CSI Twente in 2019 CHIO met Nations Cup

De landenwedstrijden op Nederlandse bodem in het kader van de strijd om de Longines FEI Nations Cup springen én dressuur worden in 2019 verreden tijdens het CSI Twente in Geesteren. Deze officiële internationale wedstrijdserie voor landenteams wordt sinds 1909 verreden en is hiermee in de springsport de oudste en meest traditierijke serie ter wereld. Het CSI Twente neemt van maandag 17 tot en met zondag 23 juni 2019 tijdens haar 45ste editie het stokje over van het CHIO Rotterdam, waar dat jaar het EK springen en dressuur wordt gehouden.

Volgens Rob Maathuis (foto r.) van het CSI Twente nam zijn organisatie al twee jaar geleden het initiatief om te proberen de strijd om de Nations Cups naar Twente te halen. “Het is na de Olympische Spelen, EK’s en WK’s het summum op het gebied van hippische evenementen, waaraan de beste tien Europese landen mogen meedoen, samen met toplanden als Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten. We beschouwen dit als een oeuvreprijs voor onze regio, waarin de paardensport een toonaangevende rol speelt. Als organisatie beschouwen we dit ook als een prachtige erkenning, waarmee we zeer vereerd zijn.”

Tweede compleet stadion
Rob Maathuis kondigde verder aan aan dat de tweede wedstrijdpiste zal worden uitgebreid en net als de accommodatie op het hoofdterrein tot een compleet stadion zal uitgroeien. Ook daar zullen zowel spring- als dressuurruiters in actie komen.

Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS is zeer verheugd dat de organisatie van het CSI Twente bereid is de landenwedstrijden te organiseren. ʺDe FEI Nations Cups zijn zeer toonaangevend in onze sport, zij zijn voor de betreffende discipline een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. CHIO Rotterdam staat voor een enorm hoge standaard, ik heb er het volste vertrouwen in dat Geesteren een zeer waardige vervanger zal zijn. Het CSI Twente staat al vele jaren borg voor een absoluut topconcours. De status van CHIO in 2019 is een geweldige bekroning voor deze organisatie.ʺ


Na 25 jaar terug op Erve Maathuis
CSI Twente heeft in het verleden -behalve het EK voor junioren en young riders in 1983- tot tweemaal toe de organisatie overgenomen van de Nederlandse etappe van de landenwedstrijdcyclus. In 1989 was dat het geval toen het EK springen eveneens in Rotterdam plaatsvond. In 1994, het jaar dat in Den Haag de Wereldruiterspelen werden afgewerkt, gebeurde dat nogmaals. In het jargon van de FEI krijgt het evenement in zo’n geval de status van een CSIO, een Concours de Saut International Officiel, waarbij de S voor Saut duidt op springen en de O voor Officiel aangeeft dat het hier om de enige officiële landenwedstrijd van het betreffende gastland gaat.

Wanneer behalve springen ook dressuur op het programma staat wordt de S vervangen door een H, die staat voor Hippique. Omdat er komend jaar voor het eerst ook een landenwedstrijd dressuur in Geesteren verreden wordt, promoveert CSI Twente dat jaar daarom naar een CHIO. In 2019 is het exact 25 jaar geleden dat de Nederlandse landenwedstrijd in Geesteren plaatshad. Een prachtig moment derhalve om terug te keren naar de authentieke setting van Erve Maathuis. De lobby voor de kandidatuur van het CSI is begin 2017 ingezet. De kwaliteit en professionaliteit van het bid gaven voor de FEI en KNHS de doorslag voor hun keuze voor Geesteren, dat daarmee de concurrentie van andere toonaangevende paardensportregio’s achter zich liet.

Voor het eerst vijfsterrenstatus
De beste springnaties ter wereld organiseren elk één landenwedstrijd. Van oudsher zijn dit de volgende acht klassiekers, waar CSI Twente/Geesteren zich in 2019 bij voegt: Aken (Duitsland), La Baule (Frankrijk), Rome (Italië), Hickstead (Groot-Brittannië), Dublin (Ierland), Calgary (Canada), Falsterbo (Zweden) en Barcelona (Spanje).

Met de intrede van Longines als grote internationale sponsor verwerft CSI Twente in 2019 bovendien voor het eerst de prestigieuze vijfsterrenstatus. Het prijzengeld wordt daardoor verdubbeld tot liefst € 600.000. Longines maakt deel uit van de Zwitserse Swatch Group, het grootste horlogeconcern ter wereld. Met deze stap wordt CSI Twente in 2019 het vierde vijfsterrenevenement van Nederland, samen met het CHIO Rotterdam, Indoor Brabant/The Dutch Masters (Rolex Grand Slam) in Den Bosch en de wedstrijd voor de Longines Global Champions Tour in Valkenswaard.

Ook Jumping Amsterdam (Longines World Cup Jumping) maakt in 2019 de stap naar vijfsterren, waarmee Nederland dat jaar in totaal op vijf evenementen van het allerhoogste niveau komt. Het dan zeven dagen durende programma voor CSI Twente 2019 wordt dusdanig ingericht dat ook de reguliere wedstrijden voor topsport, breedtesport, jonge paarden en pony’s probleemloos kunnen plaatsvinden. De 44ste editie van CSI Twente vindt dit jaar plaats van dinsdag 12 tot en met zondag 17 juni 2018.

De Nederlandse springequipe tijdens de strijd om de Nations Cup op het Erve Maathuis in 1994. Vanaf links Jan Tops, Piet Raijmakers, Wiljan Laarakkers en Jos Lansink.

Foto’s: CSI Twente/Jaap Gönning

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer