Marit Steunenberg: ‘Nederland is een echt schaatsland’

Wie is Marit Steunenberg? 

Ik ben 20 jaar oud, woon in Almelo en schaats bij het RTC Oost in Enschede. Daarnaast volg ik de opleiding Hbo Verpleegkunde op het Saxion in Enschede en heb ik een bijbaantje bij de Jumbo.  

Wat vind je nou zo leuk aan schaatsen? 

Alles aan schaatsen vind ik leuk, al van jongs af aan. Vooral hard door de bochten schaatsen vind ik heel gaaf. 

Hoe lang doe je al aan schaatsen? 

Ik schaats vanaf mijn zevende, dus nu 13 jaar. 

Hoe ben je erbij gekomen om te gaan schaatsen? 

Mijn vader sprak bij een marathon in Enschede iemand wiens kinderen fanatiek aan shorttrack deden. Hij dacht dat het ook wel wat voor mij zou zijn, dus heb ik een proefles gevolgd. Dit vond ik heel erg leuk en ben dus blijven schaatsen. Tot ongeveer mijn vijftiende heb ik geshorttrackt, hierna heb ik de keuze gemaakt om verder te gaan met langebaan schaatsen.  

Wat zijn je kwaliteiten met betrekking tot het schaatsen? Wat is je favoriete afstand? 

Mijn beste en favoriete afstand is de 1500 meter.  

Was het voor jou een sport voor ontspanning? Wanneer begon het wedstrijdgebeuren? 

Ik was direct al fanatiek en heb op mijn achtste mijn eerste wedstrijd op de shorttrackbaan gereden. Vanaf ongeveer mijn twaalfde begon ik naast het shorttracken ook met langebaan schaatsen. Daar mocht ik ook gelijk aan wedstrijden mee doen.  

Hoe leeft de sport schaatsen in je familie en in je omgeving? 

In mijn familie is er niemand die de schaatssport heeft beoefend, maar mijn ouders vinden het wel erg leuk om het te kijken op televisie. Mijn broer heeft ook een tijd recreatief geshorttrackt, maar is daarmee gestopt vanwege zijn studie. 

Wat vind je van de aandacht voor het schaatsen in de media in deze streek? 

Nederland is echt een schaatsland. Er wordt dus altijd wel wat over geschreven. 

 

Wat betekent schaatsen voor jou? 

Schaatsen voor mij betekent plezier. Bezig zijn met iets wat ik heel erg leuk vind. 

Hoe gaat het zoeken naar sponsors? Gaat daar veel tijd in zitten? 

Het heeft best veel tijd gekost om een aantal zaken op te zetten, maar gelukkig heb ik nu wel een aantal sponsoren. Ook heb ik een persoonlijke hoofdsponsor gevonden. Met de sponsorbijdragen kan ik mijn eigen bijdrage voor het RTC, de trainingskampen, de reiskosten en de benodigde sport materialen deels bekostigen. Ook ga ik het komende seizoen een schaatsclinic geven aan een sponsor en de medewerkers van het bedrijf als tegenprestatie. Dit lijkt me super leuk om te doen.  

Mijn sponsors worden vermeld op mijn website: www.maritsteunenberg.nl. Hier zet ik ook regelmatig nieuwsberichten op om iedereen op de hoogte te houden. Nieuwe sponsors zijn natuurlijk welkom!  

Op 27 en 28 januari mocht je het NK Allround voor senioren schaatsen. Hoe kijk je hier op terug? 

Ik vond het heel erg gaaf dat ik hier aan mee mocht doen. Het was super om in een vol Thialf te schaatsen. Van te voren had ik niet verwacht dat ik hier aan deel mocht nemen, omdat ik een groot deel van de zomertrainingen had gemist door overtraindheid. Het was dus een hele mooie opsteker voor mij! Ik wil er volgend jaar zeker weer bij zijn.  

Je hebt via de sociale media laten weten dat je al begonnen bent met je zomertraining. Hoe ziet de komende trainingsperiode er voor jou uit? 

De komende trainingsperiode bestaat uit atletiektrainingen, krachttrainingen, core stability, skeeleren en heel veel fietsen. Af en toe gaan we ook nog een paar keer schaatsen op zomerijs in Thialf. In deze periode trainen we tien keer in de week en gaan we ook nog een paar keer op trainingskamp. 

 

Wat is de prestatie waarop je op het moment het meest trots bent? 

De prestaties waar ik het meest trots op ben zijn mijn deelname aan het NK Allround en aan de Junior Worlds Cups. Op de Junior World Cup in Groningen werd ik vierde op de 1500 meter.  

Wat zijn je doelen voor de rest van het jaar? 

Mijn doelen voor dit seizoen zijn om persoonlijke records te rijden op alle afstanden en deelname aan NK’s. Daarnaast wil ik mij technisch nog verder verbeteren, zodat ik nog harder kan schaatsen. 

Wat hoop je nog meer te bereiken met het schaatsen? 

Ik wil alles eruit halen wat er in zit. Natuurlijk droom ik van de Olympische Spelen! 

Is er één bepaalde wedstrijd die voor jou speciale herinneringen oproept? 

De Junior World Cups in Groningen en in Berlijn waren speciaal, omdat het super was om met een Nederlands team op pad te zijn en te mogen schaatsen tegen rijders uit allerlei andere landen, waaronder China en Japan.  

Kun je schaatsen goed combineren met school/werk of is het wel eens lastig? 

Meestal kan ik het schaatsen goed combineren met mijn studie. Soms is het wel eens lastig, bijvoorbeeld met toetsen en trainingskampen. Op mijn werk wordt gelukkig ook rekening gehouden met mijn sport.  

Wie zijn je grootste fans? 

Mijn ouders zijn mijn grootste fans. Ze gaan bijna altijd mee naar mijn wedstrijden.  

Wat vind je van deze rubriek op SportinTwente.nl?  

Ik vind het een leuke rubriek. Ik vind het vooral leuk dat er allerlei verschillende sporten en sporters voorbij komen!

Foto’s gemaakt door Stefan Schipper en Instaschaats.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer