Schijtbakkenvoetbal en Supporters

Het was mij het weekendje wel. Eerst zaterdag de reactie van Gertjan Verbeek, Schijtbakkenvoetbal, en dan het wegsturen van Supporters bij een waterpolowedstrijd.

Iedereen die de wedstrijd FC Twente tegen PSV heeft gezien, of het nu in het stadion was of voor de buis, was er van overtuigd dat PSV laf speelde. Loeren op een foutje en dan toeslaan. Het hele journaille had vooraf en tijdens de wedstrijd dezelfde gevoelens als de trainer van FC Twente. Alleen na afloop durfde men Cocu niet nader aan de tand te voelen over het vertoonde speld en dat deed Verbeek aan het eind van het lange interview bij Fox Sport wel. En juist die laatste opmerking dat was weer koren op de molen voor hen die FC Twente een slecht hart toedragen. Iedereen had het niet meer over het laffe voetbal van de ploeg uit Eindhoven, neen Verbeek was de gebeten hond. Hij speelde met zijn team, jawel de nummer zestien, laf en niet de nummer één PSV.

Neen PSV kreeg alle lof (geen typefout)! Wij hebben allemaal de mond vol over het niet bijster aantrekkelijk voetbal wat momenteel op de velden te zien is. En zou het juist de koploper niet sieren dat juist zij met al die groot verdieners op het veld om mooi en aantrekkelijk voetbal te laten zien? En dan nog iets. Verbeek kreeg van de aanwezige journalisten het verwijt dat hij met vijf mensen achterin speelde. Maar zaten ze wel naar de wedstrijd te kijken of waren ze wat anders aan het doen of misschien zaten ze wel helemaal niet bij de wedstrijd en gaven ze hun reactie in navolging van anderen? FC Twente speelde namelijk gewoon met vier man achterin net zoals zoveel teams in de eredivisie. Ik verdedig Verbeek helemaal niet, ook niet om het tactisch spel, maar laten we als journaille ons wel bij de feiten houden en gewoon durven te zeggen wat we negentig minuten hebben gezien, want anders zijn we allemaal schijters!

En dan de supporters. Neen niet de supporters bij het voetbal die ontregelen het toch al met hun vuurwerk. Neen gewoon supporters bij een waterpolowedstrijd. Supporters die het voor elkaar hebben gekregen, dat de beide scheidsrechters de wedstrijd hebben stil gelegd en de “supporters” dringend hebben verzocht het bad te verlaten. En nu valt iedereen, op een enkele uitzondering na zoals Bas Nijhuis, over de beide heren heen. Zelf ben ik al bijna een halve eeuw (rolstoel)basketbalscheidsrechter en toen ik begon zaten er al meer scheidsrechters in de hal op de tribune dan de twee op de vloer. Ook toen al moest je een huid hebben als een olifant en ook toen al stond er nergens in de regels dat je de hal niet mocht ontruimen. Gelukkig heb ik dat nooit hoeven te doen, maar de scheidsrechters, volgens mij nog steeds hobbyisten die ervoor zorgen dat wij met zijn allen naar waterpolo kunnen kijken, die vonden het zaterdag in Rijssen welletjes.

Zij zullen echt niet over één nacht ijs zijn gegaan, maar weloverwogen een beslissing hebben genomen. Maar in plaats van dat de KNZB achter hun vrijwilligers gaat staan en eerst hun rapport afwachten voordat ze een uitspraak doen, neen volgens de competitieleider zijn ze hun boekje te buiten gegaan. En ook de woordvoerder van de thuisclub heeft moeite met het wegsturen van alle toeschouwers. Hij had liever gezien dat alleen de raddraaiers weggestuurd zouden zijn. Als het inderdaad maar een handje vol is geweest zou het dan de thuisclub niet sieren dat zij dit zelf hadden gedaan? Neen de beschuldigde vinger moet richting goed willende mensen die veel vrije tijd  opofferen om een ander ten dienst te zijn.

Ik ben het met Bas Nijhuis roerend eens als hij stelt dat het wat anders is om te fluiten in een groot stadion of in een zwembad of sporthal waar je bijna face to face bent met de toeschouwers. Ik zou dan ook zeggen: supporters heb meer ontzag voor de scheidsrechters en anders ga je ergens anders vervelen of misschien nog beter ga zelf de fluit ter hand nemen, dan weet je pas hoe moeilijk het is om een ieder naar zijn zin te maken. En nog even dit: KNZB en alle andere bonden en verengingen een statement is in Rijssen gemaakt doe er wat mee!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer