Jurylid Hennie Stamsnieder verheugt zich na veertig jaar nog altijd op de volgende wedstrijd

Al veertig jaar jureert bij de paardensport en nog zeven jaar langer is hij actief als trainer. Hennie Stamsnieder uit Geesteren is ook vanaf de eerste editie betrokken bij de Schröder Masterclass en het blijft hem boeien. “Iedere wedstrijd is verschillend.”

De primaire taak van een jurylid bij springwedstrijden is de tijdwaarneming en het bijhouden van springfouten, op basis waarvan het klassement wordt opgemaakt. “Er zijn ook wedstrijden waarbij je de stijl moet beoordelen, maar bij Schröder Masterclaas gaat het alleen om de tijd en de strafpunten.”

De kleine verschillen, vooral bij de echte top, is een aspect dat Stamsnieder fascinerend vindt. “Vaak zijn de verschillen in de top heel klein en kun je je geen enkel foutje permitteren, omdat je alleen de barrage haalt als je foutloos bent. Maar zelfs de beste ruiter gaat wel eens de fout in en dan kan het ineens gebeurd zijn. Die verrassing maakt het mooi.”

Het maakt dat hij ook na een loopbaan van veertig jaar als jurylid nog altijd nog altijd met veel plezier naar wedstrijden gaat. “Het mooiste is om de verschillende paarden te zien en de wisselwerking tussen ruiter en paard. Die is heel belangrijk, want het zijn geen motoren. Dat maakt ook dat iedere wedstrijd verschillend is.”

Met veel plezier keert Stamsnieder ook ieder jaar terug bij de Schröder Masterclass. “Het succes daarvan is de locatie, dat moeten ze nooit veranderen. Het is daardoor heel gezellig en er komt veel publiek op af. En ook een heel ander publiek dan bij de concoursen. Daarom is het ook goede promotie en een kans om een nieuw publiek enthousiast te maken voor paardensport.” Tot slot heeft hij ook nog mooie woorden voor de organisatie. “Het is allemaal goed geregeld. Er is goed over alles nagedacht en door de locatie is het altijd gezellig.”

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer