Gair Pot: “Je moet natuurlijk wel tegen een stootje kunnen”

Afgelopen weekend werd RCO Harlequins voor het eerst in haar bestaan kampioen. www.sportintwente.nl in gesprek met speler Gair Pot.

Wie is dan die Gair Pot?

Ik ben Gair Pot, 21 jaar en geboren in Oldenzaal. Ik studeer commerciële economie aan het Saxion in Enschede. Ik ben ruim 3,5 jaar geleden begonnen met rugby.

Heb je altijd al rugby gespeeld of ook nog aan andere sporten gedaan?

Voordat ik begon met rugbyen heb ik jaren gevoetbald bij voetbal bij Quick ’20.

Wat is zo mooi aan rugby?

Het respect voor het spel, de tegenstander, scheidsrechter en eigenlijk alles er omheen. Na de wedstrijd word de tegenstander bedankt voor de wedstrijd bij ons in het clubhuis en krijgen ze altijd een kratje bier van ons. De kameraadschap sfeer die er omheen hangt is prachtig.

Uit hoeveel bestaat een team en mag er permanent gewisseld worden?

Een team bestaat uit maximaal 22 spelers, 15 op het veld en 7 wissels. Bij rugby mag er niet doorlopend gewisseld worden. Er zijn twee uitzonderingen op deze regel, de eerste is op het moment dat een eerste rij speler (die al gewisseld is) geblesseerd raakt. De eerste rij positie is zo specifiek, dat alleen daarvoor getrainde spelers op deze plek mogen spelen. In dat geval mag de basisspeler weer het veld betreden. De tweede uitzondering is op het moment dat iemand bloedige wond krijgt er vindt dan een “blood replacement” plaats, de speler moet dan binnen 10 minuten opgelapt worden (lees: gehecht).

Wat is jouw specialiteit in het team van RCO?

Mijn specialiteiten binnen het team zijn het schieten door de palen en mijn passing.

Hoe is de puntentelling bij rugby?

Tijdens de wedstrijd kun je op meerdere manieren scoren. De meest voorkomende manier is het maken van een try (de bal achter de lijn drukken), dit levert 5 punten op. Op de plek waar de try gedrukt word mag er nog een conversie genomen worden. Een speler uit het team probeert de bal dan door de balen te schieten, dit levert dan nog eens 2 punten extra op.

Ook is het mogelijk om een penalty te benutten. Maakt de tegenstander een overtreding dan mag je ervoor kiezen om de bal tussen de palen door te schieten, dit levert 3 punten op. De laatste manier om punten te maken is de drop goal. Tijdens het spel wordt de bal dan met een drop kick door de palen heen geschoten, dit levert ook 3 punten op.

Hoe belangrijk is het om de bal over de lijn tussen of dicht mogelijk bij de palen te drukken?

Dicht bij de palen is erg gunstig voor het team, je maakt het dan makkelijker voor degene die bal tussen de palen moet schieten. De kans is dan dus groter dat de conversie ook benut wordt. Hierdoor loop je sneller uit op je tegenstander.

Degene die de bal gedrukt heeft is die ook verplicht om de vrije bal te nemen of is daar iemand speciaal voor?

Nee, daar heeft elk team zijn/haar specialisten voor. Net zoals dat bij de voetbal ook bepaalde mensen de vrije trap en strafschop nemen.

Zelf vind ik rugby nogal een stevige sport, maar daar denk jij natuurlijk anders over?

Je moet natuurlijk wel tegen een stootje kunnen en er worden af en toe wel stevige klappen gemaakt maar dat hoort erbij. Ik heb tot nu toe minder blessures opgelopen dan dat ik dat had tijdens de voetbal. De tackles die gemaakt worden zijn wel gecontroleerd uitgevoerd. En mocht het toch fout gaan dan zijn er altijd de juiste mensen in de buurt die weten wat ze moeten doen.

Wat is de tactiek bij een scrum?

Er zijn vele tactieken mogelijk, afhankelijk van waar je speelt op het veld en wie de tegenstander is. Het hoofddoel is om in balbezit te blijven of te komen, dit doe door met z’n achtten op het juiste moment voorwaarts te pushen, de “hooker”, hoekt letterlijk de bal naar achter met zijn benen. Waar door de bal bij de nummer acht uit komt. Hier kan de scrum half de bal weer oppakken en het spel verdelen.

Zijn aan een scrum zetten spelregels verbonden, b.v. uit hoeveel spelers moet een scrum bestaan?

Een scrum bestaat uit acht spelers, met oplopende rug nummers. De eerste rij (nummer 1,2 en 3) hebben direct contact met de tegenstander, de tweede rijers (4 en 5) zorgen voor het voorwaarts momenten van de scrum. De 3e rijers (6, 7 en 8) zorgen dat het geheel bij elkaar blijft en helpen mee met de voorwaartse push.

Hoe vaak train je?

Wij trainen op woensdag en vrijdagavond met het team van 19:30 tot 21:30. Zelf ga ik sinds kort nog een aantal keer in de week naar de sportschool.

Alleen tactiek of ook in een krachthonk?

Tactiek is erg belangrijk, we hebben verschillende codes voor de line-out (inworp) en de lijnen die worden gelopen. Deze codes moeten geperfectioneerd worden voor de wedstrijden. We zijn niet specifiek bezig met krachttraining, maar besteden wel tijd aan fitness en conditie. We zijn er natuurlijk wel vrij in om voor ons zelf krachttraining te doen.

 

Hebben jullie veel beschermde kleding en andere beschermde middelen?

Het is per persoon verschillend wat voor bescherming ze dragen. Ik heb zelf altijd een bitje in en een beschermend shirt met schouder -en borstvulling.

Wat vind je van de aandacht in de pers voor rugby en kan daar b.v. www.sportintwente.nl iets aan bijdragen?

Helaas is er niet erg veel aandacht voor omdat het een kleine sport is in Nederland, maar door het kampioenschap vallen we wel op. Steeds meer mensen weten van onze club af en we komen vaker in de krant. Ook omdat www.sportintwente.nl de wedstrijdverslagen publiceert krijgen we steeds meer bekendheid.

Foto’s: Herman Zandhuis

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer