Desmond Holtman: “Het collectief maakt ons team een kampioensteam”

Wie is Desmond Holtman?

Ik ben 28 jaar en geboren in Enschede. Ik heb een relatie en woon samen met mijn vriendin in Enschede. Ik heb een geweldige dochter van 6 jaar. Ik ben werkzaam in de bouw.

Wat is je favoriete positie? Waarom?

Mijn favoriete positie is op nummer 10, zodat ik veel in het spel voorkom, het spel op kan eisen, veel in duels kom en met mijn loopvermogen er vaak over heen kan komen en dan beslissend kan worden voor mijn team.

Wat betekent voetbal voor jou?

Voetbal betekent voor mij heel veel. Vanaf mijn vierde zit ik al op voetbal en ik heb er nog altijd veel plezier in. Ik vind het leuk om in een teamsport actief te zijn. Daarnaast betekent voetbal voor mij na een wedstrijd toe te werken met het team door twee keer in de week hard te trainen en dan op zondag met het team de 3 punten proberen binnen te halen.

Hoe leeft voetbal in jouw omgeving?

In Glanerbrug zijn meerdere voetbalverenigingen en leeft het voetbal behoorlijk. Als ik kijk naar mijn vriendengroep, zitten bijna alle vrienden op voetbal. De wedstrijden zijn vaak druk bezocht en ook in mijn eigen omgeving zijn mijn naaste personen betrokken bij de voetbal. Zo zijn mijn vader, mijn vriendin en mijn dochter bijna iedere wedstrijd aanwezig.

Hoe lang doe je al aan voetbal? Altijd al bij S.V. Sportlust Glanerbrug? 

Vanaf mijn vierde ben ik begonnen met voetbal. Ik ben begonnen bij VV-Glanerbrug en daarna heb ik een heel groot gedeelte van mijn jeugd bij Eilermark gespeeld. Vanuit daar kwam ik al vroeg in het eerste elftal. Ik heb toen een kort uit stapje gemaakt naar FC Twente B1, maar dat was toch niet wat ik ervan had verwacht en ik verloor het plezier in het spelletje. Ik zeg altijd dat je in alles wat je doet plezier moet hebben en dit moet uitstralen maar dit had ik niet toen ik bij FC Twente speelde.

Nadat ik had besloten te stoppen bij FC Twente, ben ik terug gegaan naar VV- Glanerbrug. Ik kwam daar in het eerste elftal en na 3 jaar heb ik de stap gemaakt om naar Quick ’20 te gaan en daar in het eerste elftal te spelen. Mede door valste beloftes vanuit het bestuur was daar een grote leegloop. Ik zag de bui al aankomen en het seizoen erop besloot ik weg te gaan en om weer terug te keren naar VV- Glanerbrug.

Daar hebben we helaas een faillissement van een hele mooie club meegemaakt, dus moest ik op zoek naar een nieuwe club. Ik ben toen teruggegaan naar Eilermark waar ook veel vrienden van mij speelden en na twee jaar daar te hebben gespeeld, ben ik naar Sportlust Glanerbrug gegaan. Sportlust Glanerbrug was een zondag afdeling begonnen en met een aantal vrienden spelen we daar nu in het eerste elftal.

Wat zijn je kwaliteiten met betrekking tot het voetbal?

Mijn kwaliteiten zijn creativiteit, snelheid, loopvermogen, beslissend, uithoudingsvermogen, kracht, inzet en techniek.

Kun je in het kort uitleggen hoe een wedstrijd er voor jou uit ziet? 

Een wedstrijd ziet er voor mij als volgt uit: Dinsdag en donderdag trainen en alles geven wat je in je hebt, zodat je zondags met een lekker gevoel aan de wedstrijd begint. Samen met je team alles willen geven om resultaat te behalen. Ik vind het van belangrijk om plezier en uitstraling te hebben en alles voor elkaar over willen hebben in het veld. Als wij deze basis dingen doen, kunnen wij een goede pot voetbal op de mat leggen en toeschouwers vermaken.

Was het voor jou een sport voor ontspanning? Wanneer begon het wedstrijdgebeuren?

Voor mij is voetbal nooit een sport voor ontspanning geweest en iedereen die mij kent zou dit ook bevestigen. Ik ben altijd heel fanatiek, soms wel iets te fanatiek. Als ik door heb dat een speler die dag minder zin heeft en daardoor niet alles wil geven voor het team, kan ik daar heel boos om worden. Dus nee, voor mij was het geen sport voor ontspanning.

Dit seizoen ben je kampioen geworden van de 4e klasse met je team! Vanaf de eerste speelronde stonden jullie al op plek 1 en dit hebben jullie niet meer uit handen gegeven. Wat maakt jullie team een echt kampioensteam?

Het collectief maakt ons team een kampioensteam. We willen alles voor elkaar geven, hebben plezier op training en in wedstrijden en ook na die tijd in de kantine is het altijd gezellig. We hebben veel kwaliteit in de ploeg maar het collectief gaf de doorslag vorig seizoen en dit seizoen.

Hoe heb je de kampioenswedstrijd teven S.V. Vasse beleefd?

Ik zag het als een hele mooie dag waarin alles mee zat. Het weer zat mee en de wedstrijd zelf ook. De wedstrijd begon fanatiek en na 20 minuten kwamen we op 1-0 voorsprong. Vol goede moed speelden we de wedstrijd en wonnen we met 6-2.  We speelden op ons eigen sportpark dus het was een dag waarin we alleen maar konden genieten.

Door dit kampioenschap zijn jullie gepromoveerd naar de 3e klasse. Hoe kijk hier op vooruit?

Ik kijk echt uit naar de 3e klasse en heb er ook echt zin in. Het mag van mij wel weer beginnen. Ik vind de 3e klasse A de mooiste klasse uit de regio met veel clubs dicht bij elkaar. Het mooiste vind ik nog dat we bij Eilermark en Avanti inzitten. Naar die wedstrijden kan ik nu al uitkijken en kunnen voor mij niet snel genoeg komen.

Vorig jaar werden jullie kampioen van de 5e klasse, dit jaar overtuigend kampioen in de 4e klasse: volgend jaar kampioen in de 3e klasse?

Nee, absoluut niet. Wij hebben als doelstelling om in het linker rijtje te eindigen. De club wilde graag een 3e klasse-club worden, dat zijn we nu en dat willen wij graag zo houden. We zullen hard moeten werken als team willen we dat halen. Er stroomt ook veel jeugd door en dat kost ook tijd om die jongens in te passen in de 3e klasse, maar die weg zijn we in geslagen en staan we nog steeds achter. We moeten zorgen dat we goed aan de competitie beginnen en wie weet wat er dan mogelijk is. We willen als team in ieder geval zo hoog mogelijk proberen te eindigen en mochten we als alles mee zit aan het eind toch een prijs kunnen pakken, dan zullen we dat zeker doen.

Hoe ziet jullie voorbereiding er uit op het volgende voetbalseizoen?

We beginnen 12 augustus met een trainingsdag. Daarna zijn er een aantal trainingen, een wedstrijd tegen Rigtersbleek, weer een aantal trainingen, een toernooi bij KVV- Losser, een wedstrijd tegen FC Twente o-19 en daarna nog een training en dan begint de eerste bekerwedstrijd alweer. De voorbereiding staat dus in het teken van veel trainen en veel wedstrijden, zodat iedereen lekker veel minuten kan maken en iedereen ook een eerlijke kans krijgt.

Wat hoop je de komende jaren te bereiken? Wat is je doel?

Ik hoop dat wij als team een stabiele derde klasser kunnen worden en ik daar een steentje aan bij kan dragen door voor het team belangrijk en bepalend te zijn, op de momenten dat het moet. Persoonlijk hoop ik nog zo lang als het kan in het eerste te blijven spelen. Ik voel mu nu nog topfit en als ik niet meer kan, zie ik me in de toekomst wel als hoofdtrainer bij een vereniging.

Is er een bepaalde wedstrijd die voor jou speciale herinneringen oproept? 

De bekerwedstrijd van afgelopen seizoen tegen Eilermark is een wedstrijd wat herinneringen aan mijn tijd bij Eilermark oproept, omdat ik daar ook in het eerste elftal heb gespeeld en een groot gedeelte van mijn jeugd heb gevoetbald.

Is S.V. Sportlust Glanerbrug jouw eindstation? 

Ik weet niet of Sportlust mijn eindstation zal zijn. Ik heb het hier naar mijn zin en voel mij hier op mijn plek. Ik moet er gewoon voor zorgen dat ik net zoals de 2 seizoenen hiervoor, belangrijk ben voor het team en mijn niveau haal in zo veel mogelijk wedstrijden en dan zien we wel of dit mijn eind station is of dat er nog iets op mijn pad komt.

Ik sta in ieder geval overal voor open.

Wat vind je van deze rubriek op SportinTwente.nl?

Leuk! Het is interessant om te lezen hoe andere sporters hun sport beleven.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer