Jelle Pijl: “Ik train sinds twee jaar meer en dat werpt nu zijn vruchten af “

Hij bleef acht partijen ongeslagen, maar aan het eind van 2017 moest hij toch, en nog wel thuis in Haarlo, de eerste verliespartij incasseren. Staat op een moyenne van boven de 1.500 en behoort tot één van de toppers tot nu toe.

Wie is Jelle Pijl?

ik ben 56 jaar en woonachtig in Hengelo en woont samen met Natascha die zelf ook fanatiek biljart.

Hoe lang biljart je al en ook altijd driebanden?

Ik biljart nu zo’n 40 jaar en ben begonnen met libre wat de basis is, na veel les o.a. op Papendal en natuurlijk veel trainen ben ik ook kader en andere spelsoorten op het hoogste niveau gaan spelen.

Na verschillende tussenstations ben je nu in Haarlo beland, hoe bevalt dat?

Bij HCR Prinsen voel ik mij erg thuis. Dinand, Alie en het personeel zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij.

Veel Nederlandse spelers spelen ook in Duitsland, volgens mij jij ook.

Klopt, Ik speel sinds vorig jaar weer in Duitsland bij BSV Goch waar ik helaas maar zelden word ingezet.

In de aanhef staat het al, hoe verklaar je deze vorm van dit moment?

Ik train sinds 2 jaar meer en dat werpt nu zijn vruchten af en het geeft meer zekerheid en vertrouwen op maakbare posities.

Je bent geen prof, maar toch heeft ook een niet prof biljarter een druk leven. Hoe ziet jouw week eruit inclusief trainen?

Ik ben werkzaam als objectleider/coördinator bij Visschedijk Schoonmaak BV. Mijn werkzaamheden zijn altijd in de vroege ochtend en in de namiddag waardoor ik van ongeveer 11.00 uur tot ongeveer 15.00 uur tijd heb om te trainen. Ik maak hier dan ook vaak gebruik van waardoor de stijging in prestaties te verklaren is.

Als je mensen over het driebanden spreekt, kennen ze eigenlijk alleen maar Dick Jaspers. Hoe verklaar je dat en hoe kunnen we dat volgens jouw positief beïnvloeden, dat ook andere namen bekend worden?

De biljartsport leeft niet meer zoals vroeger helaas. In de tijd toen Ben de Graaf nog bij de NOS werkte kwam het regelmatig op TV maar nu eigenlijk nooit meer. Ook in de kranten is er geen aandacht meer voor. Geen aandacht van media betekent geen naamsbekendheid, aantrekkingskracht voor sponsors en jeugdaanwas.

Een paar jaar terug was een driebandenpartij een partij van de lange adem. Nu gaat het over 40 caramboles. Positieve ontwikkeling en wat kan er nog meer veranderen om het voor het publiek aantrekkelijker te maken?

Het publiek is vaak liefhebber van het spel en wil mooi en goed biljarten zien maar wil je ook “niet” liefhebbers interesseren voor deze sport moet het sneller en spannender. Korte setjes betekent meer en vaker spanning en tijdlimiet verlagen. Het moet gewoon sneller. Ook geld zou hier aan kunnen bijdragen door geldprijzen tijdens een partij te kunnen winnen door een set in één beurt of beste partij of set. Dat brengt ook spanning met zich mee natuurlijk.

Moet er vanuit de sectie driebanden ook niet meer aandacht voor de jeugd zijn. Zelf heb ik het gevoel dat we stilstaan in de ontwikkeling.

Ik ben niet echt op de hoogte of zij daar mee bezig zijn maar jeugd gaat eerst poolen en daarna de stad in voor een gezellig avondje uit, of zijn druk met computerspelletjes. Biljarten is véél te moeilijk want je moet met de stootbal wel de 2 andere ballen raken om verder te mogen. Bij poolen zijn er veel ballen en een bal potten lukt dan ook nog wel een keer. Het doel is om nogmaals te mogen stoten toch? Het nieuwe spel met de 5 ballen is voor de beginner veel leuker denk ik maar dan moet dit spel goed onder de aandacht gebracht worden en standaard op de klok liggen in alle biljartgelegenheden. Dan is de carambole veel makkelijker en kan men op een later moment, als je iets geoefender bent overstappen op het spel met de 3 ballen.

Terug naar Haarlo. Voel je je daar als biljarter in de watten gelegd en hoef je alleen maar aan je eigen partij te denken?

Ik voel mij daar zeker in de watten gelegd zoals ik hierboven al heb toegelicht maar leef, als ik niet zelf aan de tafel sta erg mee met mijn medespelers en dat is wederzijds. Het blijft natuurlijk wel een individuele sport in teamverband.

Hengelo, Veltkamp, was jaren het mekka van het driebanden in Nederland. Haarlo wil deze rol graag overnemen. Gaat dit lukken?

Haarlo is hard op weg om dit te worden als ze het al niet zijn. Bij Veltkamp destijds speelden wereldtoppers als Blomdahl en Zanetti die de meeste partijen wonnen. Tegenwoordig is de wereldtop veel breder en is het moeilijker als kopman om iedere keer de wedstrijd te winnen. Dus de teams zijn nu meer aan elkaar gewaagd.

Voor het tweede seizoen mag een team met vier buitenlanders spelen. Bij HCR Prinsen doen ze daar niet aan mee. Wat vindt jij?

Ik vind dat maar niets. Vroeger was er de afspraak om maximaal 2 buitenlanders op te mogen stellen en dat moet direct weer ingevoerd worden. Dit is beter voor de ontwikkeling van de Nederlandse subtoppers die zich dan beter kunnen ontwikkelen en komt de biljartsport in het algemeen in Nederland ten goede.

Afgelopen weekend is de competitie weer begonnen. Hoe was de start?

De wedstrijd tegen Dallinga is altijd een moeilijke. Zij kwamen met zowel Caudron en de Bruijn en dan weet je vooraf dat het geen walkover wordt. De druk lag natuurlijk ook op mij want ik moest natuurlijk winnen van Dallinga om een grotere kans te maken op 2 punten. Ik speelde goed en won in 22 beurten 40 caramboles. Ook Anno won en we gingen de pauze in met een 4-0 voorsprong maar helaas voor ons werd het uiteindelijk toch een puntendeling.

Door ziekte van Hans Coolegem komt er zelden of nooit meer informatie naar buiten. Is de biljartsport, en dus ook het driebanden, niet gebaat bij veel publiciteit en wat kan de rol van www.sportintwente.nl in deze zijn?

Hoe meer publiciteit des te beter, dus ook aandacht van Sportintwente zijn wij heel erg blij mee. Als het mogelijk is om dat door te trekken op landelijk niveau zou prachtig zijn. Wat ook super zou zijn als jou,jullie stukjes in de regionale dagbladen zouden worden overgenomen en dan met name in deze regio omdat in de editie van Hengelo er nooit iets over geschreven wordt. Dat zou misschien voor mij nog deuren kunnen openen in verband met sponsoring.

Foto’s: Ton Smilde fotografie; Jaap Gönning; HCR Prinsen en archief Jelle Pijl

 

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer