Borhave: “De spelers zijn dus pure amateurs. De club geeft geen onkostenvergoedingen”

Borhave, Tophandbal oet Twente staat boven de site van de Bornse handbalvereniging Borhave. Maar wie en wat is Borhave eigenlijk voor een vereniging en wanneer en hoe is die ontstaan?

Borhave is opgericht in 1970 op 16 maart. Borhave is de verzelfstandigde handbalafdeling van RK voetbalvereniging NEO. Borhave is het anagram van BORnse HAndbal VEreniging, maar ook een thuisbasis, een HAVE zijn voor Bornse handballers.

Sinds het seizoen 2016/2017 zitten jullie met dames 1 in de eredivisie, tevreden tot nu toe?

Vanuit Borhave zijn we erg tevreden over dames 1 in de eredivisie, het is bijzonder om onderdeel uit te maken van de top van Nederland en die vooral ook te ontvangen bij ons in Borne. Zeker nu in het tweede seizoen hebben de dames laten zien dat ze er niet lopen als “kanonnenvlees”, tegenstanders moeten wel aan de bak als ze resultaat willen boeken, ook de topploegen. Doordat de handhaving in het eerste seizoen gepaard ging met goed handbal, werd de club ook interessant voor ambitieuze nieuwe spelers, noodzakelijk voor een volgende stap.

Het grote geld met handbal wordt in het buitenland verdient. Hoe is dat bij Borhave geregeld?

Borhave is een echte, heel gewone vereniging. Handbal spelen bij Borhave is een hobby voor leden. De club zorgt voor het randgebeuren, de organisatie, de faciliteiten en probeert het transport naar uitwedstrijden te regelen. We hebben trainers en zaalruimte etc. De spelers zijn lid, met contributieverplichting, iedere speler komt naar de training en regelt dat zelf. De spelers zijn dus pure amateurs. De club geeft geen onkostenvergoedingen.

Volgend seizoen komt ook DSVD in de eredivisie. Mooi vooruitzicht?

Met DSVD komt een tweede club met Twentse spelers die aantoont dat de Twente echt een handbalbolwerk is. Daar waar de regionale toppers in het verleden aangewezen waren op clubs verder weg, is dat nu niet meer nodig. We kunnen in Twente best trots zijn op het handbalniveau. Gebundeld zou Twente nog sterker voor de dag kunnen komen, maar dit is ook prima. We kijken uit naar twee derby’s, de sporthallen zullen tot aan de nok gevuld zijn.

Hieruit blijkt maar weer dat handbal, en vooral bij de dames, in Twente hoog staat aangeschreven, want ook in Bentelo hebben ze al een paar keer aan de eredivisie deur geklopt. Een reden aan te wijzen?

In Twente heb je van oudsher veel katholieke gemeenschappen, daar waren de voetbalclubs voor de jongens en handbal voor de meisjes (vaak onderdeel van de voetbalclub) Handbal heeft daardoor van oudsher een sterke positie in Twente. De laatste 15 jaar is de jeugdopleiding overal in Twente sterk verbeterd, zowel bij de clubs als via het Handbalverbond. Talent kan zich ontwikkelen in de regionale Twentse Handbalschool, daar zie je nu de resultaten van.

Terug naar Borhave. Veel teams dus ook veel kader?

We zijn een grote club met een geheel vrijwilligerskader, maar kader komen we altijd te kort. De ambities waarmaken kost veel vrijwilligerscapaciteit. De last op de schouders van een aantal vrijwilligers is (soms te) groot. Gelukkig zijn er inmiddels mensen die het actieve handballeven achter zich hebben maar wél wat doen voor de club. Leden (spelers) met kinderen bij de club hebben vaak extra motivatie om actief te worden. Wij als club zorgen er voor dat ze ook verder opgeleid kunnen worden. Maar het blijven vrijwilligers zowel de trainers als de leiders. Borhave heeft recentelijk Louis Degen (oud trainer van onze damesselectie) aan kunnen stellen als jeugd coördinator. Hij gaat onze trainers en coaches begeleiden, zorgen voor afstemming en daarmee stimuleren dat we met onze jeugd weer een volgende stap kunnen zetten

Is er voldoende doorstroming vanuit de jeugd naar hoger teams?

De doorstroming vanuit de jeugd loopt nog niet optimaal, we lopen een paar jaar achter. De jeugdspelers waren er maar in de hoogste categorie was de combinatie talent én instelling te weinig aanwezig. Daarom zijn we drie jaar geleden een verbinding aangegaan met Olympia Hengelo, daar was er een vergelijkbaar probleem. Samen hebben we een meisjes selectieteam gevormd dat in de landelijke divisies meespeelde. Het afgelopen seizoen resulteerde dat in een kampioenschap. Ook in de B jeugd hebben we goede teams, B1 en B2 (kampioen)en C1 strijden in de top van de regio en ook jongens B1 zijn kampioen. Of de A speelsters nu al helemaal toe zijn aan de eredivisie moet nog blijken maar meerderen kunnen wel aanhaken bij de selectie. Daarnaast hebben we elkaar gewoon in leven kunnen laten, niet bewust jeugdspelers gerekruteerd bij andere verenigingen. Borhave gelooft in die samenwerking.

Ook bij jullie maar weinig jongens teams. Hoe komt dat?

Helaas heeft handbal in Twente het imago een meisjessport te zijn, dat is niet terecht want handbal is stoer. We hebben wel ruim twee jongensteams en een heren seniorenteam, we zijn daarmee uniek in Twente, maar de basis is smal. Ook het aantal Herenteams is zeer beperkt en doorgaans zijn de spelers vrij oud. Gelukkig staat er nu een generatie jongens die instaat is door te groeien naar de senioren. Daar zijn we best trots op. Bij de jongens jeugd zijn twee jongens opgenomen in de nationale beach handbal selectie.

Bij een gebrek aan jongens, is dan al eens overwogen om samen te werken met omliggende verenigingen?

Jazeker en dat doen we dus ook. Om tot een sterk jongenshandbalteam te komen in de “onder 17” categorie hebben we contact gezocht met Olympia Hengelo en Stormvogels Haaksbergen, daar was een jongens C combinatieteam. Samen gaan we komend seizoen een tweetal teams vormen onder de naam Handbal Twente. Het sterkste team zal op het hoogste landelijk niveau worden ingeschreven.

Vroeger had je in Hengelo dat Olympia dat zowel bij de dames als de heren de top haalde, maar wat is er eigenlijk met vooral het heren handbal gebeurd in Twente, geen animo?

Zoals al eerder aangehaald is er sprake van een imagoprobleem dat al lang speelt. Gelukkig is dat aan het verbeteren. Daarnaast is voetbal natuurlijk als een magneet voor jongens. Bovendien is er media aandacht. Met de successen voor de het nationale damesteam komen ook de herenhandballers weer meer in beeld, ook daar staat een generatie op die langzaamaan klimt naar de top van Europa. Handbal is een volwaardig alternatief voor voetbal aan het worden, in een veiliger klimaat. We zien jongenshandbal naast Borhave ontstaan in Hengelo, Losser en Haaksbergen. Hopelijk zet deze groei door, wij zullen dat zeker blijven stimuleren

Een tijdje terug zag je in elke sporthal en zaal in Hengelo, dat Hengelo de Sportstad is. Maar nu ook Apolo 8 gepromoveerd is naar het hoogste en Borne een wereldjeugdkampioene schaatsen heeft, is dat nu niet eigenlijk Borne?

Wat ons betreft klopt dat. In Borne heerst inderdaad een goede sportcultuur, waarschijnlijk heeft dat te maken met een aantal aspecten. We hebben prima accommodaties. Er is een goede sportafdeling binnen het gemeentelijk apparaat, die wordt gestimuleerd door het gemeentebestuur. De verenigingen zijn bestuurlijk en organisatorisch goed op orde en de sport participatie is hoog. De gemeente groeit en heeft dus veel jeugd. Naast de genoemde sporters heb je ook Wout Weghorst natuurlijk nog, een prima triatlon vereniging (Trios) etc. Dus Ja Borne komt volgens ons in aanmerking voor dat predicaat.

Wat is het doel voor het volgend seizoen voor dames 1. Zijn er al nieuwe gezichten?

Er zijn met zekerheid twee nieuwe speelsters, Susan Boon en Daniëlle Mulder. Die hebben de overschrijving al aangevraagd. Wellicht doorstroming vanuit de jeugd. Tevens is de overschrijvingstermijn nog niet afgesloten. Ambitieuze spelers met de juiste kwaliteit en instelling zijn altijd welkom. Dames 1 wil volgend jaar nog een stap zetten richting absolute top, plaats vier is een hoog doel. Het doel is vooral aan spelers en staf, het bestuur stimuleert en faciliteert de ambitie van de spelers en niet omgekeerd.

 

De publiciteit is bij Borhave voornamelijk gericht op dames 1. Sneeuwen andere successen niet een beetje onder?

De aandacht gaat natuurlijk zeker bij de nieuwsmedia uit naar het eerste damesteam, dat is logisch. Publiciteit richting andere teams is altijd lastig, niet alleen bij ons. We proberen onze jeugd en ook de andere teams ook te belichten, zeker op onze eigen website en op Facebook. Media aandacht is vooral te verwerven via dames 1, dat heeft een aanzuigende werking. Inmiddels weet bijna iedereen in Borne en velen in Twente wat Borhave is. Dat straalt uit op de hele vereniging en heeft daar een positief effect. Maar als er wat te vieren valt bij meisjes B2 dat nu voor het derde jaar kampioen is (steeds zwaarder ingedeeld) en onze Jongens B, dan maken we daar ook publicitair melding van, vooral lokaal.

Vindt Borhave überhaupt wel dat er wel voldoende aandacht is voor handbal in de landelijke maar vooral in de regionale pers?

Voetbal slokt erg veel mediaruimte op publiciteit is lastig voor alle andere sporten, daar heb je gewoon mee te dealen. Wij hebben daar als Borhave inmiddels vijf jaar in geïnvesteerd, en de dames hebben daar bij door de prestaties perfect aan bijgedragen. Handbal, maar ook Volleybal krijgen echter (te) weinig aandacht. Beide sporten hebben echte toppers in Twente en de nationale teams zijn beiden vierde geworden op de Olympische spelen.

De Media-aandacht volgt dit patroon echter beperkt. Publicitair hebben onze sporten het daardoor lastig. Je kunt sponsor worden bij de handbal voor relatief lage bedragen, ze staan in geen enkele verhouding tot voetbal. We hebben wel prima relaties met onze sponsoren en daar zijn we erg blij mee. Borhave heeft echter beslist ruimte voor meer sponsoren en die hebben we publicitair best wat te bieden.

We kunnen ons voorstellen dat de Derby’s volgend seizoen aantrekkelijk zijn voor TV Oost.  Online media zoals Sport in Twente weten het handbal ook steeds beter te vinden en omarmen het handbal dat is een fijne ontwikkeling.

Wat zou www.sportintwente.nl nog meer kunnen doen om dit te stimuleren?

We waarderen jullie aandacht zeer. Wat nu gebeurt met dit artikel helpt ook. Meer aandacht voor de jeugd en daarbij zeker ook voor het jongenshandbal zou ook helpen om deze mooie sport in de breedte onder de aandacht te brengen.

Foto’s Herman Zandhuis en Marcel Varenhorst/Borhave

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer