FC Twente voor de tweede keer in haar bestaan gedegradeerd

Het is FC Twente zondagmiddag in Arnhem niet gelukt om degradatie uit de eredivisie af te wenden. In Arnhem werd het tegen Vitesse, dat streed voor een play-off plaats voor Europees voetbal, na een 1-0 stand bij rust met maar liefst 5-0 verslagen. Dit betekende voor de Tukkers dat het voor de tweede keer in haar bestaan haar geluk moet gaan beproeven in de eerste divisie c.q de Jupiler League. De eerste keer dat FC Twente degradeerde was aan het eind van het seizoen 1982/1983. Een seizoen later was promotie naar de eredivisie weer een feit en in 2010 werd het zelfs landskampioen.

Vanaf het beginsignaal kon men duidelijk zien dat de druk bij de FC Twente spelers groot was. Vitesse speelde in de beginfase erg slordig maar ook FC Twente kon maar moeilijk door de defensie van de thuisclub heen breken. Toch was de eerste mogelijkheid voor FC Twente. Assaidi stuurde Maher weg, maar de middenvelder zag zijn schot gestopt door Houwen. Houwen was even later attent op een schuiver van Maria. Tegen de verhouding is kwam de thuisclub op 1-0. Een hard schot van afstand verdween in het dak van het doel achter Drommel.

Acht minuten na de hervatting bezegelde Matavz eigenlijk al het lot van FC Twente toen hij op aangeven van Büttner de 2-0 binnen kopte. Vijftien minuten besliste Mount de wedstrijd definitief. Het werd nog veel erger voor de ploeg van trainer Pusic. Drie minuten na de 3-0 schoot Linssen de 4-0 binnen en drie minuten voor het einde werd het zelfs 5-0. Doelpuntenmaker was opnieuw Matavz die zijn tweede van deze middag binnen schoot. Hierdoor was degradatie na 35 jaar voor FC Twente een feit.

Foto’s: Jaap Gönning

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer