Lynn Kuipers: ‘Natuurlijk wil ik heel graag in het Nederlands team spelen’

Wie is Lynn Kuipers?

Ik ben Lynn Kuipers, ik ben 16 jaar en woon met mijn broertje, zusje en mijn ouders in Albergen.

Wat is je favoriete positie? Waarom?

Mijn favoriete positie is de positie waarop ik speel, dit is op de rechteropbouw. Dit is mijn favoriete positie, omdat ik linkshandig ben en omdat je bij elke aanval volop in het spel betrokken bent.

Wat betekent handbal voor jou?

Handbal betekent heel veel voor mij, handbal is een technische balsport waarbij je altijd actief moet zijn, ook is handbal een erg fysieke sport. Buiten het veld ben ik ook bezig met handbal, bijvoorbeeld met krachttrainingen. Ik let op mijn voeding en ik zorg ervoor dat ik genoeg uitrust.

Hoe lang doe je al aan handbal?

Op 6 jarige leeftijd begon ik met handballen bij de Tukkers in Albergen, hier heb ik altijd samen met mijn vriendinnen gehandbald. Vorig seizoen heb ik de overstap gemaakt naar D.S.V.D in Deurningen. Afgelopen seizoen speelde ik in de A topklasse. Komend seizoen speel ik in Dames 2, een opleidingsteam voor dames 1. Dames 1 speelt aankomend seizoen in de Eredivisie. In de voorbereiding heb ik een aantal wedstrijden met dames 1 mee mogen spelen en straks in de competitie mag ik ook een aantal wedstrijden mee. Bij D.S.V.D krijg ik de kans om mijzelf verder te ontwikkelen en om zo door te groeien, hier ben ik erg blij mee.

Wat zijn je kwaliteiten met betrekking tot het handbal?

Mijn kwaliteiten zijn: een afstandsschot. Ik ben lang en heb een hard schot waarmee ik goed van afstand kan schieten. Ook heb ik een goed spelinzicht, waardoor ik mijn medespeelsters vrij kan spelen. Ik ben fysiek een sterke verdediger.

Hoe leeft de sport handbal in jouw omgeving (in Albergen of op school)?

Zowel in Albergen als in Deurningen leeft handbal enorm. Dat zie je vooral bij de thuiswedstrijden van dames 1 terug. Hier komt veel publiek naar kijken. Op het Canisius in Almelo wordt vooral veel aandacht besteed aan volleybal. Canisius geeft mij wel de ruimte om mij verder te ontwikkelen, ik krijg af en toe vrijstelling om te trainen.

Kun je in het kort uitleggen hoe een wedstrijd er voor jou uit ziet?

Een wedstrijd begint bij mij altijd met een voorbespreking. Hierbij behandelen we de speltactieken en bespreken we de tegenstander. Hierna beginnen we met de warming-up. Dit doen we eerst zonder bal en daarna met bal. In de wedstrijd spelen we op snelheid en techniek. Wij hebben een gevarieerd spel waarbij we veel gebruik maken van positiewisselingen. Na de wedstrijd hebben we een nabespreking.

Was het voor jou een sport voor ontspanning? Wanneer begon het wedstrijdgebeuren?

Ik geniet van de vele uren die ik aan handbal besteed.  Op mijn zesde begon ik met veel plezier te handballen. Ik heb altijd al de drive gehad om te willen winnen.

Op 14 maart was je eerste officiële training met Oranje-U16. Hoe kreeg je te horen dat je geselecteerd was? 

De tweede scoutingsdag voor de nieuwe selectie U16 was op 28 februari in Papendal. Hier speelden we de hele dag onderlinge wedstrijden. Diverse scouts waren in de zaal om ons te beoordelen. Na de wedstrijden moesten we ons in de zaal verzamelen en hier werd de lijst met 30 namen genoemd van de meiden die vanaf nu in de selectie Oranje-U16 zaten. Alle vijf meiden van HandbalSchool Twente waren door, dus voor ons kon het feestje gevierd worden. Ik was heel erg blij en opgelucht!

Je mocht met Oranje-U16 naar het open EK in Göteborg. Hoe was deze ervaring?

Het EK in Göteborg was een hele mooie en leerzame ervaring.

Ben je tevreden met je wedstrijden daar?

Als team zijn we erg tevreden over wat we hebben bereikt in de korte periode dat we als team samen zijn. De finale op doelpunt-saldo missen en dan met een 6e plek en deelname aan de Jeugd Olympische Spelen naar huis gaan is echt een hele goede teamprestatie. Zelf heb ik tijdens dit toernooi ook erg veel geleerd, en deze ervaring neem ik mee naar aankomend seizoen.

Wat is het grootste verschil tussen handballen voor je eigen club en de nationale selectie?

Het grootste verschil is dat we bij Oranje allemaal even jong zijn. Bij de club handbal ik met jonge meiden maar ook met wat meer ervaren meiden.

Hoe kijk je in het algemeen terug op het afgelopen seizoen?

Het afgelopen eerste seizoen bij D.S.V.D was een mooi en leerzaam seizoen.

Hoe bereid je je voor op het komende seizoen?

In de vakantie bereid ik me voor door naar de sportschool te gaan, kracht te trainen en mijn explosiviteit te trainen. Ook bereid ik me voor door te fietsen, hardlopen en te zwemmen. Vanaf zondag 19 augustus begin ik weer met trainen bij de club.

Wat hoop je de komende jaren te bereiken? Wat is je doel?

Ik hoop de komende jaren door te stomen naar Oranje-U18 en Oranje-U20. Natuurlijk wil ik daarna heel graag in het Nederlands team spelen. Ik hoop veel internationale toernooien te mogen spelen met Oranje. Komend schooljaar hoop ik te slagen voor mijn Havo diploma. Daarna wil ik heel graag naar de HanbalAcademie op Papendal.

Bij D.S.V.D hoop ik dat ik komend seizoen veel ervaring op mag doen bij Dames 2 en Dames 1 zodat ik, wanneer ik er klaar voor ben, de stap naar Dames 1 kan maken.

Is er een bepaalde wedstrijd die voor jou speciale herinneringen oproept? 

De wedstrijd tegen Hongarije roept voor mij speciale herinneringen op. Hongarije heeft een goed team,want zij zijn eerste geworden op het EK. Ook bij deze wedstrijd was de support van onze Oranje ouders en fans enorm!

Wat voor een tip zou jij een beginnend handbalster geven om te bereiken wat jij hebt bereikt en nog gaat bereiken?

Ik zou als tip willen meegeven: geloof in jezelf en dat wat je kan! Wees leergierig en geniet van het trainen en het spel. Volg wedstrijden van andere teams om te leren en durf te vragen daar waar je hulp wilt.

Wat vind je van deze rubriek op SportinTwente.nl?

Ik vind het mooi dat SportinTwente aandacht besteed aan jonge talenten.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer