Een groen eerbetoon aan de Twentse Olympisch kampioenen

Donderdag 26 april wordt in Hengelo het Olympisch Park Twente geopend, een groen eerbetoon aan de Twentse Olympisch kampioenen. Naast het FBK-stadion heeft de stichting Topsport Overijssel/Regio Twente in samenwerking met de gemeente Hengelo een Olympisch Park aangelegd. In het park zijn voor de Twentse Olympisch kampioenen 18 bomen geplant; uniek in Nederland. Bij de bomen staan sokkels met informatie over de medaillewinnaar én de boom. Het gaat om Twentse winnaars van een gouden medaille op de Olympische Zomer- en Winterspelen óf Paralympics. Vanwege de exclusiviteit van de bomen heeft het park tevens de functie van arboretum.

Het park wordt donderdagmiddag 26 april geopend door de oudste Twentse Olympisch kampioen Hennie Kuiper en dochter Fanny Blankers jr. van Fanny Blankers-Koen, naar wie het stadion is vernoemd. 26 april 2018 is tevens de 100ste geboortedag van Fanny Blankers-Koen, meervoudig winnares van Olympisch goud en gekozen als dé internationaal atlete van de twintigste eeuw. Hoewel ze niet uit Twente komt, is het atletiekstadion wel naar haar genoemd.

De gouden medaillewinnaars die in het park worden geëerd met een boom zijn:

Hennie Kuiper, Ellen van Langen, Jos Lansink, Wouter van Pelt, Niels van Steenis, Jeroen Dubbeldam, Marleen Veldhuis, Hinkelien Schreuder, Rianne Guichelaar, Marieke van den Ham, Meike de Nooy, Yasemin Smit (onder), Mark Tuitert, Jorien ter Mors, Sanne Wevers (boven) en het paralympische zitvolleybalteam (John Hilgeholt, Johan Reekers, Henk Dost, Hennie Schulenberg en Stef de Wit), de paralympische atleten (Thea Engelbertink, Jenette Jansen en Kenny van Weeghel) en de paralympische zwemmers (José Evertzen, Johan Mosterd en Saskia Jonker). Zij onthullen hun eigen sokkel.

Foto Ter Mors: Jaap Gönning

Foto’s Smit en Wevers: sportfoto-oost

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer