Pien Hindriksen: “Hoop ooit in de spits te staan bij de Oranje Leeuwinnen”

Wie is Pien Hindriksen?

Mijn naam is Pien Hindriksen, ik ben bijna 17 jaar en woon met mijn ouders, zus en broertje in Tubbergen. Ik ga naar school in Zwolle CSE (centrum voor sport en education) en zit in het examenjaar. Mijn hobby’s zijn voetballen, netflixen, mountainbiken en leuke activiteiten doen (winkelen, uit eten, uitgaan naar de bios) met vriendinnen en mijn familie.

Wat is je favoriete voetbalclub?

Mijn favoriete voetbalclub is FC Twente, van jongs af aan ben ik al fan van deze club. Ik heb zelf een paar jaar meegetraind in een trainingsgroep bij de meiden FC Twente O-12, O-14 en O-16 jaar op het trainingscomplex aan de Kuipersdijk in Hengelo, dat was een hele mooie ervaring. Sinds ik zelf bij Jong PEC Zwolle Vrouwen voetbal heb ik deze club ook leren kennen als een fijne club met een goeie sfeer en veel gezelligheid. Ook hoort deze club nu bij mijn favorieten.

Wat is je favoriete positie?

Mijn favoriete positie is spits.

Hoe bevalt het je bij PEC Zwolle?

Het bevalt heel goed, ik heb het erg naar mijn zin. Het was natuurlijk wel een hele verandering voor mij. Ik maak lange dagen. Iedere morgen vertrek ik om 7.00 uur om op tijd in Zwolle op het voetbalveld te staan of in de klas te zitten. Meestal ben ik tussen 17.00 uur en 18.30 uur weer thuis. Het voordeel is wel dat ik dan het huiswerk meestal af heb en het sporten klaar is.

Hoe kijk je terug op je tijd bij TVC ’28?

Met een heel goed gevoel kijk ik terug op een top tijd bij TVC ’28. Ik heb daar veel geleerd, mede door de goede trainers sta ik waar ik nu sta. Ik ben blij dat ik vanaf mijn 6e jaar altijd met de jongens mocht meevoetballen. Daardoor ben ik fysiek sterk geworden. Ik heb me ook altijd heel prettig gevoeld in het team en werd niet anders behandeld omdat ik een meisje was.

Hoe combineer je voetbal met school? Vrij gemakkelijk of is het weleens lastig?

Voetbal en school is op elkaar afgestemd en is dus makkelijk te combineren. Alle leerlingen en klasgenoten beoefenen topsport zoals waterpolo, hockey, tennis en golf. Ik vind het weleens lastig als ik om bijvoorbeeld 12.00 uur al vrij heb en meer dan 3 uur moet wachten omdat er dan nog weer een training volgt. Dan zou het wel handig zijn dat je een kamer hebt waar je even op jezelf kunt zijn.

Een jaar geleden ging je met het Nederlands Elftal voor speelsters tot 16 jaar op toernooi naar Portugal. Hoe heb je dit ervaren?

Jaaa, dat was echt een super gave ervaring! Ik denk daar nog steeds met veel plezier aan terug.  Toen ik tijdens mijn eerste interland tegen Frankrijk in de basis stond en het Wilhelmus gespeeld werd, dacht ik wauw…..hier sta ik toch maar even bij…..kippenvel! We werden ook nog eens winnaar van het toernooi en tijdens mijn tweede interlandwedstrijd tegen Portugal maakte ik ook nog eens mijn eerste doelpunt voor oranje. Een droom die uitkwam.

  

Wat voor soort voetballer ben je? Hoe kun jij je als voetbalster onderscheiden met andere speelsters?

Ik speel graag aanvallend. Daarnaast zijn acties maken en het wegdraaien van de man sterke punten van mij die ik op de spitspositie goed kan laten zien. Natuurlijk wil ik als spits ook graag scoren.

Wie is je idool?

Lieke Martens is een voorbeeld voor mij. Zij heeft een goeie techniek en veel snelheid. Samen met de Oranje Leeuwinnen is ze vorig jaar Europees Kampioen geworden en is zij uitgeroepen tot de beste speelster van de wereld. Wat een droom!

Met PEC Zwolle speel je op het moment in de topklasse. Hoe ervaar je het verschil in niveau?

In de topklasse teams spelen veel ervaren dames waarvan het leeftijdsverschil een stuk hoger ligt dan bij ons. Ook voetballen zij al jaren samen. Voor ons is het daarbij belangrijk dat we verzorgd voetballen. Als we bijvoorbeeld een klein foutje maken achterin, dan ligt de bal er voor 100 procent in. Deze ervaren vrouwen hebben geen 3 kansen nodig om de bal in het net te schieten, die ligt er dan ook gewoon in.

Op het moment staan jullie 7e van de 12. Tevreden?

Ja, ik vind dit zeker geen slechte plek voor ons, ook omdat wij een heel nieuw en jong team zijn en nog maar net een seizoenshelft bezig zijn in de topklasse. Het voetbal dat ons team laat zien is zeker niet slecht en we worden steeds beter. Af en toe maken we nog teveel onnodige fouten en worden kansen niet afgemaakt. We proberen ons hier natuurlijk verder in te ontwikkelen.

Wat hoop je te bereiken in het voetbal?

Ik hoop nog heel veel jaren te mogen blijven voetballen. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Eredivisie voetballen is mijn hoofddoel. Spits worden in het eerste elftal van Oranje is ook een doel en een droom. Daarnaast lijkt het me ook fantastisch om nog eens in het buitenland te mogen voetballen.

Is er één bepaalde wedstrijd die voor jou speciale herinneringen oproept?

De eerste competitiewedstrijd die ik speelde met Jong PEC Zwolle Vrouwen was tegen Jong ADO Den Haag. We wonnen die wedstrijd met 0-3 en dat was gelijk een goeie wedstrijd die wij samen als team neer gezet hebben. Zo gingen we de competitie goed van start.

Wat is het grootste verschil tussen voetballen bij PEC Zwolle en voetballen bij TVC ’28, naast natuurlijk de meer professionele insteek?

Het grote verschil is meer dat ik nu tegen dames/vrouwen speel en dat is heel anders dan toen ik met de jongens voetbalde.

 

Op zaterdag 10 februari spelen jullie weer de eerste competitiewedstrijd na de winterstop, tegen Saestum, de koploper. Hoe gaan jullie deze wedstrijd in?

Wij gaan deze wedstrijd strijdend tegemoet.  We weten dat dit een pittige tegenstander is en dat je deze verliest wanneer je je niet 100 procent geeft. We denken te weten hoe zij spelen en daarop kunnen wij ons spel en onze tactiek nog aanpassen, waardoor we hun kansen beperken.

Wat doen jullie in de dit jaar lange winterstop ter voorbereiding?

Veel krachtoefeningen thuis maar ook hardlopen of intervaloefeningen en opletten op mijn voeding.

Moeten elektronische hulpmiddelen in het voetbal ingevoerd worden?

Ik vind dat een goede zaak. Kijk bijvoorbeeld naar de doellijntechnologie. Een goed hulpmiddel dat de scheidsrechter helpt om te bepalen of de bal wel of niet over de lijn is. Dat werd in het verleden niet altijd gezien.

Wie zijn je grootste fans?

Mijn grootste fans zijn mijn ouders, ze staan altijd voor me klaar. Zonder hen had ik dit nooit bereikt. Daar ben ik ze wel heel erg dankbaar voor.

Wat voor een tip zou je een beginnend voetbalster geven om hetzelfde te bereiken wat jij nu hebt bereikt en nog gaat bereiken?

Het is heel belangrijk dat je doorzettingsvermogen hebt. Je moet in jezelf blijven geloven dat je het kunt, en je moet openstaan voor kritiek om daar weer van te leren. Als je echt iets wilt bereiken en je traint hard en oefent veel dan kun je je doel bereiken. En als laatste: gewoon lekker jezelf blijven en er plezier aan beleven, want dat is het allerbelangrijkst!

Wat vind je van deze rubriek op SportinTwente.nl? 

Ik vind de rubriek SportinTwente.nl een leuke rubriek omdat het interessant is om te lezen hoe sporters uit de omgeving zich ontwikkelen en inzetten voor de sport die ze beoefenen.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer