NK waterbasketbal 2018 in Losser

Vereniging Aangepast Sporten De Tubanten uit Enschede organiseert op zaterdag 26 mei 2018 onder auspiciën van de K.N.Z.B. het
N.K. Waterbasketbal in Zwembad Brilmansdennen in Losser. Aanvang: 13.00 uur. Einde: 18.00 uur

Waterbasketbal is de eerste teamsport in het water voor mensen met een beperking. Het is een combinatie van waterpolo en basketbal, maar het heeft een eigen karakter. Het spel kan gespeeld worden wanneer twee drijvende waterbaskets aan de zwembadvloer verankerd worden. Deze bestaan elk uit een drijver, een ring met netje en vier staanders. Het materiaal is speciaal voor deze sport ontworpen.

Doelgroep
Kinderen en jong volwassenen met een lichamelijke beperking kunnen deelnemen aan deze sport. Er zijn gemengde teams qua beperking, leeftijd en geslacht.

Kenmerken
Het waterbasketbal kent een eigen spelreglement. Hierdoor heeft het zich ontwikkeld tot een volwaardige tak van sport. Doel van het spel is de bal in de drijvende basket van de tegenstander te werpen en daarbij te verhinderen dat de tegenpartij een punt scoort.

Sportvormen
Het officiële wedstrijdwaterbasketbal wordt in het diepe zwembassin beoefend door twee teams van elk 5 personen. Het water moet minimaal 1.80 meter diep zijn. Recreatief kan het waterbasketbal ook in het ondiepe water worden gespeeld. De K.N.Z.B. kent een regionale waterbasketbalcompetitie. De indeling hiervoor vindt plaats op basis van speelsterkte. De competitie wordt gespeeld op een aantal toernooidagen. Per toernooi zijn punten te verdienen die verwerkt worden in een totaal klassement.

Het NK Waterbasketbal is mede mogelijk gemaakt door de Dirk Kuyt Foundation.

Foto/logo: s.v.g. De Tubanten

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer