NEO start 2018 met 2-1 zege bij Losser

Na een winterstop is het altijd weer afwachten hoe teams ervoor staan. Na twee potjes tegen eersteklassers liet NEO vanmiddag in Losser twee gezichten zien. Uitstekende fases werden afgewisseld met af en toe wat naïef en op het eind zelfs chaotisch voetbal. In de tweede helft stapelde NEO na de 1-2 kans op kans en het had het louter aan zichzelf te danken dat Losser zich in de laatste tien minuten bijna nog kon belonen met een punt.

De energiek spelende thuisclub kwam beter uit de startblokken dan de ploeg van van Holland die de aan de vinger geblesseerde Tim Bijker moest missen. De centrale defensie van NEO speelde wat afwachtend en Losser sneed een aantal keren gevaarlijk door de verdediging. Al na vijf minuten moest Steven Zonder, niet voor de eerste keer deze middag, handelend optreden om een achterstand te voorkomen.

Na tien minuten pas de eerste gevaarlijke actie van NEO. Ron Spoler bediende Pascal van Berkum die in een uiterste poging gestuit nog kon worden door Martijn Ensink, de Losser-goalie. Het bleek uitstel van executie, want nadat Pascal van Berkum over de linkervleugel doorbrak en de bal teruggelegd werd door Ron Spoler kon Ensink in de elfde minuut de verwoestende pegel van Mauro Lohuis alleen maar nastaren: 0-1.

Het duurde een minuut of tien aleer de thuisclub op gelijke hoogte kwam. Nadat eerst al een vrije kans over werd gekopt en een slippertje van Bjorn Tijhuis bijna was afgestraft leverde een hoekschop de 1-1 op. Totaal ongedekt kon de handige Nick Voogtsgeerd inkoppen.

Na twintig minuten de mooiste NEO-aanval voor de thee. Mauro Lohuis stoomde op langs de achterlijn en diens perfecte pass werd door Stijn Baars helaas recht op de keeper geschoten. De rebound van Ron Spoler belandde in het zijnet. Ook de laatste twee kansen voor rust waren voor NEO. Opnieuw Stijn Baars vond met een strak schot Ensink op zijn weg, maar in de laatste aanval van de eerste helft leek NEO toch nog op voorsprong te komen. Een voorzet van Bjorn Tijhuis werd fraai ingekopt door Pascal van Berkum, maar de bal zeilde millimeters naast de Losser-goal.

In de tweede helft een veel geconcentreerde NEO dat de thuisclub nauwelijks in het spel liet komen. Stijn Baars liet zijn tegenstander meerder malen zijn hakken zien, maar het ontbrak een goede slotpass. Na een afgeslagen hoekschop had Jochem Stam de 1-2 op de schoen, maar uit een moeilijke hoek schoot bij voorlangs.

Na ruim tien minuten viel de 1-2 alsnog. Na een lange aanval gaf Ron Spoler het laatste tikje op Pascal van Berkum die beheerst diagonaal inschoot. Losser leek even rijp voor de slacht, want NEO stapelde kans op kans, terwijl Losser in die fase geen enkele kans kreeg. Stijn Baars schoot na een mooie actie strak in, helaas recht op de keeper en Ron Spoler schoot rakelings over.

Nadat Jochem Stam met een geweldige actie Pascal van Berkum in een vrije positie manoeuvreerde leek de 1-3 te vallen, maar zijn inzet werd helaas op het laatste nippertje gekraakt. Jan Willem van Holland wisselde vervolgens de moegestreden en licht geblesseerde Stijn Baars ten faveure van Twan Weghorst. Juist in die fase sprak Losser de laatste reserves aan en NEO begon te wankelen. Het goede voetbal van het begin van de tweede helft was verdwenen en de ploeg had het lastig met het opportunistische spel van de ploeg van Niek Loohuis. Uit een van de vele hoekschoppen werd een bal rakelings over het doel van Bob Peterman gekopt.

Losser kreeg nog één grote kans, maar de bal belandde in het zijnet. Na ruim vijf minuten blessuretijd vond de referee van dienst het welletjes en kon NEO drie kostbare punten bijschrijven. Verdiend, maar wat maakte de ploeg het zichzelf moeilijk.

Volgende week komt Reutum op bezoek, waartegen in de openingswedstrijd van dit seizoen ruim werd gewonnen. De mannen van Mark Wijnreder geraakten door de nederlaag van vandaag tegen Oldenzaal verder in de gevarenzone en zullen er alles aan doen daar uit te geraken.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer