Marly Stopel: “We hopen degradatie te ontlopen”

Wie is Marly Stopel?

Marly Stopel is woonachtig in Tubbergen, dochter van Herman en Annet en zus van Kelvin Stopel. Werkt in de verstandelijke gehandicapten zorg in hetzelfde dorp, en mag graag leuke dingen doen met haar vriendinnen/vrienden.

Hoe lang speel je al waterpolo?

Als ik me niet vergis, ben ik komend jaar 25 jaar lid van VKC’03, voorheen de Vlaskikkers.

Heb je altijd aan waterpolo gedaan of misschien toch ook wel aan andere sporten?

Heb altijd de sport waterpolo uitgeoefend, maar mag ook erg graag andere sporten bekijken. Ben op zondag ook vaak te vinden bij de wedstrijden van mijn broer bij TVC’28 1.

Wie zijn jouw fans?

Mijn grootste fans zijn denk ik wel mijn ouders, maar ook mijn broertje komt kijken wanneer het te combineren valt met zijn voetbal. Daarnaast hebben we ook een trouwe vriendengroep die ons vaak komt aanmoedigen.

Je speelt met je team in de eerste klasse en staat momenteel laatste. Een tegenvaller?

Misschien hadden we gehoopt dat we wat beter van start zouden gaan, maar het is geen schande. We zijn sinds dit seizoen een samenwerking aangegaan met de dames van De Dinkel uit Denekamp. We spelen dus met een geheel nieuwe selectie, wat natuurlijk erg wennen is. We moeten opnieuw op elkaar ingespeeld raken, en de nieuwe dames gaan mee in het systeem dat wij spelen, wat voor hen weer wennen is.

De laatste wedstrijd van 2017 wisten we te winnen van de nr 4 uit de competitie, dus dat geeft perspectief voor de 2e helft, waarin we ook veel thuis wedstrijden gaan spelen.

Jullie hebben in het eerste deel van de competitie af en toe ook personele problemen gehad. Is er genoeg doorstroming om dit op te vangen?

Door de samenwerking die we aan zijn gegaan met De Dinkel hebben we meer doorstroming. Tijdens de trainingen is dit in positief opzicht al te merken, we trainen nu vaak met zo’n 20 dames, waar we vorig jaar blij waren als er 8 op de training waren. Daarnaast zijn er ook jeugdspeelsters die ons al ondersteunen en zeker de komende jaren het team gaan versterken.

Jullie eerste wedstrijd in het nieuwe jaar is pas op 20 januari tegen Thetis. Wat doen jullie in die tussen liggende tijd?

We eindigen het jaar met 2 x een oliebollen toernooi, bij zowel De Dinkel als Vkc’03, hierin staat vooral gezellig en saamhorigheid centraal, maar ook dit hebben we als team nodig. Daarnaast starten we begin januari weer met de trainingen. Hierin hopen we steeds meer op elkaar ingespeeld te raken, en daarmee met veel moed de 2e seizoenshelft in te gaan.

Wat is het doel na deze vrij lange winterstop?

We hopen degradatie te ontlopen. Maar ik denk dat we als kleine vereniging ook best trots mogen zijn dat we al jaren mogen spelen op het 1e klasse niveau. We zijn hier jaren een stabiele ploeg geweest die zelfs bovenin de competitie heeft meegedraaid.

Komen de speelsters uitsluitend uit de gemeente Tubbergen of is er ook “import”?

We hebben veelal te maken met import. We zijn in 2003 gefuseerd met de Kuiperberg uit Ootmarsum. Dus een aantal dames komen ook uit Ootmarsum. Nu door de samenwerking met Denekamp ook dames uit Denekamp. Maar we hebben ook speelsters uit Hengelo en Oldenzaal bij ons spelen, die mede vanwege de gezelligheid, blijven hangen binnen onze club!

Waterpolo wordt nogal eens weggezet als een harde sport, vooral onder water. Wat vindt jij?

Haha, mooie vraag. Speel zelf op de mid-voor positie, een positie waar het fysieke spel wel van je verwacht word, maar waar je het ook incasseren moet. Het is iets wat je in de loop der jaren jezelf wel aan gaat leren, en waarin je de jeugd ook tips en trucs mee probeert te geven. Het is iets dat bij de sport hoort, en het is altijd de kunst het zo uit te voeren dat het niet zichtbaar is voor de arbitrage.

Kan er op arbitrage gebied nog veel verbeterd worden en moeten de spelregels misschien ook niet aangescherpt worden, b.v. video-ref?

Ik verbaas me juist bij andere sporten soms wat spelers aan commentaar mogen leveren richting de arbitrage. Bij ons, wanneer je een handgebaar of kleine opmerking maakt, word dit al bestraft met een uitsluiting. Denk dat de spelregels wel passend zijn, soms mag er wel iets minder scherp gefloten worden, zodat een speler echt zijn krachten moet gebruiken om voor balbezit te gaan.

Wij spelen altijd met 2 scheidsrechters, dat betekend dat er aan beide zijden van het bad iemand staat. 1 houd het zicht op de bal, en ander volgt de andere spelers in het veld. Wat mij betreft voldoende toezicht om een leuke pot waterpolo te spelen.

De heren spelen in de landelijke derde klasse. Hoe gaat het daarmee?

De heren doen het eigenlijk boven verwachting goed. Ze spelen met een zeer kleine selectie al hun wedstrijden, met daarin roulatie vanuit de onderste heren teams die hun komen ondersteunen. Ze staan in de middenmoot en hebben plezier om met elkaar de lange afstanden af te leggen, dat is voor hun dit seizoen voldoende om op door te bouwen.

VKC’03 is nog een vrije jonge vereniging. Waar staan de letters VKC voor?

VKC staat voor Vlaskikker Kuiperberg Combinatie welke tot stand is gekomen in 2003. Waterpolo is niet een hele grote sport, wij kwamen op een gegeven moment in personele problemen binnen onze vereniging. De Kuiperberg uit Ootmarsum had dezelfde problemen, een mooie oplossing was om het samen te voegen en daarmee ook alles naar een hoger niveau te tillen. Wat zeker bij de heren gelukt is.

Met dezelfde reden zijn we bij de dames afgelopen jaar een samenwerking met Denekamp aangegaan.

Is er binnen VKC’03 voldoende kader aanwezig?

We zijn een veelzijdige kleine vereniging, waarin we elkaar overal proberen te helpen en bij te staan. Zo staan eigen leden veelal de trainingen te verzorgen, en is onze Trainer/Coach Rob Kienhuis zelf ook nog spelend in heren 1. Zo bestaan ook ons bestuur en de TC allen uit spelende leden of ouders van leden.

Sportverenigingen kunnen alleen maar bestaan als er voldoende vrijwilligers zijn. Bij jullie ook en wat is jouw rol daarin?

Tot voor kort was ik jeugd trainster en coach, wegens drukte van mijn onregelmatige werk ben ik hier mee gestopt. Daarnaast zat ik ook in de sponsor commissie. Het is binnen kleine verenigingen altijd wel zo dat je veel van je eigen leden vraagt, maar dat maakt een kleine vereniging ook wel weer zo leuk.

Als ik gemeente Tubbergen zeg, dan zal bijna iedereen de naam van Jolly Jumpers wel kennen. Wanneer gaan jullie daar verandering in aanbrengen zowel bij de dames als de heren?

We proberen al steeds meer de publiciteit te pakken. Door onze wedstrijd verslagen van zowel dames als heren 1 te plaatsen op regionale websites en kranten, waaronder ook Sport in Twente.

Je merkt dat mensen het lezen, mensen spreken je aan over het verslag, de doelpunten of in ons geval de laatste tijd het verlies van de wedstrijden.

Hoe kijk jij tegen de publiciteit aan wat VKC’03 betreft en wat vindt je in deze de rol van www.sportintwente.nl?

het is leuk te horen dat mensen de verslagen en vereniging voorbij zien komen, dat er aandacht voor is. Sport in Twente is regionaal bezig alle verschillende sporten te volgen, dus de sport liefhebber zal hiervoor ook interesse hebben. Leuk initiatief!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer