Nederlands wielertalent strijdt op Twentse grond

Zaterdag 7 juli is Enter het strijdtoneel voor de wielertalenten uit heel Nederland. Dan strijden jongens en meiden in verschillende leeftijdscategorieën om de prijzen tijdens de Ronde van Twente. Dit jaar is de vijfde editie en viert deze klassieker haar lustrum. Aan het einde van de dag koersen de elite-heren en amateurs door het centrum tijdens de Ronde van Enter, een wedstrijd in de Twentse criterium-cup.

Wielertalent uit heel Nederland

Wanneer in Bretagne de allergrootste wielrenners van nu starten aan hun Ronde van Frankrijk, beginnen de Nederlandse renners van de toekomst aan hun wedstrijd. Je weet maar nooit welke bekende coureur in de dop je door het Twentse landschap ziet dokkeren. Zo won Jelle Bootsveld uit Heino in 2017 de wedstrijd bij de junioren en maakte hij de stap naar het team van VolkerWessels-Merckx. Dit jaar won Bootsveld (foto) het Oost-Nederlandse kampioenschap tijdrijden voor beloften in Bornerbroek.

Ook de Drentse Axel van der Tuuk liet vorig jaar zijn klasse zien, hij schreef toen de nieuwelingenwedstrijd op zijn naam. In 2018 won Van der Tuuk het NK Tijdrijden voor junioren en bond hij de E3 Harelbeke aan zijn zegekar. De wedstrijd van de nieuwelingen-jongens start om 11.00 uur. De junioren-heren beginnen om 17.00 aan hun 136 kilometer.

Meisjes en vrouwen

Tijdens deze lustrumeditie organiseert de Ronde van Twente ook een klassieker voor meisjes en vrouwen. De wedstrijd voor de nieuweling-meisjes en junior-vrouwen telt mee in het Healthy Ageing Tour-klassement, een competitie om de ontwikkeling van jonge rensters een duwtje in de rug te geven. “Deze categorie heeft maar weinig klassiekers in Nederland en we willen graag alle jeugd een kans geven om ervaring op te doen in een klassieker.” De wedstrijden in deze categorieën starten om 14.00 uur.

Criterium in Enter

De jongeren maken een grote ronde door Twente, de ervaren cracks koersen op een veel korter parcours. Rond de klok van 18.00 start het pak van elite-renners en amateurs aan hun ‘rondje om de kerk’ in de Ronde van Enter. Maar wel eentje op topsnelheid én met gegarandeerd spektakel, want in dit soort wedstrijden rijden de renners de stenen uit de straat. Deze wedstrijd maakt deel uit van de VIRO criterium-cup. De competitie bestaat naast Enter uit criteriums in Markelo, Borne, Oldenzaal en Goor.

Foto: Sportfoto/Dick Soepenberg.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer