Nicole Oude Luttikhuis: “leg de lat hoog en ga altijd voor de volle 100%”

Op haar dertiende speelde ze al in Jeugd Oranje en op haar vijftiende verhuisde ze naar Papendal en speelde ze in het Talentteam Jong Oranje in de eredivisie. Op 17-jarige leeftijd mocht ze al aanhaken bij het Nederlands team. Toen ze een aanbieding uit het Duitse Aken kreeg maakte ze daar gretig gebruik van. Reden genoeg om haar eens nader aan de tand te voelen en voor te stellen.

Wie is Nicole Oude Luttikhuis?

Ik ben Nicole Oude Luttikhuis, 20 jaar en woon in Harbrinkhoek. Kom uit een gelukkig gezin samen met twee zussen. Ik ben begonnen als volleybalster bij Krekkers in Mariaparochie. Dit heb ik vanaf mijn 13de twee jaar gecombineerd met Jeugd-Oranje. Toen ik 15 was ben ik naar Papendal verhuist waar ik twee keer per dag trainde met mijn leeftijdsgenootjes van Jong Oranje en daarnaast ook naar school ging. Met deze groep meiden speelde ik samen in de eredivisie. Toen mijn lichting Jong Oranje voorbij was mocht ik aanhaken bij het Nationaal team. Hier kreeg ik te horen dat de coach dacht dat ik op een andere positie beter tot mijn recht zou komen. Hier moest ik nog wel even over na denken. Ik ben weer thuis gaan wonen en speel nu competitie bij Eurosped in de eredivisie. Halverwege het seizoen heb ik er toch voor besloten om van positie te veranderen. Dit heeft goed uitgepakt want ik kreeg namelijk een aanbieding uit Aken, om in de Duitse competitie te gaan spelen als passerloper. Deze kans heb ik gegrepen. Ik speel nu mijn tweede seizoen bij de Ladies in Black.

Wat is je favoriete positie?

Passerloper, ik ben vroeger midden geweest, dat betekent veel blokkeren en snelle ballen aanvallen. Dat heb ik altijd leuk gevonden, totdat ik van de bondscoach te horen kreeg dat hij me graag op de passerloper positie wou zien spelen. Deze kans heb ik gegrepen. En heb er geen moment spijt van gehad. Op deze positie heb je het gevoel dat je meer invloed heb op het spel, en word je niet in het achterveld eruit gehaald voor de libero.

Wat voor soort volleybalster ben je? Hoe kun jij je als volleybalster onderscheiden met andere speelsters?

Ik ben een rustige speelster, positief, nog groeiende qua kracht, leg de lat hoog en ga altijd voor de volle 100%.

Wat is je favoriete volleybalclub?

Krekkers heeft altijd nog een plekje in mijn hart. Daar heb ik mijn hele jeugd gespeeld en het altijd erg naar mijn zin gehad. Nu speel ik bij de Ladies in Black in Aken en heb het erg naar mijn zin. Het volleybal leeft hier vele malen meer dan in Nederland. Bij een thuiswedstrijd zijn al snel 1000 toeschouwers aanwezig wat je in Nederland niet snel krijgt bij een competitiewedstrijd. Daarnaast steunen ze je ook, ze zijn niet alleen aanwezig maar ze staan echt achter je.

Je speelt nu regelmatig mee in Oranje. Hoe ervaar je deze wedstrijden?

Heel vet, ik speel nog niet veel maar alleen met trainen doe ik al veel ervaring op. Het niveau ligt hoog en er zitten echte wereld toppers in je team. En dat kun je ook zien aan het resultaat van het Nationaal team bereikt.

Sinds vorig seizoen speel je voor Ladies in Black Aken in Duitsland. Wat is het niveauverschil tussen je nieuwe club en je vorige club, Eurosped?

Er zit zeker een niveauverschil in de competitie in Nederland en Duitsland. Daarnaast wordt hier veel professioneler omgegaan met volleybal. Twee keer trainen op een dag, goede krachtschema’s.

Op dit moment staan jullie in de middenmoot van de competitie. Tevreden?

We doen het zeker goed en we naderen bijna de play-offs. Dat betekent dat de eindpositie gaat bepalen tegen wie je moet spelen in de play-offs. Wij staan nu te schommelen tussen de 4de, 5de en 6de plek. De plaatsen 4 en 5 moeten in de play-offs tegen elkaar. Maar de nummer 6 moet tegen het team dat op de 3de plaats staat. Dat betekent dat dat lastiger word. Dus we gaan zeker voor de 4de of 5de plek vechten.

Hoe kijk je terug op je tijd bij de Krekkers in Harbrinkhoek?

Als een goede en prettige start. Ik heb hier de basis neergezet naar waar ik nu ben.

Wie zijn je grootste fans?

Mijn ouders, die zijn er elke thuiswedstrijd en kijken elke uitwedstrijd via internet. En steunen me altijd in alle keuzes dat ik maak.

Wat vind je nou zo leuk aan volleybal?

Dat het een teamsport is, lange rally’s en een eerlijke sport zonder lichamelijk contact met de tegenstander.

Wat betekent volleybal voor jou?

Ik ben met volleybal begonnen als een hobby, en nu het mijn dagelijkse bezigheid is, blijft het nog steeds een hobby. Ik heb plezier in wat ik doe, en heb er geen moment spijt van om de keuzes die ik hierin gemaakt heb.

Is er één bepaalde wedstrijd die voor jou speciale herinneringen oproept?

De Bronzen medaille op het EYOF (European Youth Olympic Festival) dit vond plaats in Utrecht in 2013. We hadden dat jaar niet het gewenste resultaat op het jeugd EK maar omdat het EYOF in Nederland was waren we toch geplaatst. We hebben de tegenstanders verrast en uiteindelijk de bronzen medaille gepakt.

Hoe combineer(de) je volleybal met school? Is/Was het lastig of gaat/ging het je gemakkelijk af?

Het is zeker lastig. Je moet elk moment dat je kunt leren, leren, maar dit lukt niet altijd aangezien het trainen je ook moe maakt. Toen ik thuis woonde kon ik nog naar school en miste je geen lesstof, daarnaast kan je veel dingen doen in tussenuren. Maar nu ik in Aken zit is het eigenlijk zo goed als niet te combineren. Ik train namelijk twee keer per dag, dan ben je na de trainingen helemaal leeg en probeer dan maar te leren. Dat is behoorlijk zwaar.

Wat hoop je te bereiken in het volleybal?

Een basisplaats in het Nationaal team en daarmee naar de Olympische spelen. Daarnaast zou ik graag op hoog niveau in de competitie willen uitkomen.

Wat doen jullie tussen twee seizoenen in ter voorbereiding op het volgende seizoen?

Het ligt er een beetje aan hoe het met het Nationaal team gaat. Want als je daar nog toernooien mee hebt tijdens de voorbereiding van een clubseizoen dan gaat het Nationaal team voor en mis je de voorbereiding. In de voorbereiding train je veel en speel je veel oefenwedstrijden om aan elkaar gewend te raken in het veld.

Moeten elektronische hulpmiddelen in het volleybal ingevoerd worden?

In het volleybal zijn al veel elektronische hulpmiddelen dit is bijvoorbeeld een “challenge”. Dit kan je twee maal per set aanvragen, dan doe je een beeldverzoek aan de scheidsrechter over iets wat er toen gebeurd is. Bijvoorbeeld: touche (als de bal nog is aangeraakt in het blok) voetfout of netfout. Door deze “challenge” kun je de beslissing van de scheidsrechter omdraaien als het daadwerkelijk een punt voor jullie had moeten zijn.

Wat voor tip zou je een beginnend volleybalster geven om hetzelfde te bereiken wat jij nu hebt bereikt en nog wil gaan bereiken?

Niet opgeven, altijd gaan voor de bal. En niet stiekem stoppen met iets als de trainer niet kijkt, want daar heb je maar één iemand mee en dat ben jezelf.

Wat wil je met je huidige club bereiken en is dit realistisch?

Zover mogelijk komen tijdens de play-offs, we kunnen namelijk iedereen hebben. In deze competitie is iedereen gewaagd aan elkaar.

Wat vind je van deze rubriek op SportinTwente.nl?

Een leuk idee om iedereen een kijkje te geven in het leven van een sporter. En om kennis te maken met verschillende sporten.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer