn studie, die afronden en misschien zit er daarna nog wel een buitenlands avontuur in, wie weet…

Heeft iemand bij jouw club een bijzondere prestatie geleverd en denk je dat hij/zij in aanmerking komt voor de ‘Sporter van de Week?’ Neem dan contact op met redactie@sportinTwente.nl en wie weet zie jij jouw clubgenoot volgende week terug in deze rubriek!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer