Scholengemeenschap Canisius 21ste op WK Scholenvolleybal

Zaterdagavond laat kwamen de meisjes van scholengemeenschap Canisius thuis na hun avontuur in het Tsjechische Brno. Het team nam van 2 t/m 10 juni deel aan het Wereldkampioenschap schoolvolleybal en wist hier de 21e plek te bemachtigen. Aan het toernooi namen bij de meisjes 28 landen deel en het deelnemersveld was dan ook zeer divers. De meeste landen vaardigen teams af van speciale (sport)scholen waar teams wekelijks vele trainingsuren met elkaar maken. ‘Zover zijn we op Canisius nog niet’ geeft manager Elfrink van het Canisius team aan. “We hebben het afgelopen jaar met ons WK-team gemiddeld 2x per maand kunnen trainen. We hopen dit in de toekomst binnen Canisius uit te kunnen breiden. Gezien alle concurrentie op dit WK kan het team dan ook terugkijken op een geslaagd toernooi waar ze, op 1 wedstrijd na, prima gepresteerd hebben”.

Niet alleen het team van Canisius reisde namens Nederland af naar Brno. In de gezamenlijke spelersbus zat ook het jongensteam van het Bonhoeffer college uit Enschede, 2 officiële scheidsrechters en een ‘head of delegation’. Daarnaast waren ook vele ouders afgereisd naar Brno om het team op de tribunes te voorzien van support. Oranje was ook hier goed vertegenwoordigd.

Op maandag 4 juni werden de eerste 2 wedstrijden in de poulefase gespeeld. Er werd flink tegenstand geboden aan tegenstander Frankrijk (2-0) en Cyprus (2-1) maar gewonnen werd er niet. De twee landen waren net een maatje te groot voor het samengestelde team met speelsters van Dynamo, Tornado en Krekkers. Een plek bij de top 16 zat er daarna dus helaas niet meer in maar met opgeheven begon het team aan de volgende fase van het toernooi. Dinsdag werd dan ook overtuigend gewonnen van Letland (2-0).

Door de winst op Letland werd Hongarije onze volgende tegenstander maar tijdens deze wedstrijd speelde het team vooral tegen zichzelf. Het liep totaal niet en dus verloren men teleurstellend met 2-0. Veel tijd om hiervan bij te komen was er niet want de volgende dag stonden de zuiderburen op ons te wachten. België werd echter in een spannende wedstrijd met 2-1 verslagen. Dat betekende dat er vervolgens gestreden moest worden voor plek 21. Dit moest gebeuren tegen Denemarken. In een spannende drie setter wist het Nederlandse team te winnen en hiermee werd de 21e plek in het eindklassement veilig gesteld. Al met al een resultaat waar ze zeker mee thuis konden komen.

Tijdens twee zinderende finales en onder toeziend oog van alle deelnemers werden zaterdagmiddag de finales bij zowel de jongens als de meiden gespeeld. Bij de meisjes wist Servië de hoogste plek op het podium te bemachtigen ten koste van buurland Duitsland. Bij de jongens ging de winst, wederom ten koste van Duitsland, naar Turkije. Zeer jammer voor onze Duitse vrienden uit Munster en Berlijn tegen wie het meisjesteam op de donderdag voor vertrek nog een oefenwedstrijd speelde.

Er werd deze week niet alleen gevolleybald, ook cultuur en het ‘ontmoeten’ stond centraal. Tijdens zowel een culturele avond als –dag kregen alle deelnemers de kans hun eigen land te presenteren en kennis te maken met elkaar. Op de woensdag werd er onder andere een bezoek gebracht aan het centrum van Brno en tijdens en na de finalewedstrijden werden er vele shirtjes uitgewisseld.

Canisius maakt zich op voor de volgende editie van dit evenement in 2020 in Brazilië. Een nieuwe spelersgroep zal zich de komende 2 jaar voorbereiden om deelname mogelijk te maken. De lichting die daar deel zal nemen zal voor een groot deel voortkomen uit de teams van Volleybalschool Canisius welke op dit moment met teams traint uit klas 1-2 en klas 3-4. Uiteraard is er ook ruimte voor nieuw talent. De selectie zal rond september 2019 rond zijn.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer