Ido Jansen en Andre Gorter: “De verband- en pillendoos gaat overigens altijd mee”

In 96 uur, werden 4 landen aangedaan, 2000 km gereden, vele duizenden hoogtemeters aangetikt, 40 uur gefietst, gerend en gekanood, 40 uur verplaatst en 4×4 gereden en de overige uren werd er onderhoud gepleegd, gegeten en geslapen met als resultaat een tweede plaats voor team ACON in de 4D Challenge

Maar wie is of beter gezegd wie zijn die twee mensen die tot het uiterste gaan?

Team ACON bestaat uit Ido Jansen 32 jaar uit Lemele en Andre Gorter 47 jaar uit Nijverdal

Zo’n wedstrijd bestaat uit verschillende onderdelen, kunnen jullie die nog eens nader toelichten en in welke volgorde worden die afgewerkt?

De wedstrijd is opgebouwd uit diverse rijproeven, waarbij je dus moet beschikken over een Land Rover (ongeacht welk type) én in verhouding nog veel meer diverse sportieve uitdagingen.

Als jullie naar zo’n wedstrijd gaan, weten jullie vooraf wat jullie te wachten te staat ongeacht de weersomstandigheden?

Na onze deelname in 2016 (5e) wisten we natuurlijk wel een beetje wat we konden verwachten. Het programma werd in een tijdsplanning tijdens de pré-meeting ook wel bekend gemaakt. Bijvoorbeeld 06:00 reveille, 06:45 uur rijden naar 4×4-proef, 09:00 tot 12:00 Trial, 13:00 tot 18:00 uur Run-Bike-Run, 21:00 – 02:00 uur NavigatieNachtproef. We werden 18-20 uur per dag bezig gehouden.

Jullie zijn in de afzonderlijke onderdelen ook geen onbekenden en hebben jullie sporen toch ook verdiend?

Ido´s sportieve achtergrond ligt vooral in het (wedstrijd) mountainbiken waar hij als top-amateur hoge ogen gooide, maar ook motorcross en de laatste jaren vooral in survivalruns, waar beide heren elkaar van kennen. Dat hij dagelijkse rijdt in een Land Rover zal ook zeker een positieve uitwerking hebben op de rijkwaliteiten tijdens de proeven.

André beschikt over 15 jaar survival- en adventurerace ervaring en doet in de zomer aan triathlon. Hij werd in het verleden zelfs al eens Europees master kampioen waterpolo. André organiseerde bijna 10 jaar de Goldrush Survivalrace en traint al jaren sporters in voorbereiding op de Strongmanrun (Extreme Workouts).

Waarom dan voor deze “mix” gekozen?

André is de hoofdtrainer van de Survivalvereniging ASV Atletics in Nijverdal en Ido vroeg tijdens de training of er misschien iemand belangstelling had mee te doen. André heeft verder de vraag niet binnen de club gedeeld, want had zelf wel interesse en de rest is geschiedenis.

Jullie komen allebei uit een gebied (Nijverdal/Lemelerveld) wat zich uitstekend leent om te trainen?

Op de autoproeven na kun je inderdaad prachtig trainen in onze omgeving, dat zich uitstekend leent om het MTB, trailrunning, kanoën etc. te oefenen. Evengoed zijn de hoogtemeters, ondanks de Sallandse Heuvelrug en de Lemelerberg, niet te trainen.

Doen jullie dat op verschillende onderdelen afzonderlijk of toch altijd gezamenlijk?

Omdat ons werk en privéleven toch wel verschillen is het toch wel veel afzonderlijk trainen. In aanloop naar de wedstrijd wordt er natuurlijk wel samen getraind.

Gaan jullie altijd alleen op stap of hebben jullie altijd een “legertje” helpers mee om bij calamiteiten handelend op te treden?

Je moet zelfs alles alleen organiseren, dus geen hulp van buitenaf. We zijn beiden overigens geschoolde sportdocenten, met o.a. sportmassage (Ido) en bewegingsleer (André) in hun bagage. De verband- en pillendoos gaat overigens altijd mee.

Zo’n grote wedstrijd als deze kun je volgens mij alleen maar doen als er een goede sponsor voor handen is maar ook dat het thuishonk hier achter staat.

Dat klopt, naast hoofdsponsor ACON en andere belangrijke sponsoren, moet het thuisfront ook ruimdenkend zijn en vooral qualitytijd sponsoren. Ido werkt voor ACON dus dat werkt per definitie niet belemmerend zeg maar. André daarentegen is vader van 2 pubers en heeft daardoor dus bijvoorbeeld al een heel ander soort leven. Beide thuiskampen zijn overigens wel erg sportminded.

Zijn er in Nederland ook van dit gelijksoortige wedstrijden en andere teams?

Er zijn wel veel survivalrun wedstrijden en adventure races, maar een combinatie met een Land Rover en dat vier dagen achtereen is uniek.

Wat doen jullie zelf om deze “extreme” sport te promoten?

Promoten van de 4D Challenge is niet meer dan het informeren van geïnteresseerden via social media om eerlijk te zijn. Niet iedereen heeft een Land Rover en is lid van deze club. Want dat zijn wel twee vereisten om deel te kunnen nemen.

Hebben jullie het gevoel dat deze sport wel die aandacht krijgt die het in jullie ogen verdient en zou www.sportintwente.nl een podium kunnen zijn?

Survivalrunning en Adventure Racing is booming even als Obstacle Running en Trailrunning. Velen proberen inmiddels een Triathlon. Een combinatie met een Land Rover is dan ook uniek. Ik denk dat het vooral voor velen wel erg leuk “leesvoer” is. Iedereen verlegd de grens of verhoogd zijn persoonlijke sportieve lat, dus wie weet helpt dit artikel!

Weten jullie al wat de volgende wedstrijd is?

Onze deelname in 2020 is al voorzichtig door directeur ACON, Peter Meilink toevertrouwd. Hij heeft ons als “beloning” voor onze tweede plaats een rijclinic/experience van Land Rover gegund. Naar eigen zeggen vond hij onze klassementen tijdens de rijproeven nog ondermaats. Uiteraard overhandigd met een dikke knipoog en een welgemeend proficiat.

Tot slot een persoonlijke vraag. Wat doen jullie in het dagelijks leven en is dat te combineren met jullie sport?

Ido werkt als uitvoerder/calculator bij hoofdsponsor ACON en leeft samen met zijn grote liefde Audrey. Na een lange periode van verbouwen in hun nieuwe huis in Lemele is er nu weer meer ruimte voor sport en nieuwe uitdagingen. Als de tennisarm weer onder controle is verwacht de “Leeuw van Lemele” weer in de touwen te kunnen hangen.

André´s partner, oud Olympiër waterpoloster Karin Kuipers kent natuurlijk de klappen van de zweep wat sport betreft. Zoon Teun (16) en dochter Pien (12) weten dat veel familietijd voor alle vier inmiddels opgaat in sport. Andre geeft ook nog eens 4x per week training en zit in diverse sportcommissies en –besturen. Hij is operationeel manager voor een groot Duits concern (Pelipal) in de Benelux.

Samen zullen de heren nog enkele survivalruns en adventures gaan doen. Combineren is agenderen en plannen, iets wat beide heren bijzonder goed afgaat, dus voor beide geen belemmering of smoes niet te kunnen trainen voor de volgende uitdaging.

Foto’s: Norbert Duijvelshoff

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer