Patrick Olthof: “Mijn doel is om op het WK één of meerdere titels te pakken”

Als het maar even kan, dan zie je ze, de steppers van Stepteam Twente. Een van deze steppers wil www.sportintwente.nl graag nader aan u voorstellen, namelijk Patrick Olthof.

Maar wie is eigenlijk die Patrick Olthof?

Ik ben Patrick Olthof, 15 jaar en kom uit Hengelo. Ik zit op dit moment in het laatste jaar van het VMBO en ga hierna naar het AOC-Oost MBO in Almelo.

Altijd al willen steppen?

Vanaf kleins af aan was ik altijd al aan het steppen, maar de echte passie is pas gekomen vanaf mijn achtste jaar.

Is het begonnen toen je klein was op een houten step met zijwieltjes?

Mijn allereerste step was een Pucky step. Een rood stepje met van die kleine wieltjes.

Begonnen als recreant of direct als topsporter?

Ik ben eigenlijk meteen begonnen als wedstrijd stepper. In de loop van de jaren steeds meer ontwikkeld en uiteindelijk steeds hogere plaatsen behaald.

Kun je de step in het kort beschrijven?

Ik rijd op een omgebouwde Kickbike. Deze step is namelijk verlengd met Carbon zodat ik met 2 grote wielen kan rijden. Er zit zoveel mogelijk licht materiaal op zodat het zo Aerodynamisch mogelijk is.

Is het ook nog van belang of je met links of rechts stept?

Iedereen heeft zijn eigen beste been. Dat van mij is mijn linker been om mee af te zetten. Maar je wisselt zeker af van been, anders zou je de marathon bijvoorbeeld nooit kunnen volhouden.

Is het steppen ingedeeld in categorieën?

Ja, het steppen is verdeeld in 6 categorieën. De pupillen, cadetten, junioren, senioren, masters en de veteranen. Deze categorieën worden verdeeld op leeftijd.

Wanneer begon het echte topsport bedrijven te kriebelen?

Dit begon toen ik in mijn 2e jaar van de pupillen zat. Ik had mij in de loop van de jaren dus al steeds verder ontwikkeld en werd steeds beter. Ik deed meer wedstrijden mee en kreeg vanaf toen ook echt die wedstrijd drive.

Wanneer behaalde je je eerste succes?

Mijn eerste succes behaalde ik in 2013. Toen ben ik Europees Kampioen sprint geworden bij de pupillen. Dit was natuurlijk een super mooi moment.

Steppers gaan ook de grens over. Jij ook?

Jazeker, er zijn meerdere wedstrijden in het jaar die de grens over gaan, en ik doe daar ook zeker aan mee.

Naast het winnen lijkt mij vertoeven in de buitenlucht ook een mooie bijkomstigheid?

Ja dat klopt. Helaas heb je tijdens die ene wedstrijd daar eigenlijk geen tijd voor. Tijdens een trainingsronde of een toertocht is dit wel super gaaf. Je ziet namelijk altijd weer een ander stuk omgeving.

Wat is je doel voor dit jaar?

Mijn doel is om op het WK 1 of meerdere titels te pakken. Ik denk dat het mogelijk is maar je moet het altijd afwachten. Aan mijn mentaliteit en inzet zal het niet liggen.

Zouden meer mensen op de step moeten in plaats van op bijvoorbeeld de e-bike?

Ja dat zou natuurlijk super mooi zijn. Maar het liefst hebben we meer jeugd. De jeugd wil eigenlijk niet op zo’n “onbekende” sport en gaan allemaal voetballen. En de jeugd is de toekomst.

Krijgen jullie wel voldoende aandacht met name nu het WK van 19 t.m. 22 juli in Losser wordt gehouden?

Voor onze sport vind ik dat we behoorlijk veel aandacht krijgen. Niet individueel maar meer als het evenement. De sport is ook erg klein dus je kunt er ook niet het grootste van verwachten.

Ben je daar te bewonderen en zo ja, in welke categorie(ën)?

Zeker ben ik daar te bewonderen. Ik rijd zelf mee in de categorie Junioren. Zeer waarschijnlijk ben ik te vinden in de kopgroep.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer