Bob Peterman: “Na de laatste gemiste strafschop komt alle emotie in een keer naar boven”

Het was een krankzinnige week met een krankzinnig en voor NEO een teleurstellend slot. Geen promotie naar de tweede klasse na een strafschoppen tombola tegen Concordia Wehl.

Of niet Bob Peterman, doelman van RKSV NEO?

Het was inderdaad een hele krankzinnige week met eerst de teleurstelling van de verloren finale tegen Fc Suryoye-Mediterraneo. Daarna de vreugde die ontstond na het onverwachte bericht van de KNVB dat we op herkansing mochten. En daarna helaas weer een enorme teleurstelling na het mislopen van promotie naar de tweede klasse na strafschoppen.

Ver in blessuretijd bij de stand 2-3 schiet jij vanaf de elfmeterstip de 3-3 binnen. Was dat afgesproken of durfde niemand de verantwoording op zich nemen?

Nee het was van te voren niet afgesproken dat ik de penalty zou gaan nemen. Er waren wat jongens die liever geen strafschop wilden nemen. En ik had de afgelopen weken al aangegeven graag een strafschop te willen nemen mocht het zover komen. Toen het er bij de 2-3 stand op aankwam heb ik hem opgeëist omdat ik me goed voelde en lekker in de wedstrijd zat.

Dan gaat het in de strafschoppen tombola toch nog mis, wat denk je dan als doelman?

Na de laatste gemiste strafschop komt alle emotie in een keer naar boven. We waren er zo ongelooflijk dichtbij en hebben met z’n allen keihard geknokt om terug te komen van een 0-2 en 2-3 achterstand om strafschoppen af te dwingen. De strafschoppen zijn dan een loterij en dan liggen vreugde en verdriet heel dicht bij elkaar. Om dan op deze manier te verliezen doet echt veel pijn.

Hoe waren de reacties van je teamgenoten. Troost je elkaar?

Iedereen was er helemaal kapot van. Net voor dat de strafschoppenserie begon stonden we met z’n allen in een kring en zeiden we, wat de afloop ook is. Winnen doe je met elkaar en verliezen ook. Dat zag je ook heel erg terug na de wedstrijd. De spelers die de strafschoppen gemist hadden werden door iedereen getroost. We hebben een heel hecht team en dat zag je echt terug na de twee verloren finales.

Het had een mooi cadeau kunnen zijn in het jubileumjaar van RKSV NEO?

De ambitie van RKSV NEO is om met het 100-jarig bestaan van de club in de tweede klasse te acteren. En ik ben er ook van overtuigd dat we mee kunnen komen in de tweede klasse. We hebben genoeg kwaliteit in de groep die bij elkaar blijft en Max Brunninkhuis (Rigtersbleek) komt weer terug. Dit jaar waren er twee teams die er in de derde klasse met kop en schouders boven uit staken (Barbaros kampioen, en FC Suryoye-Mediterraneo). 3A is een sterke onvoorspelbare klasse door de vele wisselingen van spelers tussen de Enschedese clubs. Dus het is aan het begin van het seizoen afwachten welke teams mee gaan doen om de prijzen. Wij hopen uiteraard de ambitie van RKSV NEO te kunnen bewerkstelligen en daar gaan we onze uiterste best voor doen volgend seizoen!

Jullie trainer Jan Willem van Holland zat er helemaal door, maar wel op de tribune. Wat is hij voor trainer?

Hij geeft zich elke week volledig voor het team, dat zag je ook terug in de wedstrijd van afgelopen zondag. Na de 2-2 stonden we niet op te letten en stond iedereen op eigen helft de goal te vieren. Om te voorkomen dat Concordia Wehl snel kon aftrappen rende hij het veld in. Dat is typerend voor Jan Willem. Hij is een ontzettend fanatieke trainer die veel van de spelers eist. Hij doet dat op een manier waar iedereen voor hem door het vuur wil gaan. En hij geeft ook heel veel energie terug door zijn manier van coachen in het veld. Onder hem zijn we zowel voetballend als qua mentaliteit een stuk gegroeid. We zijn van middenmoter in de vierde klasse opgeklommen naar de top van de derde klasse. En ik ben er van overtuigd dat er nog meer in deze groep zit.

Hoe was de “day-after”?

De day-after had ik een ontzettende kater door het zure verlies en met mij het hele team. Hier hebben we nog wel even last van. Het was een lang maar mooi seizoen. We hebben een fantastische nacompetitie gespeeld met helaas een hele vervelende afloop. We gaan komende Zaterdag napraten en het seizoen afsluiten met een barbecue.

Een week geleden tegen FC Suryoye gaat het ook in de slotfase alsnog mis. Gebrek aan concentratie/conditie?

Een week geleden tegen FC Suryoye-Mediterraneo wisten we dat we kwalitatief minder waren dan onze tegenstander. Door wilskracht en een goede teamgeest hebben we het FC Suryoye-Mediterraneo heel moeilijk kunnen maken. We kwamen 1-0 voor en hebben dit weten vast te houden tot de 80ste minuut ondanks dat we in de 55ste minuut met tien man kwamen te staan. We hebben meer dan een uur met een man minder gespeeld tegen een hele goede tegenstander.

Dat het dan in de 120ste minuut misgaat is extra zuur maar is absoluut niet te wijten aan een gebrek aan concentratie/conditie. We zijn conditioneel juist erg sterk en ook als team zijn we mentaal weerbaar. In de wedstrijd tegen Concordia Wehl kwamen we 0-2 en 2-3 achter en beide keren hebben we ons weten terug te knokken. We hebben dit seizoen meerdere keren laten zien dat we een achterstand ongedaan kunnen maken. Dat het dan twee keer op zo’n manier misgaat is ontzettend teleurstellend.

In de reguliere competitie worden jullie op ruime achterstand op de nummers één en twee derde. Was dit het hoogst haalbare?

De derde plek was het hoogst haalbare omdat Barbaros en FC Suryoye-Mediterraneo simpelweg te goed waren voor de derde klasse. Ze hebben zich allebei flink versterkt dus ze zullen in de tweede klasse zeker weer hoge ogen gaan gooien.

Hoe kijk je terug op dit seizoen?

Dit seizoen waren er zoals ik net al aan gaf twee teams die er met kop en schouders boven uit staken en eigenlijk te goed waren voor de derde klasse. Daaronder waren de teams meer aan elkaar gewaagd met ons als terechte nummer drie. We hebben in de reguliere competitie maar drie keer verloren en hebben dit seizoen de minste goals tegen gekregen. Ons grootste probleem is dat we te veel gelijk hebben gespeeld waardoor we al vrij snel uitgespeeld waren voor de titel omdat zowel Barbaros als FC Suryoye-Mediterraneo alles bleven winnen. Vorig seizoen zijn we derde geworden en hadden we geen periode. Dus was het zaak om dit jaar in ieder geval een periode te pakken. Dat hebben we gedaan door de vervangende periode over te nemen van de kampioen(Barbaros). Al met al hebben we een goed seizoen gehad met de bekende teleurstellende afloop.

Hoe lang sta je al onder de lat bij RKSV NEO?

Ik zit nu al met al zo’n 5 jaar bij de A-selectie. Door onder andere een zware knieblessure(afgescheurde achterste kruisband) in het kampioensjaar is dit mijn eerste volledige seizoen in het eerste.

Altijd bij RKSV NEO gespeeld of misschien ook bij een andere club?

Tot en met mijn 12e heb ik bij Zenderen Vooruit gevoetbald. Daarna heb ik de keuze gemaakt om bij RKSV NEO te gaan keepen omdat er bij Zenderen vooruit geen team beschikbaar was om voor mij als keeper aan de slag te gaan.

Altijd als sluitpost of misschien in het begin ook in het veld?

Ik heb tot mijn 12e jaar gevoetbald bij Zenderen Vooruit en vanaf mijn 13e jaar ben ik gaan keepen bij RKSV NEO.

De selectie, was dit een hecht team een echte RKSV NEO familie?

Dit team is een heel hecht team. Na elke vrijdagtraining zijn er altijd veel teamgenoten die nog wat met elkaar gaan drinken in onze kantine. Veel jongens kennen elkaar al lang en gaan ook buiten de voetbal met elkaar om.

Ga je zelf door bij RKSV NEO?

Ja ik ga zelf door bij RKSV NEO. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik graag nog een keer een stap wil maken. Maar dan moet er echt een mooie club komen. RKSV NEO is een hele mooie warme club en dat vind ik erg belangrijk.

Wat vind je van RKSV NEO als club. Zaakjes goed voor elkaar ook voor de jeugd?

RKSV NEO is een hele warme nette club waar plezier in voetbal en saamhorigheid voorop staat. Ondanks dat RKSV NEO een erg grote club is probeert het bestuur met al haar clusters en vrijwilligers om zoveel mogelijk mensen bij de club te betrekken en volgens mij lukt dat erg goed. De jeugd tak groeit elk jaar en als je zag hoeveel mensen en jeugdteams er waren bij onze nacompetitie wedstrijden om ons aan te moedigen dan kan je niets anders concluderen dat RKSV NEO een echte familieclub is.

Als RKSV NEO hebben jullie de laatste weken over publiciteit niet te klagen. Zou het niet altijd zo moeten zijn en zouden wij als www.sportintwente.nl daar ook een belangrijke rol in kunnen spelen?

Ik vind het een goede zaak dat een grote club als RKSV NEO veel aandacht krijgt van de verschillende media. Het is altijd leuk om verschillende verhalen van andere regionale sporters/verenigingen te lezen en www.sportintwente.nl draagt daar zeker aan bij.

Is jouw dagelijks leven te combineren met het spelen van wedstrijden op dit niveau?

Ik ben net afgestudeerd als fysiotherapeut, en ben momenteel bezig met mijn laatste weken stage. Het stagelopen en de voetbal was dit jaar gelukkig goed te combineren. Maar ik zal er altijd alles aan doen om zo veel mogelijk te kunnen trainen en wedstrijden te spelen, want daarvoor vind ik het voetbal veel te mooi en ben ik veel te fanatiek.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer