Martin Regtop: “waar ikzelf nog door kon gaan zei mijn lichaam stop”.

Hij ging afgelopen zondag op voor zijn honderdste titel werpsporten, Martin Regtop uit Enschede.

Maar wie is die 69-jarige Martin Regtop?

Geboren Tukker, sinds mijn dertiende doe ik aan atletiek wat tevens mijn grootste hobby is, verder houd ik van lekker eten en reizen, en in mijn overige vrije tijd ga ik er graag op uit met de hond.

Hoe ging het zondag in Zutphen?

Helaas liep mijn wedstrijd zondag niet goed, het kogelslingeren mislukte door 3 foutieve pogingen, dan ben je eigenlijk al klaar met je wedstrijd, ook de rest van de nummers liepen verre van optimaal waardoor helaas de 100e titel nog even op zich zal moet laten wachten. Het heeft me uiteindelijk een derde plaats opgeleverd.

Hoe lang ben je al actief binnen de atletiek?

Nu 56 jaar, vanaf mijn 13e.

Al die jaren bij AC TION ‘48 in Enschede?

Ja.

 

Jouw vrouw , is je trainer een unieke combinatie?

Ze heeft een betere techniek dan ik bij het discuswerpen maar doordat we veel trainingsuren hebben gemaakt samen,groei je daarin mee, ze kent mijn foutjes in de techniek en kan mij hierin sturen.

Hoe zag jouw voorbereiding naar deze NK er uit?

Ik heb geen speciale voorbereiding voor dit NK getroffen, door andere werkzaamheden ben ik niet in de gelegenheid geweest optimaal en maximaal te kunnen trainen, door wat techniekfouten waaraan ik nu werk focus ik mij nu ook niet op afstanden maar op technische goede worpen. Ook het ontbreken van een indoorhal is niet optimaal voor de trainingen in de winterperiodes.

Je grossiert in titels en records. Kun je er een paar noemen?

1e en 2e Op de Mastergames in Australie 1994 Discus en werpvijfkamp

2e discus & 3e werpvijfkamp europese kampioenschappen Athene

99 x nederlands kampioen werponderdelen

2e wereldkampioenschappen Buffalo 1995

2e europese kampioenschappen Potsdam 2002

3e europese kampioenschappen 1996 Malmo

3e plek europese kampioenschappen indoor kogel Bordeaux 2001

3 x goud en 1 keer zilver wereldkampioenschappen 2004 Sindelfingen

Je hebt al sinds 2005 het NK record werpvijfkamp in handen. Uit welke onderdelen bestaat deze vijfkamp?

Kogelslingeren, kogelstoten, discuswerpen, speerwerpen, gewichtslingeren.

Wat is je geheim dat je op deze leeftijd nog zo fit bent?

Ik denk niet dat daar een geheim voor is, ik heb geluk, het zal in mijn genen zitten, mijn vader deed aan voetbal en boksen, ik denk dat ik daar toch wat van mee heb gekregen, en verder ben ik natuurlijk zuinig op mijn lichaam. Ik luister naar mijn lichaam, stop is stop, dat heeft er ook voor gezorgd dat ik bijna altijd nagenoeg blessurevrij ben gebleven. De ziekte van Lyme heeft er ook voor gezorgd dat ik beter naar mijn lichaam moest gaan luisteren, waar ikzelf nog door kon gaan zei mijn lichaam stop. Gelukkig zijn er geen rare verschijnselen overgebleven maar ik heb alles eigenlijk weer vanaf 0 moeten opbouwen, dat valt op een hogere leeftijd niet altijd mee.

Heb je behalve aan atletiek ook nog aan andere sporten gedaan?

Ik heb gevoetbald bij Udi en DTO, in militaire dienst heb ik ook nog een tijdje aan judo gedaan, hier ben ik op de NK nog 7e geworden.

Je vrouw is ook een verwoed sportster, zit op dit moment in de lappenmand, maar was wel vier keer NK discuswerpen en kogelstoten.

Klopt, 3x Nederlands kampioen bij de junioren.

Wat is je doel, of misschien wel jullie gezamenlijk doel in de atletieksport?

Mijn doel is natuurlijk in de eerste plaats te zorgen dat ik atletiek kan blijven beoefenen op een hoog niveau, ik ben niet het type wat aan recreatiesport zou doen, daarvoor ben ik teveel een wedstrijdatleet, ik hoop dan ook nog aan vele toernooien te kunnen deelnemen, en wanneer we dat samen zouden kunnen doen zou dat natuurlijk helemaal fantastisch zijn.

Moeten er ook geen Olympische Spelen voor leeftijdsklassen?

Olympische spelen voor de masters zijn er in de vorm van de Mastergames vanaf 35 jaar tot 100 in jaarklasse’s van 5 jaar, ik heb deze mee mogen maken in Australie Brisbane 1994.

Aan publiciteit heb je op dit moment niet te klagen, maar was dat altijd wel zo en hoe zou dat in positieve zin verandering in kunnen worden aangebracht?

Ik ben van mening dat atletiek wel meer in het nieuws zou mogen komen, en dan vooral wat meer aandacht aan de technische nummers, de nieuwsberichten die er zijn focussen zich teveel op de loopsport, maar atletiek is zoveel meer, daar mag best wat meer aandacht naartoe.

Als ik de publiciteit wat uitslagen etc. betreft in de kranten bekijk dan werd hier vroeger meer op uit gedaan, prestaties werden vaker vermeld in de kranten dan nu.

Kan daar www.sportintwente.nl ook een rol in spelen?

Wellicht…

Foto’s: Wan Bakx en Martin Regtop

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer