Uitbreiding voor FEI Longines Nations Cup

Grote gebeurtenissen werpen hun schaduwen soms ver vooruit. De organisatie van het CSI Twente heeft het evenement van dit jaar nog maar net afgesloten, of de voorbereidingen voor de speciale editie van 2019 zijn alweer volop begonnen. Dan is het CSI Twente zowel bij het springen als de dressuur het decor van een van de wedstrijden uit de reeks om de FEI Longines Nations Cup en krijgt het toernooi er met een vijfde ster ook meteen de hoogst mogelijke kwalificatie bij.

De toewijzing van de landenwedstrijden leidt ertoe dat de inrichting van het evenement er ook anders zal gaan uitzien dan gebruikelijk. De kans is bijvoorbeeld groot dat de Grote Prijs van Twente, dan de Longines Grand Prix Prijs of Twente geheten, al op vrijdag wordt verreden. De landenontmoetingen in beide disciplines zullen waarschijnlijk op zondag plaatsvinden.

“Daar neigt het wel toe”, bevestigt Rob Maathuis van het CSI Twente, “al zijn we daar nog niet helemaal uit. We willen dit jaar even aanzien hoe het op andere concoursen gaat waar de Nations Cup op zondag wordt verreden en de Grote Prijs op zondag, zoals dit weekend in Rotterdam, en wat daarop de reacties zijn. Ook de mogelijkheden voor maximale TV aandacht spelen hierbij ook een rol.”

De slag om de arm geldt ook voor de exacte data van het 45ste CSI Twente, die voorlopig als zevendaagse staan gepland van maandag 17 tot en met zondag 23 juni 2019. “Ons evenement duurt nu zes dagen en we denken de maandag er bij nodig te hebben om ons normale programma op een goede manier te kunnen inpassen. Maar ook dat gaan we nog nauwkeurig bekijken.”

Vast staat al wel dat de internationale topwedstrijden dressuur zullen worden afgewerkt op de zandpiste van het Erve Maathuis. Rob Maathuis: “Na de Grand Prix zal de kür op muziek daar op zaterdag in de vooravond het hoogtepunt worden, een dag voor de landenwedstrijd springen. De Grand Prix en kür op muziek tellen beide mee voor het landenklassement.”

Die zal zich afspelen op de dit jaar al in uitstekende staat verkerende grasbodem. “Dat was inderdaad al een groot pluspunt, maar in het najaar gaan we die nóg een keer speciaal onder handen nemen, zodat die in 2019 echt perfect is.” Het inspringterrein is eerder dit jaar al grondig gerenoveerd door de Duitse firma Der Grüne Sand, die de bodem daar ook aanlegde.

Mede in verband met de landenwedstrijden voor de FEI Longines Nations Cup verrijzen er in 2019 aan de korte zijde naast het strodorp een twee etages hoog tentencomplex om plaats te kunnen bieden aan de internationale gasten van de FEI, hoofdsponsor Longines en de ruiters die op vijf sterrenniveau acteren. Het Grand Café De Peerdenstal krijgt extra capaciteit in de richting van de inspringpiste en de tribunes rond de zandpiste worden op een verhoging van een meter geplaatst om optimale zichtlijnen te garanderen.

Bij de foto: De nummers 1 en 2 van de Grote Prijs van Twente van afgelopen zondag. Gert-Jan Bruggink feliciteert winnaar Antonio Alfonso, hier met dochter Sophie en vrouw Stephanie Marianeschi, zelf actief als amazone. Foto © Willem Pfeiffer/www.hippischtwente.nl

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer