Manon van ’t Rood: “Ik vier de punten uitbundig”

Wie ben je?

Ik ben Manon van ’t Rood, 26 jaar en volleybal momenteel bij Ecare Apollo 8 Dames 1 in Borne als spelverdeelster. Naast het volleybal werk ik 30 uur bij HKS Metals in Hengelo en heb ik mijn eigen beautysalon genaamd De La Rouge Hair&Beauty. Hier doe ik o.a. permanente make-up, tanden bleken, wimperextensions, wimperlift, hairextensions en schoonheidsbehandelingen.

Verliefd, verloofd, gehuwd, ongehuwd?

Al 5,5 jaar verliefd.

Wat vind je nou zo leuk aan volleybal?

Volleybal is leuk omdat het een teamsport is. Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik aan een teamsport deed. Omdat mijn zus al volleybalde en ik als klein meisje elke zaterdag mee ging naar de wedstrijden, was het een makkelijke keuze om ook op volleybal te gaan.

Wat is je favoriete positie?

Mijn favoriete positie is spelverdeelster. Dit omdat je als spelverdeelster het spelletje bepaald. Jij bepaalt wat de aanvalsters spelen en daarom ben je een belangrijke factor in het veld. In de meeste gevallen krijgen de aanvalsters de credits, omdat zij de meeste punten scoren. Ik haal mijn voldoening daar uit aangezien ze op mijn ballen aanvallen.

Hoe zag je volleyloopbaan er tot nu toe uit?

Ik ben op mijn achtste begonnen met volleybal bij Apollo 8. Na wat korte uitstapjes heb ik 6 jaar gevolleybald bij Set-Up 65 in Ootmarsum. Nu weer terug op het oude nest. Dit is alweer mijn tweede seizoen bij Apollo.

Bevalt het volleyballen bij Apollo 8?

Het bevalt zeker. Thijs en Bart Oosting zijn goede trainers. Elke training leer ik dingen bij en dat is erg fijn. Het team is erg leuk en gezellig en we presteren goed in de competitie. Daarbij is Apollo 8 echt een vereniging en ook dat maakt het erg leuk om hier te volleyballen. Tevens hebben we sinds dit jaar trommelaars. Zij maken ook echt sfeer bij de wedstrijden en dit waarderen we enorm.

Wat wil je met Apollo 8 bereiken en is dit realistisch?

Uiteindelijk willen we graag naar de Eredivisie. Of dit lukt moeten we nog zien. We staan momenteel op de eerste plaats in de Topdivisie dus wie weet.

Wat zijn je mooiste ervaringen, wedstrijden? 

Ik denk toch dat dat in mijn tijd bij Set Up ’65 is geweest. Na een lange blessure aan mijn achillespees ging ik van Dames 1 terug naar Dames 2. Set Up Dames 1 speelde tegen Eurosped in de Eredivisie en de eerste spelverdeelster raakte de week ervoor geblesseerd. Ik werd weer aan de selectie toegevoegd en op 0-2 achterstand kwam ik in het veld. Uiteindelijk wisten we de wedstrijd met 3-2 te winnen. Dat vond ik echt super vet.

Ben je tevreden met je sportieve prestaties tot nu toe?

Op zich ben ik aardig tevreden met mijn sportieve prestaties. Het liefste zou ik nog een keer in de Eredivisie willen spelen dus ik hoop dat dat lukt met Apollo.

Is je huidige volleybalclub je eindstation?

Nu denk ik van wel, maar je weet het nooit…

Heb je bijgeloof voor de wedstrijd?

Haha, niet echt meer! Het is alleen een standaard ding geworden dat we wanneer het kan vrijdagavond na de training bij mij thuis sushi gaan eten. Het begon met 1 teamgenoot, maar inmiddels schuiven er steeds meer speelsters aan.

Is volleybal een bekende sport binnen je familie of kennissen?

Mijn zus heeft vroeger ook gevolleybald. Helaas door blessures moest zij gedwongen stoppen.

Wat ben je voor een volleybalster, waar liggen je kwaliteiten? 

Ik denk dat mijn kwaliteiten liggen in het spelletje lezen, de juiste aanvaller op het juiste moment aanspelen. Tevens ben ik een toegevoegde waarde omdat ik veel afstemming zoek met de speelsters. Daarbij ben ik super enthousiast en vier de punten graag uitbundig. Ik denk dat ik daarmee het team op sleeptouw kan nemen.

Wat wil je (nog) bereiken in het volleybal?

Het liefste wil ik nog een keer eredivisie spelen, dus ik hoop dat dat lukt met Apollo.

Wie is je idool?

Op dit moment heb ik niet echt een idool. Vroeger als meisje van 13/14 was ik best fan van Riëtte Fledderus. Zij heeft er voor gezorgd dat ik hoop had om met mijn lengte hoog te mogen spelen. Dit is aardig gelukt geloof ik.

Met wie uit de selectie ga je buiten de volleybal ook regelmatig om?

Eigenlijk met iedereen wel. De één natuurlijk meer dan de ander, maar we zijn één team en kunnen het allemaal erg goed met elkaar vinden. Zo ga ik volgende week een lang weekend weg naar Israël met Antoinette Posthuma.

Heb je nog mooie anekdotes die je wilt delen met ons?

Een aantal jaar geleden gingen we met Setup Dames 1 naar Marokko. We vlogen vanaf Düsseldorf-Weeze, alleen onze chauffeur dacht dat hij bij het grote vliegveld in Düsseldorf moest zijn. We waren dus 5 minuten voor dat de gate sloot ingecheckt en moesten enorm haasten voor het vliegtuig. Eenmaal aangekomen kregen we allemaal boze blikken omdat het vliegtuig nu vertraging had door ons.

Elektronische hulpmiddelen moeten bij volleybal? 

Wij maken volgens mij als enige team in de Topdivisie gebruik van een analist. Elke wedstrijd wordt meteen geanalyseerd, daaruit kan je veel informatie halen. Verder gebruiken wij bij de trainingen een Vert, hier kan je zien hoe hoog en hoe vaak je springt. Zo kan je elke training het maximale van jezelf eisen.

Wat vind je van Sport in Twente?

Erg leuk om al die interviews en verslagen te lezen van verschillende sporters en sporten. Mooi dat jullie dit doen!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer