KOSC wint op karakter de derby tegen Reutum

In een typische derby met ook nog eens voor beide teams het degradatiespook op de loer wist KOSC eindelijk weer eens in Reutum te winnen. Dat gebeurde na een hectische wedstrijd met de kleinst mogelijke marge, want KOSC won met 1-0 van naaste concurrent Reutum en pakte de winst in het hol van de leeuw. Stijn Brunninkhuis was het goudhaantje, die met een rake kopstoot in de eerste helft het net trof. Dat de belangen groot waren bleek wel uit het aantal gele kaarten, want de scheidsrechter Hermsen trok er 10 en tevens nog een rode kaart voor Stijn Bruns. Het resultaat vergoedde veel voor KOSC dat de rode lantaarn overdroeg aan tegenstander Reutum en dus weer voorzichtig omhoog mag kijken.

De wedstrijd op het hoofdveld, en niet op kunstgras, begon aftastend. Zowel Reutum als KOSC namen geen grote risico’s en loerden beiden op een snelle tegenaanval of fouten van de tegenstander. Reutum maakte de eerste fout en dat bracht Jorrit Weierink in balbezit, die een perfecte voorzet gaf op Stijn Brunninkhuis, die vallend de bal via de binnenkant van de paal in het doel kopte. Een fraaie goal van de KOSC spits, die ook naderhand menig duel uitvocht. Dat gold in feite voor het gehele KOSC team, want de wil om te strijden was er zeker. Dat leidde ook tot veel aanmerkingen op de leiding.

Het Ootmarsumse elftal bleef na de goal het betere van het spel houden. Wouter Engbers kwam op rechts goed door en plaatste de bal in het strafschopgebied. Daar stond Jorrit Weierink vrij en die had een geweldig schot in gedachten, maar de KOSC speler gleed uit. De eerste gele kaart viel na 17 minuten en was voor KOSC aanvoerder Fabian Harperink. Na een ingestudeerde vrije trap kreeg Reutum de beste kans, maar keeper Ralph Muller, die terug kan zien op een goede pot, wist redding te brengen door de hoek te verkleinen. Reutum zette vervolgens meer druk, maar echt gevaarlijk werd de thuisploeg niet. De beste kans was voor KOSC toen Gijs Oortman een vrije schietkans kreeg. De bal verdween aan de verkeerde kant van de paal. Een scrimmage voor de KOSC goal leverde een mogelijkheid op voor Reutum. Die ploeg kreeg niet veel later een vrij trap en aanvoerder Jord van der Aa schoot de bal tegen de buitenkant van de paal. In het vervolg van de eerste helft kreeg KOSC toch wat meer controle over de wedstrijd. Reutum had misschien vaker de bal, maar echt gevaarlijk werd het niet en dus rustten beide teams met de 1-0 voorsprong voor KOSC.

Na de thee was de eerste kans voor de thuisploeg, want uit een vrije trap kon er gekopt worden, maar zelfs deze mogelijkheid was niet besteed aan de Reutumse aanvallers. Vanaf dat moment regende het gele kaarten en werd de wedstrijd ook harder. De belangen waren dan ook groot en de duels grimmiger. De scheidsrechter had de handen vol, maar over de meeste kaarten viel niet te discussiëren, want die waren wel terecht. Reutum probeerde het initiatief te nemen, maar speelde matig. KOSC kon met name op rechts steeds vaker doorkomen en het leverde of corners of gevaarlijke situaties op. De Ootmarsummers kregen de kansen om de voorsprong te vergroten, maar lieten dat na. Met name Jorrit Weierink slaagde er een aantal keren in om vanaf rechts gevaar te stichten. Uit zijn voorzetten ontstonden er een drietal gevaarlijke situaties. Het net werd echter niet gevonden en dus bleef Reutum met deze stand nog volop in de race.

KOSC kende een sterke fase en Reutum mocht zijn keeper dankbaar zijn dat het 1-0 bleef. De gasten brachten Reutum weer wat meer in de wedstrijd door onrustig te verdedigen. Hugo Kotterman speelde bijvoorbeeld zijn keeper op het verkeerde been aan en Coen Vennegoor ramde onnodig een bal over de zijlijn. Reutum wist echter niet te profiteren. Men kreeg nog een paar kansen, maar de afwerking was verder onder de maat en dat gold ook meestentijds voor de beslissende pass. Twintig minuten voor tijd kreeg Stijn Bruns direct rood van de scheidsrechter. De thuisploeg wist er echter niet van te profiteren.

KOSC bleef in feite zonder grote problemen overeind en op het veld was de man minder niet te merken. Vlaggenist Koen Rekers kreeg een paar keer de hoon van de Reutum supporters over zich heen toen hij vlagde voor buitenspel. Trainer Mark Wijnreder wond zich daar zo over op dat hij uit de dug out werd gestuurd. Het leverde voor KOSC allemaal tijdwinst op en knokkend wisten de Ootmarsummers de verdiende 3 punten over de streep te trekken. Een belangrijke uitzege en meestal weet Reutum zich goed op te laden voor de wedstrijden tegen KOSC. Dit keer was het andersom en pakte het Ootmarsumse elftal op karakter de winst en dat is een prima opsteker voor komende zondag, want dan wacht Avanti Wilskracht.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer