Den Ham in de finale; Vroomshoopse Boys gedegradeerd

 

Den Ham heeft de finale van de nacompetitie bereikt met een sensationele zege op Vroomshoopse Boys. Na 120 minuten voetbal was de eindstand 1-3. Alle ingrediënten waren aanwezig voor deze zeer beladen derby. Enorm veel publiek, volop zomerse temperaturen en mooie opwarmacties zorgden voor een heerlijke voetbalsfeer op de Bosrand. De gasten profiteerden optimaal van deze omstandigheden en hadden een knallende start.

Binnen vijf minuten kon het Hammer legioen al juichen. De supersnelle rechterspits Kevin Ruiterkamp werd gelanceerd en diens voorzet werd door Thomas Remmink hoog in de touwen geschoten. Wat een droomstart! De blauwwitten bleven het eerste half uur vol gas geven en hadden via Kevin Ruiterkamp de score zelfs kunnen verdubbelen. Toen de westerstorm enigszins ging liggen kwam de gastheer beter in de wedstrijd en werd dreigend met corners en vrije trappen, maar de 0-1 bleef tot de rust gehandhaafd.

In de tweede helft kwamen de blauwgelen veel sterker uit de startblokken, echter de verdediging van Den Ham gaf vooralsnog geen krimp. In het laatste kwart speelde Vroomshoopse Boys alles of niets, maar het leek haar eigen glazen in te gooien. Ruim 10 minuten voor tijd werd het aantal Boys-spelers namelijk teruggebracht tot 10. De net ingevallen Ernst Jan Heideman werd op rood getrakteerd na een pittige overtreding op Joost Veurink. Den Ham had in die fase mogelijkheden op een tweede treffer en de wedstrijd kunnen beslissen. Ton Kunst wou vooralsnog nog niet aan een Den Hams feestje meewerken en schoot in blessuretijd alsnog de 1-1 binnen.

Dat betekende dus verlengen. In de eerste helft van de verlenging had de Boys nog kracht genoeg om Den Ham onder druk te zetten en Ton Kunst kreeg een grote kans om de thuisploeg zelfs op voorsprong te schieten, maar de precisie ontbrak. Louis Vijfhuizen liet in de 105de minuut zien hoe het wel moest. Tommie Dam stond aan de basis van de gouden aanval. Hij won op karakter het duel en via Danny Laarman belandde de bal voor de voeten van Vijfhuizen. Het Hammer goudhaantje haalde heerlijk uit en liet het blauwwitte deel van het sportpark ontploffen, 1-2.

De Boys gaf zich nog niet gewonnen en doelman Jeffrey Ekkel moest al zijn talenten aanspreken om de gelijkmaker te voorkomen. Vijf minuten voor tijd besliste Roy Zorgdrager het duel. Met een sublieme solo soleerde hij door de Vroomshoopse defensie en liet ook keeper René Kok kansloos, 1-3. Voor Vroomshoopse Boys betekent dit resultaat degradatie naar de tweede klasse en de Hammenaren spelen zaterdag 16 juni de finale van de nacompetitie voor een plek in de eerste klasse tegen en bij Go Ahead Kampen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer