Dafne Schippers steelt de show tijdens de FBK Games

Het mooiste was voor het laatst bewaard tijdens de FBK Games 2018, de 200 meter van Dafne Schippers. Eerder op deze middag had ze nog een bijzondere herdenkingsmunt geslagen van haar voorgangster Fanny Blankers-Koen, maar op deze geslaagde, maar wel luidruchtige nieuwe opzet van het atletiekfeest in Hengelo was zij ongenaakbaar op haar afstand. Met een tijd van 22,44 seconden was zij veruit de snelste. Zelfs nog sneller dan Blessing Okagbare die als haar grote tegenstandster werd gedacht, want zij had al een tijd van 22,04 seconden neergezet. Nu kwam de Bulgaarse niet verder dan 22,79 seconden. De derde plaats was voor de Amerikaanse Kyra Jefferson in een tijd van 22,81 seconden.

Een ander hoogtepunt was ongetwijfeld het optreden van hoogspringster Maria Latsikskene uit Rusland. De Russin boekte haar 41ste zege op rij en sprong in Hengelo 2.03 meter en verbeterde daarmee haar beste sprong van dit seizoen, afgelopen donderdag in Rome gesprongen, met 1 centimeter.

Nadine Visser werd derde op de 100 meter horden en was daar heel blij mee. “Om in zo’n sterk veld als derde te eindigen is gewoon top, maar de tijd had wel wat betere gemogen. Ik ga me komende tijd meer op de 100 meter richten om zo snelheid te maken. De techniek is er wel”. Zij hoefde alleen de Amerikaanse toppers Brianne McNeal, 12,66 sec., en Queen Harrison, 12,93 sec., voor zich dulden. Visser zette een tijd neer van 12,94 seconden en miste dus de tweede plaats op een haar na.

De 400 meter bij de dames werd gewonnen door de Nederlandse Madiea Chafoor in een tijd van 51,60 seconden. Lisanne de Witte dook met haar tijd van 51,84 seconden onder de limiet van het EK in Berlijn en legde beslag op de zesde plaats.

De 200 meter bij de heren werd gewonnen door Luxola Adams uit Zuid Afrika in een matige tijd van 20,34 seconden. Churandy Martina kwam er met zijn tijd van 20,85 seconden niet aan te pas. Op de 400 meter kwam Liemarvin Bonevacia wel als eerste uit de bocht, maar moest uiteindelijk met een tijd van 45,77 seconden genoegen nemen met een vijfde plaats. De tijd was overigens wel voldoende voor plaatsing voor het EK in Berlijn. Rutger Koppelaar voldeed op het onderdeel polsstokhoogspringen voor de tweede keer aan de limiet voor het EK. Net als tijdens de gouden spike sprong hij ook nu 5.55 meter hoog.

De FBK-Games nieuwe stijl werd bezocht door ruim 8.500 toeschouwers, ruim 1.500 meer dan in 2017. Er werd overigens na afloop niet alleen gesproken over de sport maar ook over de soms veel te harde muziek waardoor met name de verslaggevers grote moeite hadden om zich verstaanbaar te maken bij het stellen van vragen aan de atleten.

Foto’s archief: sportfoto-oost

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer