Oud speler en directeur Johan Plageman overleden

Vrijdagmorgen is op 75-jarige leeftijd Johan Plageman overleden.  Plageman was al enige tijd ziek. Hij was in 1965 de eerste aanvoerder van FC Twente en van 2002 tot 2006 was hij directeur van FC Twente. In die periode speelde hij een belangrijke rol in de financiële reddingsoperatie van de Tukkers.

Johan Plageman begon zijn voetballoopbaan bij KV Losser en speelde vanaf 1961 vier seizoenen voor sc Enschede. Plageman was afgestudeerd econoom en was de eerste doctorandus in het betaald voetbal. Hij was ook de speler die het eerste doelpunt maakte voor FC Twente die in 1965 was ontstaan door een fusie van sc Enschede en de Enschedese Boys. Dat doelpunt maakte hij in een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Duitse Holstein Kiel. De verdediger Plageman (staand derde van r.) speelde een seizoen voor FC Twente en kwam 29 maal in het shirt van FC Twente uit. Daarna speelde de geboren Lossenaar voor het Utrechtse DOS.

Plageman stond in 2003 aan de basis van het reddingsplan dat ervoor zorgde dat de ploeg er weer bovenop kwam. In die tijd kwam Blaisse N’Kufo naar FC Twente, maar dat heeft heel wat voeten in aarde gehad. Uiteindelijk ging Plageman akkoord dat twee sponsors de transfer van zeven ton met een lening financierden. Het kampioenschap van FC Twente in 2010 heeft Plageman niet meer meegemaakt. Hij was in 2006 al vertrokken na een verschil van inzicht over de te varen koers. Johan Plageman woonde de laatste tijd in Lochem.

Bron/foto’s: FC Twente

 

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer