Den Ham bereikt wel nacompetitie maar laat dure punten liggen

Op sportpark Gerner te Dalfsen speelde Den Ham tegen ASC’62. De ploeg uit Dalfsen kon alleen in theorie nog de nacompetitie 2e/3e klasse ontlopen, terwijl de Hammenaren nog volop in de kampioenrace waren. ASC’62 speelde vanaf het begin zeer fanatiek, en had binnen de 2 minuten al de eerste gele kaart te pakken. De Hammenaren lieten zich echter niet van de wijs brengen en kwamen in de 15e minuut op een 0-1 voorsprong. Op links werd Kevin Ruiterkamp aangespeeld, die zijn tegenstander uitkapte en een mooie voorzet gaf 2e paal, waar Louis Vijfhuizen vrij opdook voor doelman Scherpenkate en de 0-1 scoorde.

Slechts 2 minuten later was er de 0-2. Rechtsback Rane Kootstra kwam op rechts het strafschopgebied binnen, haalde de achterlijn, stuurde met een fraaie schijnbeweging de complete achterhoede inclusief de doelman het bos in en scoorde de 0-2. Daarna liet Den Ham de teugels wat vieren en kwam ASC’62 beter in het spel. In de 30e minuut scoorde Matthijs van Gelder dan ook de aansluitingstreffer toen hij alleen voor doelman Ekkel verscheen en de 1-2 scoorde.

Na de pauze ontspon zich een hartstochtelijk duel. ASC’62 speelde op een nivo en tempo waarbij de Hammer supporters zich afvroegen hoe het bestond dat de ploeg van Marcel Waayer dit seizoen zo weinig punten bij elkaar had gespeeld en daardoor in de gevarenzone was beland. Van enig krachtsverschil tussen de beide teams was dan ook weinig te merken. Trainer Kok wisselde in de 65e minuut de lichtgeblesseerde Roy Zorgdrager voor Danny Laarman die in de 72e minuut met een vallende kopbal bijna succesvol was. Een actie van Vijfhuizen in de 74e minuut leidde tot een rolletje voorlangs die via de paal terugkwam. Daarna werd Laarman werd in de 85e minuut neergehaald binnen het strafschop gebied waardoor Louis Vijfhuizen mocht aanleggen vanaf de 11 meter stip. Dat had natuurlijk de genadeklap voor ASC’62 moeten zijn, echter Louis schoot de bal over het doel tot ontzetting van de talrijke Hammer supporters.

Toen in de tegenstoot daarop ASC’62 de gelijkmaker scoorde uit een vrije trap vanaf de 16 meter was de deceptie dan ook enorm. In plaats van 1-3 stond er dus na 90 minuten een 2-2 stand op het scorebord. Koploper Enter Vooruit wist met maar liefst 6-1 te winnen van Blauw Wit’66 en liep daardoor uit tot een voorsprong van drie punten op Den Ham met nog slechts 1 wedstrijd te spelen. Door de overwinning van Be Quick’28 op IJ.V.V. is Den Ham inmiddels wel verzekerd van de nacompetitie. Dat is op zich ook een prestatie van formaat voor Den Ham, waar vooraf aan het seizoen niet mee werd gerekend.