Stefan Huiskes: “TVC’28 is een aspect dat als een “rode draad” in mijn hele leven loopt”.

Wie is Stefan Huiskes?
25 jaar en getogen Tubbergenaar, de plaats waar ik momenteel ook nog steeds woon. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als Datascout bij SciSports, een data-driven bedrijf dat op basis van data (voetbalstatistieken) nieuwe inzichten in het voetbal genereert. Als Datascout schuif ik aan bij scoutingsoverleggen van Betaald Voetbalclubs of overleggen met de technische staf om hen op basis van data van nieuwe (voetbal)inzichten te voorzien. We werken voor veel Eredivisieclubs als ook clubs, agencies en voetbalbonden elders in Europa.

Wat is je favoriete positie? Waarom?
Positie van centrale middenvelder (6/8/10) of als linker-/ rechtermiddenvelder. Als middenvelder ben je de schakel tussen de verschillende linies en speelt het spel in veel gevallen af in deze zone(s) van het veld. Verder ben je als middenvelder vaak verantwoordelijk om te anticiperen of actie te ondernemen waar dan ook op het veld (moment van pressie geven, wijze waarop scoringskansen worden gecreëerd). Deze dynamische en complexe rol vind ik persoonlijk erg leuk en interessant.

Wat betekent TVC ’28 voor jou?
TVC’28 is een aspect dat als een “rode draad” in mijn hele leven loopt. Vroeger kwam ik er om zelf te voetballen of voetbal te kijken bij teams of bij één van m’n twee broers. Ook kan de club voor iedere Tubbergenaar als een belangrijke ontmoetingsplek worden beschouwd. Tegenwoordig speel ik zelf in het eerst elftal, ben als vrijwilliger actief in de jeugdopleiding van de club en zijn mijn beide broers met het bedrijf hoofdsponsor van de club.

Hoe lang doe je al aan voetbal?
Ik denk al sinds de jongere jeugdjaren, waarna je na het behalen van je zwemdiploma direct lid werd van de club…Verder was het uit school vaak direct voetballen en brachten we uren/pauzes door op het schoolplein van de basisschool.

Wat zijn je kwaliteiten met betrekking tot het voetbal?
In het algemeen denk ik het analyserend vermogen, dit geldt onder meer ook bij mijn dagelijkse werkzaamheden. Zelf zijn mijn kwaliteiten het samenspel (combineren) en creëren van kansen, passing (diepte/steek/crosspasses) en het coachen van medespelers. Daarnaast vind ik het altijd interessant om tactische zaken te bediscussiëren met medespelers.

Kun je in het kort uitleggen hoe een wedstrijd er voor jou uit ziet?
Ik vind de belevenis van een wedstrijd altijd mooi om te ervaren, ongeacht waar het is of welke entourage er aanwezig is. Het teamgebeuren en omgang met medespelers in de kleedkamer is voor mij altijd een mooie gebeurtenis.

Was het voor jou een sport voor ontspanning? Wanneer begon het wedstrijdgebeuren?
Ja, sport is altijd ontspanning; en in mijn optiek helemaal op het niveau waarop wij het beoefenen. Waar topsporters hun hele leven in het teken van de sport zetten, is het voor ons beiden: eerst prestatie leveren en daarna gezelligheid met het team.

Op je zeventiende mocht je al aantreden voor je debuut in het eerste elftal van TVC ’28, erg jong. Wat kun je je hiervan nog herinneren? Was het een invalbeurt of een basisplaats, wie was toen trainer en wat was de tegenstander?
Als ik mij het goed herinner, was het officiële debuut als invaller in een van de laatste wedstrijden in het seizoen dat TVC nog uitkwam in de 3e klasse. Walter Weghorst was destijds de hoofdtrainer. Het eerste elftal had net een opmars ingezet en kampioen geworden in de 4e klasse met een jong en talentvol team. Een opmars die in de daaropvolgende seizoenen werd voortgezet.

Drie jaar geleden besloot je de overstap te maken van TVC ’28 naar DOS ’37. Wat was je voornaamste beweegreden hiervoor?
De voornaamste reden was om eens elders in een andere omgeving te gaan voetballen en dit te ervaren. Daarnaast was DOS’37 net gepromoveerd naar de Hoofdklasse, een mooie uitdaging.

Wat was het grootste verschil tussen voetballen bij DOS ’37 en TVC ’28?
Ook DOS’37 is net als TVC’28 een erg familiare club. Het grootste verschil is dat TVC’28 louter met jongens uit de eigen jeugdopleiding speelt en DOS’37 daar een ander beleid op hanteert. Het verschil is daarbij dat de concurrentie hoger is en er van spelers meer gevraagd (mag) worden.

Na twee jaar besloot je weer terug te gaan naar je oude nest, TVC ’28. Waarom?
Veranderende werkomstandigheden lieten het niet toe om elke zaterdag te spelen en 3 keer in de week te trainen. Daarnaast was het binnen SciSports in het afgelopen jaar een erg hectisch en druk jaar, waardoor dit voor mij (maatschappelijk) de prioriteit kreeg.

Hoe kijk je terug op de twee jaar bij DOS ’37?
Een nuttige en leuke ervaring waarin je nieuwe mensen leert kennen. Op sportief vlak had ik er misschien meer van verwacht, maar desondanks kijk ik terug op een plezierige periode, ondanks dat ik een groot gedeelte van het 2e jaar moest missen door een liesblessure.

Vanaf dit jaar speel je dus weer in het vertrouwde blauw-witte tenue. Hoe was de omschakeling?
De eerste weken waren weer wennen, maar met het merendeel van de spelers heb ik jarenlang samen gevoetbald. Je kent elkaars kwaliteiten door en door waardoor de omschakeling meeviel. Het mooie is dat er ook jongens waren doorgestroomd die ik als jeugdtrainer nog zelf had getraind.

Het eerste jaar is meteen een goed jaar; jullie zijn kampioen geworden in de Tweede Klasse, gefeliciteerd! Hoe heb je de kampioenswedstrijd tegen Overwetering beleefd?
Als een erg intense wedstrijd met een fantastische apotheose. Het is haast onwaarschijnlijk dat we in zo’n kampioensduel in de eerste en laatste minuut scoren. Het ging moeizaam, maar bleven geloven in het gewenste resultaat. Dat de treffer dan in de laatste minuut valt is een geweldig moment voor ons als team als óók voor de hele club. De ontlading en het geluid wat op de “Grote Moat” na dat doelpunt klonk, was onbeschrijflijk.

Wat maakte het team van dit seizoen een echt kampioensteam?
De kracht is dat eenieder in ons team zijn eigen kwaliteit(en) kent, iedereen dit van elkaar weet en we als team onze speelwijze daar ook op hebben geformeerd. Op deze manier komt iedereen in zijn kracht te spelen. Tevens weten we wedstrijden te controleren of raken we niet snel van slag bij een tegendoelpunt. Ten opzichte van het vorige seizoen is het zakelijker, aantrekkelijker en beter op elkaar afgestemd.

Door het kampioenschap zijn jullie gepromoveerd naar de Eerste Klasse (waar TVC ’28 vorig jaar uit is gedegradeerd). Hoe schat je jullie kansen in?
We hebben ons als team in het afgelopen seizoen sterk ontwikkeld. Hier doel ik op spelers die beter tot hun recht kwamen en speelwijze / principes. Daarin zijn we sterk gegroeid en verder dan één seizoen geleden.

Hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen?
Een seizoen waarin we een knappe prestatie hebben neergezet om binnen één seizoen middels een kampioenschap terug te keren in de Eerste Klasse. Dat is voor veel teams niet weggelegd. Vooral in de 2e seizoenshelft hebben we een sterke reeks neergezet waarbij we van de laatste 14 competitieduels er geen verloren.

Is er een bepaalde wedstrijd die voor jou speciale herinneringen oproept, naast natuurlijk de gewonnen kampioenswedstrijd?
De gewonnen derby tegen STEVO die na 31 jaar in 2012 weer op het programma stond. Ook in het huidige seizoen hebben de derby’s met MVV’29 altijd een speciaal tintje. In de jeugd is het kampioenschap in de Landelijke 3e Divisie met B1 één van de mooie herinneringen. Veel spelers van dit team maken nu ook nog onderdeel van het 1e of 2e elftal van TVC’28.

Je bent ook actief in de Technische Commissie van TVC ’28. Onlangs heb jij, samen met Kelvin Stopel, een jeugdopleidingsplan geschreven passend in de visie van TVC ’28. Wat was je voornaamste reden hiervoor?
De binding die je zelf hebt met de club en dat wil terugbetalen middels vrijwilligerswerk. Tevens zorgen de veranderende omstandigheden in het (jeugd)voetballandschap ervoor dat je als amateurclub hier ook op dient te anticiperen. Met dit Opleidingsplan zetten we daarmee een belangrijke eerste stap.

Wat voor een tip zou jij een beginnend voetballer geven om te bereiken wat jij hebt bereikt en nog gaat bereiken?
Goed nadenken over wat je als voetballer wilt bereiken en wat je hier voor over hebt óf andere (maatschappelijke) keuzes maakt in het leven.

Wat vind je van deze rubriek op SportinTwente.nl?
Prima en leuk initiatief.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer