Jelle Snippe: “OS Tokyo zou mooi zijn, maar 2024 is realistischer”

Hij had al vele medailles gehaald bij de cadetten, junioren en senioren, maar zaterdag 3 maart behaalde zijn eerste individuele titel tot 100 kg bij de junioren.

Wie is die Jelle Snippe?

Jelle Snippe is een 19-jarige Tukker, geboren en getogen in Enschede, tegenwoordig wonend op Papendal in Arnhem, om de beste te worden in zijn sport.

Wanneer ben je aanraking gekomen met de judosport?

Toen ik ongeveer 5 jaar oud was begon ik met judoën.

Wat was de aanleiding?

Mijn zus en neven zaten allemaal al op judo bij SJO en die hadden veel plezier in die sport, dus de keuze was snel gemaakt door mijn ouders om ook mij judo te laten proberen.

Was het voor jou een sport als ontspanning/verdediging?

Het begon als ontspanning. Gewoon een keer in de week een uurtje trainen en later kwam er een wedstrijdtraining bij. Toen ik begon als klein jongetje had ik natuurlijk niet verwacht dat het zo’n groot deel van mijn leven ging worden.

Wanneer begon het wedstrijdgebeuren?

Toen ik ongeveer 6 of 7 jaar was deed ik voor het eerst mee aan toernooien. Dat begint dan bij de club met Vanentoernooien waar je kunt sparen voor vaantjes en later in de regio met kleinere toernooitjes. Als je ouder wordt ga je ook meedoen aan de districtskampioenschappen. Je hoopt dan bij de eerste vier te komen om te plaatsen voor de Nederlandse Kampioenschappen.

Judo wordt niet alleen gespeeld in gewichtsklassen, maar ook in het veroveren van kleuren. Welke kleur heb jij op dit moment?

Ik judo sinds 2014 met de zwarte band. Ik heb daar voor een examen moeten afleggen bij de judobond.

Heb je naast judo ook nog aan andere sporten gedaan?

Nee, ik heb mijn hele leven aan judo gedaan. Voetbal heb ik eens een paar keer geprobeerd maar dat was toch niet mijn sport.

Je wordt dit jaar 20 jaar. Kon/kan je judo combineren met school c.q. werk?

Ik volg de studie Marketing en communicatie aan de Young Talent Academy in Nijmegen. Deze school geeft mij de ruimte om mijn schoolrooster aan te passen aan mijn training schema en om veel thuis te werken. Ik kan lessen terugkijken, live volgen en toetsen op momenten plannen dat ze mij het best uit komen.

Je was, dacht ik, ook al vroeg op de internationale matten te vinden. Hoe ging dat?

In mijn jeugdtijd deed ik mee met SJO mee aan kleinere internationale toernooien, maar het echte internationale circuit begon voor mij in 2014 toen ik 16 jaar oud was. Door op meetmomenten medailles te halen wordt je door de Judobond geselecteerd voor European Cups, dat zijn grote internationale kwalificatietoernooien voor het EK en WK. Tijdens de European Cup Follonica in 2015 haalde ik mijn eerste European Cup medaille. Dat jaar eindigde ik met een 7e plek op het WK en meerdere European Cup medailles, en had ik door dat ik bij de top van de wereld hoorde.

Je bent nu bij Stichting Judosport Oost. Altijd daar geweest of ook nog bij andere verenigingen?

Ik sta op dit moment inderdaad ingeschreven bij Stichting Judosport Oost (SJO). Dit was de club waar ik begon met judo en mijn eerste medailles heb gehaald met coach Sirach Cooiman. In 2016 heb ik SJO verlaten omdat ik de mogelijkheid kreeg om fulltime te trainen op het Nationale Training Centrum op Papendal. Vrijdags train ik nog in Enschede bij SJO, maar de rest van de week train en woon ik in Arnhem.

Wat zijn je sterkte punten in een wedstrijd?

Mijn sterkste punt is mijn wil om door te gaan. Ik kan een hele partij doorvechten zonder te verzwakken tot de laatste seconde. Daarnaast ben ik gevaarlijk met mijn beentechnieken en ben ik sterk in de pakking.

En je zwakste, of heb je die niet?

Ik denk dat ik soms zelf mijn zwakste punt ben. Op bepaalde wedstrijden kan ik mezelf in de weg zitten en te veel nadenken. Ook op dit niveau denk ik nog na over bijvoorbeeld de gevolgen van winnen of verliezen.

Wie zijn jouw grootste fans?

Mijn ouders en mijn broertje.

Heb je altijd een vaste trainer/coach, ook bij wedstrijden?

Ja, maar ik heb wel een keer van trainer moeten wisselen. Ik heb tot 2016 in Enschede getraind, en daar stond ik onder begeleiding van Sirach Cooiman. Hij heeft me jarenlang begeleid op toernooien en in trainingen, het was voor mij toen wel moeilijk om opnieuw te beginnen met een andere coach, maar uiteindelijk ben ik zeer tevreden over hoe het nu loopt.

Naast zelf judoën doe je verder nog iets binnen de Stichting, zoals misschien het trainen/begeleiden van cadetten?

Afgelopen jaar ben ik veel meegegaan naar toernooien en training stages met de jeugd, om ze te begeleiden en te coachen. Ook vind ik het leuk om soms op vrijdag in te vallen als de hoofdtrainer (Sirach Cooiman) niet beschikbaar is. Dit jaar is een druk jaar met veel toernooien voor mij, dus die ruimte is er nu helaas niet altijd.

Judosport is een Olympische Sport. Wanneer zien we Jelle Snippe op een OS, of is dat te hoog gegrepen?

Alhoewel de Olympische Spelen in Tokyo een droom is, is het realistischer om te zeggen dat ik me wil plaatsen voor de spelen van 2024. Dat betekent uiteraard niet dat ik er niet alles voor ga doen om me te plaatsen voor Tokyo.

Hoe ervaar jij de publiciteit rond de judosport en kan www.sportintwente.nl daar ook een rol in spelen?

Er is op dit moment weinig publiciteit rond judo in de media. Judo moet het vaak onder doen voor de bekendere sporten zoals voetbal. www.sportintwente.nl heeft een mooi verslag geschreven over het NK-judo, en het zou mooi zijn als ze de Twentse judoka’s zouden blijven volgen, en ook de internationale toernooien zouden verslagen.

Nog iets vergeten te vragen?

Misschien een vraag wat mijn trotste prestatie is, waarop het antwoord zou zijn:

In 2017 kreeg ik de kans om mee te doen aan de Grand Prix in den Haag. Dit is een groot internationaal seniorentoernooi, waar punten te halen zijn voor de olympische spelen. Omdat dit toernooi in ons eigen land georganiseerd werd, kreeg ik de kans om mee te doen en te proeven van dit soort grote toernooien. Het bleek een hele goede dag, waarin ik onder ander 2 ervaren wereldtoppers versloeg, en naar huis ging met een bronzen medaille. Nooit had ik verwacht dat ik hier al een medaille zou gaan halen, en ben heel erg trots dat ik hier het podium heb kunnen halen!

Foto’s: Jelle Snippe/SJO

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer