SVZW zet grote stap richting kampioenschap

Afgelopen zaterdagmiddag voor SVZW de voorlaatste wedstrijd in de reguliere competitie in de 1e Klasse D op het programma tegen niemand minder dan buurtgenoot DETO uit Vriezenveen, een onvervalste derby dus met voor de thuisploeg slechts één belang: ook deze pot winnend afsluiten. DETO, met al een periodetitel op zak en nummer vier op de ranglijst, was naar Wierden getogen om zich te revancheren op de eerdere nederlaag thuis (0-2). SVZW ging fanatiek uit de startblokken, forceerde binnen een minuut reeds een corner en kreeg Yessin Maskoul een minuut later zijn eerste kans om de score te openen echter werd zijn inzet gestopt door DETO doelman Anthony van Zaltbommel. In de 4e minuut was het dan wel raak, want op aangeven van dezelfde Maskoul was het Ferdi ter Avest die de score opende: 1-0. Een bliksemstart dus van de thuisclub. In die eerste twintig minuten kwam DETO er nauwelijks aan te pas, op een schot na dat ruim voorlangs ging van de voet van Qays Shayesteh. Het talrijke publiek zag de eerste grote kans voor de gasten na een half uur zich voltrekken, maar van de spitsen was er niemand om de bal binnen te lopen en kwam SVZW daar goed weg. Ruststand derhalve een magere 1-0.

Opnieuw was het SVZW dat na rust de eerste kansen op doelpunten kreeg, ware het niet dat Bas Woesthuis op de paal mikte, daar een corner aan over hield, waaruit Maarten Jansen net naast tikte. Maar nog geen minuut later kwam de thuisploeg aan de andere kant goed weg, DETO was op jacht naar de gelijkmaker. Hun tweede wissel, Stef Reekers voor Qays Shayesteh, volgde in de 56e minuut en na een kwartier in die 2e helft sloeg het noodlot bij de thuisploeg toe: Burak Basut wilde in het strafschopgebied wegwerken maar kreeg op ongelukkige wijze door een vreemde stuit de bal tegen zijn arm en de scheidsrechter wees onverbiddelijk naar de stip. Hans Matti wist wel raad met dit buitenkansje en scoorde soeverein de gelijkmaker.

Dat was natuurlijk slikken voor een ieder die SVZW een warm hart toedroeg en trainer Philip Agteres besloot nu ook tot een eerste wissel: Tim Pothast werd in de 61e minuut vervangen door Nigel Michels en zes minuten later had Yessin Maskoul de ultieme kans om zijn ploeg terug op voorsprong te zetten, Anthony van Zaltbommel stond in de weg. Diezelfde Maskoul knalde even later in het zijnet en vlak daarop wisselde trainer Agteres nogmaals door Karlo Borghuis te vervangen door Dries Buimer. Uit Emmeloord werd een ruststand van 2-0 in het voordeel van Flevo Boys gemeld, de spanning steeg, DETO bleef aandringen en paste de derde en laatste wissel toe: Frank Smit mocht gaan douchen en werd vervangen door Tom Smoes in de 72e minuut. Koen Fleer ontving intussen de gele kaart van de onpartijdige en met nog een kwartier te spelen vond ook bij SVZW de derde wissel plaats, John Lubbers werd vervangen door Lars Kamperman Leferink.

De zon brak door op het Lageveld – letterlijk en figuurlijk – toen uit Emmeloord verrassende berichten kwamen. In de 76e minuut kreeg SVZW een vrije trap op zo’n 25 meter toebedeeld, die verrassenderwijs en op fenomenale wijze door Maarten Jansen genomen werd en als een streep in het DETO doel binnensloeg, 2-1. Een opsteker van jewelste deze beauty en een aanjager voor nog meer moois, want in de 76e minuut, drie minuten na de 2-1, kopte de topscorer zijn 21e doelpunt in de touwen uit de door Ferdi ter Avest genomen hoekschop. In de 82e minuut werd een vrije trap op 20 meter genomen door Ferdi ter Avest tot corner verwerkt en deelde Yessin Maskoul een minuut later de genadeklap uit door zonder fout de 4-1 binnen te koppen. In de stand kwam geen verandering meer, SVZW won verdiend ook haar tiende wedstrijd op rij en de middag kon niet meer kapot toen uit Emmeloord de eindstand van medekoploper Flevo Boys van 2-3 tegen SDV Barneveld bekend werd. Nog één wedstrijd te gaan, volgende week uit in Hierden en daar heeft SVZW aan een gelijkspel genoeg om de kampioenvlag te hijsen.

Foto’s: Henk Steen