RCO Harlequins: “We spelen nu al zo’n 10 jaar mee in de competitie”

Een paar weken geleden werd RCO Harlequins uit Oldenzaal kampioen. Voor ons reden genoeg om de rugbyvereniging nader aan u voor te stellen.

Hoe is het allemaal begonnen en wanneer?

RCO Harlequins is op de eerste zaterdag in juni 2005 opgericht. Na een lange periode van afwezigheid is er weer een actieve en bloeiende rugbyvereniging in Oldenzaal. Daarnaast was er in het verleden al eerder een rugbyclub in Oldenzaal. De spelers uit dat team hebben het rugby in Oldenzaal nieuw leven in geblazen.

Direct al competitie of eerst even afwachten?

Na oprichting was RCO Harlequins direct niet groot genoeg om een team op de been te brengen. We spelen nu echter al zo’n 10 jaar mee in de competitie.

Met hoeveel leden begonnen jullie?

We zijn begonnen met een handvol leden. Nadat we ons eerste veld op sportpark ’t Venterick in Berghuizen kregen ging het echter snel de goede kant op.

Was er voldoende knowhow aanwezig om de tactiek en techniek uit te leggen?

Wij maken vanuit de vereniging gebruik van gekwalificeerde trainers die rugby technisch goed onderlegd zijn. Zij beschikken over goede kennis om dit over te brengen op de spelers. Als vereniging blijven wij investeren in het opleiden van (toekomstige) trainers voor zowel de jeugd als senioren.

Was er wel voldoende animo om rugby te spelen in Oldenzaal of moesten jullie veel reclame maken?

Wij hebben een stabiele groep aan leden maar als vereniging zijn wij natuurlijk altijd zoekende naar versterking. Wij proberen daarin veel in de media te komen en zo in beeld te zijn bij potentiële leden. Uiteraard hopen wij in ledenaantal te blijven groeien!

Hoe is de organisatie van RCO Harlequins ingericht?

We hebben net als elke sportvereniging een bestuur en technisch kader, daarnaast kunnen we bouwen op veel vrijwilligers die in verschillende commissies hun steentje bijdragen, zoals de Tabbert Comissie (bar) en Sponsor commissie.

Je leest steeds meer dat ook dames/vrouwen gaan rugbyen. Hebben jullie ook al een damesteam?

Damesrugby wordt steeds populairder. Bij onze vereniging hebben wij al wel een aantal dames gehad die mee hebben getraind. Helaas heeft het nog niet geleid tot een volwaardig damesteam. Als vereniging stellen wij ons wel het doel om in de toekomst een damesteam op te kunnen richten.

Wanneer begonnen jullie in de competitie te spelen en hoe ging dat?

Dat gebeurde zon 10 jaar geleden. Omdat we toen groeiende waren ging dit in eerste instantie lastig. Aangezien we 15 man nodig hebben voor een volwaardig team, moesten we vaak met te weinig man op pad naar uit-wedstrijden. Gelukkig is dat in het Nederlandse rugby geen probleem. Lekker rugby spelen is altijd het uitgangspunt. Nu hebben we een zeer ruime selectie en kunnen we op den duur zelfs een 2e team opzetten.

Met hoeveel teams spelen jullie in de competitie?

Wij spelen met een herenteam in de competitie en wij hebben een aantal jeugdteams waarmee wij deelnemen aan de competitie.

Hoe is het met het kader bij jullie?

Het technisch kader is dik in orde, we hebben daar de juiste mensen op de juiste plek, met zowel visie als technische knowhow. Door het kader zo in te richten zoals het nu is, hebben we het fundament gelegd voor het kampioenschap dit jaar, maar ook de goede resultaten in het verleden EN voor de toekomst.

Kan RCO Harlequins alleen bestaan uit de contributie of moeten er sponsors aan te pas komen om de sport te bedrijven?

Om financieel gezond te zijn, te kunnen blijven investeren in onze leden en te bouwen aan de toekomst is het als vereniging wel van belang om sponsors te hebben die hier aan willen bijdragen. Zo kunnen wij gezamenlijk een gezonde rugbyvereniging behouden voor Oldenzaal. Alle sponsors worden ook uitgenodigd voor activiteiten zoals bijvoorbeeld een trip naar het buitenland (vaak Engeland of Wales) waar de rugbysport breed gedragen wordt en de nodige activiteiten gepland worden.

Hoe is het met de publiciteit gesteld binnen Harlequins?

Wij doen ons best om zo veel mogelijk in beeld te zijn via Social Media en verschillende regionale kranten.

Krijgt volgens jullie rugby en met name wel voldoende aandacht in de pers?

Gezien de grote groei die Rugby doormaakt mag op er zowel regionaal als landelijk meer zichtbaarheid zijn in de media. Rugby kent enorm veel positieve aspecten die voor iedereen in de dagelijkse omgang wat toe kan voegen zoals discipline en respect en dat mag wat ons betreft wel meer kenbaar gemaakt worden.

Welke rol kan www.sportintwente.nl daarin spelen?

Mogelijk door het verspreiden van nieuwsberichten en wedstrijdverslagen door meer in beeld te zijn bij potentiële leden en sponsors.

Foto’s: Herman Zandhuis

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer