Rick Pluimers: ‘Nu het zo goed gaat begint alles toch wel steeds meer om het wielrennen te draaien’

Wie is Rick Pluimers?

Ik ben Rick Pluimers, ik ben 17 jaar en doe aan wielrennen. Wielrennen is het grootste onderdeel in mijn leven. Ik steek veel tijd in mijn sport om op een zo hoog mogelijk niveau te komen. Dit kost veel trainingsuren en tijd. Ik rijd voor AWV de Zwaluwen. Ook zit ik in de district- en nationale selectie voor mijn leeftijdscategorie.

Wat vind je nou zo leuk aan wielrennen?

Eigenlijk alles wel. Vooral de wedstrijden. Gewoon het gevoel dat je krijgt als je goed hebt gereden.

Hoe lang doe je al aan wielrennen?

Toen ik negen jaar oud was ben ik begonnen met het fietsen van een paar wedstrijden, het jaar daarop ben ik echt meer wedstrijden gaan fietsen. Ik doe dus nu al 8 jaar aan wielrennen.

Hoe ben je erbij gekomen om te gaan wielrennen?

Door mijn ouders, vroeger waren zij ook beide fanatiek met wielrennen en wedstrijden. Zo hebben ze elkaar ook leren kennen. Doordat het wielrennen echt in de familie zit (mijn opa was ook een goede wielrenner) ben ik er zo ook mee begonnen. Eerst deed ik altijd aan voetbal maar toen ik de smaak van het fietsen te pakken kreeg ben ik maar snel gestopt met voetbal omdat ik wielrennen een stuk leuker vond/vind.

Wat zijn je kwaliteiten met betrekking tot het wielrennen?

Eerst was sprinten altijd mijn grootste kwaliteit maar sinds vorig jaar gaat eigenlijk alles steeds beter. Terwijl ik een paar jaar geleden meteen moest lossen van het peloton zodra het bult op ging, kom ik nu erg goed mee bult op en kan ik bult op steeds meer een bepalende rol spelen. Ook gaat het tijdrijden nu goed. Ik vind mezelf dus wat dat betreft een beetje een all-rounder, wel sterk in elk onderdeel, maar mijn sterkste punt blijft toch de sprint en het koersinzicht tijdens de wedstrijd.

Heb je een favoriete afstand of een favoriet parcours waarop je goed tot je recht komt?

Zelf vind ik klassiekers altijd erg leuk, dit zijn wedstrijden van rond de 120 km. Deze koersen vind ik zo leuk omdat dit meestal erg zware wedstrijden zijn waar de sterksten naar boven komen. Ook hier heb ik op dit moment nog geen favoriet of specialiteit maar ik houd wel van parcoursen die zwaar zijn, dus of een parcours waar de wind een grote rol speelt of een zwaar parcours door heuvels of kasseien.

Was het voor jou een sport voor ontspanning? Wanneer begon het wedstrijdgebeuren?

Ik fiets altijd met veel plezier dus wat dat betreft is het wel een soort van ontspanning. Maar fietsen alleen voor het rondtoeren is het nooit echt geweest, eigenlijk zodra ik echt een beetje aan het trainen was bij de jeugd  van de Zwaluwen begon ik met kleine wedstrijden in de buurt. Toen het vervolgens steeds beter ging gingen we steeds verder voor wedstrijden op nationaal niveau.

 

Hoe leeft de sport wielrennen in je familie en in je omgeving?

Het wielrennen is een heel groot onderdeel in onze familie, elke dag gaat het er wel over. Mijn ouders gaan ook mee naar bijna alle wedstrijden dus ze zijn er ook erg druk mee. Mijn vader doet altijd al het onderhoud aan de fietsen en mijn moeder de verzorging voor en na de wedstrijd. Ook geeft mijn vader de trainingen bij de Zwaluwen en zijn ze beide erg druk met het regelen van dingen binnen het opleidingsteam van de Zwaluwen.  Mijn zusje doet ook fanatiek aan wielrennen en zij presteert ook erg goed in haar categorie. Verder weet mijn omgeving dat wielrennen erg belangrijk voor mij is en wat ik er voor doe.

Wat betekent wielrennen voor jou?

Wielrennen betekent toch wel heel veel in mijn leven, nu het zo goed gaat begint alles toch wel steeds meer om het wielrennen te draaien en denk je toch wel steeds meer na over keuzes en wat voor invloed ze hebben op het fietsen. Dit is soms wel een beetje lastig met bijvoorbeeld het afspreken met vrienden omdat je dan beter kan gaan trainen.  Wel heb ik het er allemaal voor over omdat ik nog altijd erg veel plezier heb in fietsen!

Begin mei kreeg je het bericht dat je met de Nederlandse selectie naar Tsjechië mocht voor de Vredeskoers junioren. Hoe kreeg je dit te horen? Had je dit zien aankomen?

Ik werd gebeld door de bondscoach, hij vroeg of mee wilde met de nationale selectie en daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. Ik had dit niet verwacht, wel was het mijn grootste doel van het jaar om een keer mee te mogen en was ik mee geweest met de selectie op trainingskamp, ik hoopte er wel heel erg op dat ik een keer mee zou mogen, maar ik had het niet verwacht.

Hoe kijk je terug op deze dagen?

Als een paar hele leerzame en fantastische dagen. Omdat dit een wedstrijd is waar alleen maar landelijke teams aan mee mogen doen ligt het niveau super hoog, het hoogste niveau van mijn leeftijdscategorie. Omdat het parcoursen waren met serieuze klimmen en hoogtemeters was ik er ten eerste met het doel heen gegaan om gewoon goed mee te komen en gewoon de meerdaagse uit te rijden. De wedstrijden gingen boven verwachting goed. Mooie uitslagen gereden in de wedstrijden en zelfs de tijdrit ging goed, dit was altijd een zwak punt. Omdat het bult op nu goed gaat reed ik goede uitslagen wat resulteerde in een 24e plek algemeen. Hier kijk ik zeer tevreden op terug. Ook was de begeleiding super geregeld, het was allemaal heel professioneel.

Hoe heb jij je voorbereid op deze race?

Ik heb mij niet echt anders voorbereid dan op andere wedstrijden. Heb gewoon de trainingen gedaan zoals normaal, maar wel wat vaker de ‘kleine’ bultjes opgezocht hier in de buurt om toch een heel klein beetje te wennen aan het omhoog rijden.

Hoe ziet een wedstrijd er voor jou in het kort uit?

Dat verschilt per keer, bij de ene koers gaat het vanaf de eerste kilometer erg hard en moet je meteen mee zitten in de eerste groep en bij de andere koers gebeurt er niet bijzonder veel en kan je beter wachten tot de sprint.

Je hebt dit jaar al het een en ander binnen gesleept: de eerste plaats op de Dorpenomloop Noord-Drenthe, de derde plaatst op de Zuiderzee ronde en dus mee met de Nederlandse selectie. Wat is/zijn je doel(en) voor de rest van het jaar?

Komend weekend is het Nederlands kampioenschap, daar wil ik wel goed presteren en er moet ook zeker een goede uitslag in zitten. Verder hoop ik nog een keer mee te mogen met de nationale selectie en overwinningen zijn altijd mooi en welkom.

Wat is de prestatie waarop je op het moment het meest trots bent?

De noord-Drentse dorpenomloop was toch wel een hele mooie overwinning omdat dat wel een van mijn sterkste wedstrijden was die ik heb gereden. Verder ben ik erg trots op mijn uitslagen in de vredeskoers, er zat dan wel geen podium of iets tussen maar de prestatie die ik geleverd heb tussen zo’n deelnemersveld en op een loodzwaar parcours daar ben ik dan toch wel trots op.

Wat hoop je nog meer te bereiken met het wielrennen?

Dat ik nog een paar mooie wedstrijden mag winnen en rijden dit jaar. Voor volgend jaar ga ik ervoor om in een mooie beloften ploeg te komen en hier goed te presteren en zo steeds verder te komen.

Is er één bepaalde wedstrijd die voor jou speciale herinneringen oproept?

De ronde van Twente vind ik toch altijd een erg mooie wedstrijd, omdat de start en finish in Enter (mijn woonplaats) is. Ik vind deze koers vooral mooi omdat het door mijn trainingsgebied gaat en omdat er zoveel bekende mensen langs de kant staan om je aan te moedigen. Dat geeft toch altijd wel een kick.

Kun je wielrennen goed combineren met school/werk of is het wel eens lastig?

Tot nu toe lukt het me goed om school en fietsen te combineren, ik heb net de havo afgerond. Volgend jaar ga ik beginnen met hbo werktuigbouwkunde, dit gaat wel wat lastiger worden maar ik heb er alle vertrouwen in.

Wat vind je van deze rubriek op SportinTwente.nl?

Ik vind het goed dat jullie sporters de aandacht geven die ze verdienen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer